Bojoval jsem u Kursku

Bojoval jsem u Kursku https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19663/bmid_bojoval-jsem-u-kursku-OWa-19663.jpg 4 34 34

Kapitán Nowak série

< 2. díl >

Vzpomínky německého důstojníka, který prošel hrůzou východní fronty za 2. světové války. Kniha navazuje na autorovu první vzpomínkovou knihu "Bojoval jsem u Stalingradu". Po zranění u Stalingradu prožívá svou rekonvalescenci a dovolenou v Německu. Uvědomuje si, že hrůza bojišť je pro německé civilisty, ještě plně věřící hitlerovské ideologii, naprosto nesdělitelná. Absolvuje velitelské školení a jako zkušený bojovník je poslán opět na východní frontu, kde se schyluje k rozhodující bitvě u Kurska. Autor popisuje průběh bitvy z německého hlediska a jako svůj úkol si klade zachránit svým postojem co nejvíce mladých životů pro budoucnost poválečného Německa.... celý text

Přidat komentář

Kubajzz
08.04.2019 4 z 5

Pěkné čtení, líbila se mi.

JelloBiafra
26.09.2018 5 z 5

Narozdiel od ostatných čitateľov som ja z tejto knihy veľmi nadšený. Zobrazuje totiž veľmi realisticky vojnové útrapy radového nemeckého vojaka na východnej fronte. Bitka u Kursku zostáva dodnes jednou z najväčších bitiek histórie. V tomto gigantickom stretnutí proti sebe bojovali desiatky tisíc nemeckých a sovietskych vojakov a tisíce kusov obrnenej techniky. Bitku nakoniec rozhodol tankový stret u dediny menom Prochorovka, kde sa do seba pustili stovky obrnencov. Autor tu na postave Helmutha Nowaka verne ukazuje pohľad na prípravy i následný priebeh tejto bitky. Pravé prekvapenie, ktoré nakoniec ovplyvnilo moje výsledné hodnotenie, prichádza až na záver. Práve tu totiž autor na hlavnej postave rozohráva emocionálne inferno, ktoré mňa dostalo do kolien. Ja ako zarytý fanúšik bojovej techniky a 2. svetovej vojny som bol z tejto knihy unesený, a aj keď som ju čítal pred viac než dvomi rokmi, stále mi leží v hlave.


francouz
11.06.2018 3 z 5

Ano souhlasím s komentáři níže, že je třeba se odprostit, od toho jak asi uvažovali vojáci wermachtu, protože spousta názorů, kteréjsou podsouvány hlavnímu hrdinovi, jsou opravdu mimo, to co se v té době odehrávalo.
To, že je hlavní hrdina stále někde jako první, nebo, že jeho fotky z hitlerjurgen byly v časopisech a prakticky na každém rohu, tak opravdu devalvuje, jinak poměrně pěkné zastavení v nejkrvavějším tankovém zastaveníčku, které proběhlo za druhé světové války, právě u Kurska. Na druhou stranu, se to čte lehce, příběh plyne i s klasickými zasteveníčky , kdy bylo potřeba nabrat i jiných sil a vzpomínek, než těch zákopových...

Hospodyňka
17.03.2018 2 z 5

Romány obohacené o pár reálných lehce dohledatelných dat. Obdoba ženských románů pro muže na deštivé odpoledne.

PanzerVlcak
08.12.2017 3 z 5

Nedoporučuji číst žádnou z těchto fiktivních knih Helmuta Nowaka, dají se číst pěkně, ale z historického hlediska to není ono. Josef Frais často vnáší do knihy své subjektivní názory do knihy. Pokud si chcete přečíst dobrou knihu z tohoto válečného období, doporučuji Tažení v Rusku 1941-1945, či knihu Granátníci.

jprst
29.12.2011 3 z 5

Skutečným autorem této knihy je český spisovatel Josef Frais a Helmuth Nowak je pouze smyšlenou postavou. Jinak se ale příběh dobře čte a obsahuje celu řadu pravdivých historických údajů.