Jsem Sioux!

Jsem Sioux! https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38148/bmid_jsem-sioux-aQJ-38148.jpg 4 23 4

Dva dobrodružné příběhy, v nichž jsou poutavě vylíčeny osudy dvou českých přistěhovalců do Ameriky v druhé polovině 19. století. - v době indiánských válek. Liborio Schlesinger, jenž je jako účastník revolučních bojů v roce 1848 nucen uprchnout z Čech a Ludvík Pregler, který se dostal do armády bojující proti Indiánům, záhy docházejí k poznání, na čí straně je spravedlnost. KOD 187... celý text

Přidat komentář

Jirka92333
21.07.2023 5 z 5

Velice pěkný westernový román, opírající se o skutečné události. To že jsou hrdinové Češi mě velice bavilo. Význam názvu Jsem Sioux mne až dojal.

DuncanIdaho
18.09.2020 5 z 5

Tato kniha dokazuje, že dobrý román, povídku z divokého západu dokáže napsat i Čech. Jsem rád i za to, že hrdiny byli Češi. Oba příběhy se mi líbily a četly se mi dobře.


Džerkys
15.01.2019 4 z 5

Celkem dobře popsaná doba a prérie s našimi krajany, ale druhý příběh byl o hodně čtivý a lépe zpracován.

Heralt
07.09.2014 5 z 5

Otta Janka v osmdesátých letech se zařadil mezi autory tzv.,, české indiánky" , která byla určena především dětem a mládeži .
(Viz. edice -Tisíc a jedno dobrodružství). Pro autory této edice byl charakteristickým črtem, že jejich hrdinové byli našimi krajany, kteří vycestovali do USA, v té době, kdy vznikaly Spojené Státy -( Román Otty Janka nás navrací do období konce indiánských válek, které znamenaly přelom pro domorodé obyvatelstvo). Hrdina českých indiánek je obdařen pozitivními rysy - nese v sobě cit, úctu k druhým, nemiluje válku..atd. (přežívá v něm odkaz komunit moravských bratří, který si odnáší i do své domoviny). Ve svých románech např.: Zloděj snů - podává obraz osobností, kteří věřili, že za Velkou louží , naleznou svobodu a spravedlnost, kterou jim nemohlo Rakousko-Uhersko nabídnout. A tak Otta Janka ve svých románech ukázal, že boj za svobodu nikdy nekončí
a jeho hrdiny jsou veskrze obyčejní lidé - a již jde o severoamerické indiány či obyčejné občany...