Kaleidoskop

Kaleidoskop https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43883/kaleidoskop-43883.jpg 5 13 13

Výbor ukazuje Zweiga jako psychologa, analyzujícího lidské nitro s láskou a soucitem a zároveň jako myslitele, považujícího kulturu za most mezi národy a za prostředek vzájemného pochopení. Průřez povídkovou, novelistickou a ostatní prozaickou tvorbou je koncipován tak, že je nabídnuto vždy několik typických ukázek z určitého žánru, aby si tak čtenář mohl utvořit ucelenější obraz vypravěčské části Zweigova díla. ... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Gesammelte Erzählungen , 1936


více info...

Přidat komentář

esma
21.07.2023 5 z 5

Jeden z největších spisovatelů nejenom 20. století. Hluboké ponory do duše a mysli člověka.
Celkem devět různorodých povídek, ve kterých nabízí vše : prozření, zmar, soucit, výstrahy, marnost, lásku a v posledním příběhu o výpravě Roberta Scotta k jižnímu pólu také oslavu velikosti člověka. Že kapitán Robert Scott dospěl k jižnímu pólu až druhý (o měsíc později než Roald Amundsen) není informace nová, ale jak Stefan Zweig zpracoval tento příběh, to už není jenom umělecké ztvárnění, ale právě pro něho charakteristické porozumění člověka člověkem.

Franc
06.03.2022 5 z 5

Opět jedinečné, opět uchvacující, opět strhující.

Autor znovu dokázal znalost člověka, jeho slovy prožíváte příběhy hrdinů. V jednu chvíli nenávidíte, aby jste záhy milovali, bojujete, aby jste prohráli, opovrhujete a obdivujete, pláčete a smějete se.

Nevím, kterou část vyzdvihnout více. Každá rozechvěje jinou část Vaše nitra, každá hraje na jinou strunu emocí, ale dohromady zazní skladba jménem život.

Žádná slova nemohou přiblížit sílu knihy. Ponořte se do jejích stránek a nechte se unášet krásou jazyka, moudrostí, silou příběhu, který skrze slova vstoupí přímo do Vás.


los
08.10.2021 3 z 5

no jó, je to klasika, ale mě bohužel psychologické pitvy neberou

líbila se mi Elegie z Mariánských lázní (o Goethově stařeckém vzplanutí) a pro čtenáře, které zajímá LGBT, je klíčová určitě povídka Zmatení citů

JanaBalunova
31.10.2019 5 z 5

Do těchto povídek jsem se zamilovala. Krásně psané, ačkoliv rozsáhlé věty, neztrácejí smysl. Nádherné vyobrazení postav a jejich pocitů. V povídkách nacházím bolestné pochopení pro okolní svět. Fantastické! Nejkrásnější je Dopis Neznámé, ale každá si zaslouží chválu a respekt.

Francoa
07.10.2014 5 z 5

Povídky jsem poprvé četl, když mi bylo 12 let, tenkrát jsem byl unesen do říše snů a četl je několikrát.I později mi kniha vždy bavila a dodnes jí považuji za velmi dobrou.

Pawlisman
02.05.2014 4 z 5

Výběr několika povídek, včetně méně známých. Opět netřeba říce víc, než skvělé psychologické a poutavé vyprávění. Dopis neznámé je skvost, který svojí naléhavostí zasáhne každého. 9/10