Jutsko 1916: Největší námořní bitva Velké války

Jutsko 1916: Největší námořní bitva Velké války https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217152/bmid_jutsko-1916-nejvetsi-namorni-bitva--laK-217152.jpg 5 17 5

Dvoudenní střetnutí v severovýchodním prostoru Severního moře, kterému Britové říkají bitva u Jutska a Němci bitva u Skagerraku, se odehrálo v posledních květnových dnech roku 1916 a stalo se až do bojů v Tichomoří v letech 2. světové války největším střetem hladinových válečných lodí všech dob. Strategickým cílem německé strany bylo oslabit Royal Navy natolik, že by se síly obou stran vyrovnaly, císařské Německo by pak mělo šanci ovládnout Severní moře, pronikat do Atlantiku a vážně ohrožovat anglické břehy. K vlastní bitvě však došlo, aniž si to německá strana přála. Strategický záměr se jí naplnit nepodařilo, i když takticky lze boj pokládat za německé vítězství. Jutsko/Skagerrak je epickým příběhem o střetu Home Fleet s Hochseeflotte plným nečekaných zvratů, o souboji dvou velkých admirálů Scheera a Jellicoea, který ožívá prostřednictvím mnoha vzpomínek těch, co největší námořní střet 1. světové války zažili. Je to drama plné statečnosti, obětavosti, utrpení a odhodlání zvítězit.... celý text

Přidat komentář

Hor89
17.02.2024 5 z 5

Velmi podrobná, a přitom velice čtivá, kniha popisující největší námořní bitvu 1. světové války. Kromě Jutska jsou v knize stručně zmíněny i předcházející bitvy, historie obou námořnictev a příčiny konfliktu. Bitva je popsána přehledně, téměř v každé kapitole jsou mapy s časy a směry plavby lodí. Jde o jednu z nejlepších knih pana Kovaříka.

sarkafarka1900
23.11.2022 5 z 5

Připojuji se k pochvalným recenzím. Čtenář získá plasticky a komplexně podané informace o námořní bitvě u Jutska. K vytknutí jsou jen drobnosti. Hlavně na začátku jsou některé převzaté dobové mapové materiály nečitelné, ale naštěstí je v knize plno dostatečně názorných a čitelných mapek a plánků. Jen výjimečně není jasná orientace některé mapy, v textu je párkrát nejednoznačnost či rozpor z hlediska popisu směrů plaveb. Ale jak to je ve skutečnosti vyplyne ze souvislostí. Mohlo být trochu podrobněji popisováno dění kolem uskupení pod velením kontraadmirála Hooda, takto je jeho uskupení zmíněno na straně 162 a pak se na scéně objeví až o hodně desítek stran později a není pak hned jasné, odkud a proč se objevil na scéně. Ale pokud se čtenář vrátí k předchozímu textu, věc se vyjasní. K diskusi je, zda neměli být skrz celou knihu rozptýlené kapitolky s popisem a fotkami jednotlivých lodí umístěny souhrnně v první části knihy, ve které se hovoří o stavbě jednotlivých tříd plavidel na obou stranách. Ale uznávám, že ty rozptýlené kapitolky mají také něco do sebe, zabraňují tomu, že by text mohl být přes míru "hutný".


iskovsky
17.04.2022 5 z 5

Podrobný rozbor slávnej námornej bitky, ktorému sa nedá nič vytknúť...

thorir
17.09.2019 5 z 5

Bitva u Jutska, jedna z největších námořních bitev v dějinách. Suchozemským Čechům tohle téma možná mnoho neříká, o to víc je třeba poděkovat panu Kovaříkovi za sepsání této skvělé knihy. Stejně jako v případě předchozích knih věnujících se námořním střetů, bitvě u Trafalgaru a bitvě u Cušimy, i zde je čtenář vržen do víru námořní historie. Nechybí úvodní seznámení s politickou situací a strategickými cíli a záměry obou stran. Následuje detailní popis bitvy, nechybí důkladné mapky, popisy lodí a techniky, rozbor taktiky, charakteristiky velitelů. Nechybí ani obvyklé a nesmírně zajímavé útržky dobových deníků jednotlivých účastníků. V závěru autor detailně komentuje výsledek bitvy a dopady na oba účastníky střetu. Zároveň se vrací k příběhu velitelů. Knihu doporučuji, kvalita textu je velmi vysoká, jak ostatně bývá u pana Kovaříka obvyklé. Pro zájemce o vojenskou námořní historii je to povinnost.

Perseus
20.05.2018 5 z 5

Úžasná kniha o největší námořní bitvě Velké války. Velmi podrobně líčí průběh bitvy hodinu po hodině jak z pohledu britského tak německého a díky přiloženým plánům s vyznačenými časy manévrů se může čtenář v ději orientovat. Kniha podává až vyčerpávající pohled to taktiky jednotlivých loďstev a chvílemi se může čtenář v záplavě informací ztrácet. Je třeba knihu číst pomalu a pečlivě a popisované události si kontrolovat na pláncích, které jsou rovnoměrně rozloženy v knize, takže se nemusíte vracet na jedno místo. Na konci samozřejmě nemůže chybět zhodnocení bitvy.
Nemohu jinak než doporučit.