Kalich hořkosti

Kalich hořkosti https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296071/mid_kalich-horkosti-Yzs-296071.png 4 6 3

Autor knihy, analytický chemik Ing. Miloslav Pouzar, Ph.D., se dlouhodobě zabývá účinky toxických látek na lidský organismus. V uvedené knize představuje známé i méně známé případy otrav a „toxických katastrof“ z minulosti i současnosti z hlediska nejnovějších poznatků relevantních vědeckých disciplín (analytická a soudní toxikologie, antropologie, epidemiologie ad.). Jako zkušený popularizátor vědy tak činí živým a vybroušeným jazykem, takže jednotlivé případy nejsou suchopárným výkladem holých faktů, ale poutavými příběhy.... celý text

Přidat komentář

elfinkaa97
31.03.2021 4 z 5

Odborná knížka, která se velmi příjemně čte. Je plná spousta nových informacích podaných zajímavou a čtivou formou.

veneta
16.08.2020 3 z 5

Ucelené příběhy jsou skvělé, autor má výborný styl. Žel některé části na mě působily nesourodě, jako by byl jejich výběr náhodný.....


Ikkju
05.07.2018 5 z 5

Během delší doby slyšel a četl několik útržků z knihy na Oslu, pokaždé velmi zaujalo. Je vtipné, jak se například pohledem toxikologa promění příběh filosofova konce z postupného smířování s odchodem ze života v souboj mezi nevolností a průjmem.

Kniha tak mimoděk potvrzuje pohled, že všechno je jinak, a ani filosofům se často nedaří předat pravdu, protože odraz reality nejde propasírovat mediálním prostorem úspěšně jinak, než deformovaně - příběhem.

Ušetřeni nejsou ani sami toxikologové, chybu nemusí generovat jen vývoj oboru, ale třeba i ješitnost či jednostrannost výzkumníka. Výsledkem můžou být mýty, které se stávají součástí obecného povědomí, viz případ slavného vojevůdce.

Zaujal mě též případ pojídačů arsenu, už jako kluk jsem měl hloupý zvyk ochutnat všechny chemikálie se kterými jsem experimentoval. Je to jako s měřením elektřiny, na ochranu měřidla stačí dostatečný odpor, v případě chemie nahrazený ředěním. Podobné šílenosti dokládá autor například lidovými básničkami o česnekovém arsenu či smetanovovém fosforu.

Zajímavý je též autorovo názor, že často víc škody nadělají ve veřejném prostoru informace (histerie či naopak neinformovanost) než samotná chemická kontaminace.

PS: A stále aktuální! Nedávno jsem se setkal s pojídači šíleného medu, jejich nadšení či reklamní spot s roztomilým dědouškem s reporty či textem kapitoly knihy moc nekorespondují..

Autorovy knížky

Miloslav Pouzar
česká, 1973
2013  87%Kalich hořkosti