Diablovo dielo

Diablovo dielo https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423876/bmid_diablovo-dielo-nSs-423876.jpg 4 234 76

Josefine Jespersenová série

1. díl

Pre výstavbu novej stanice kodanského metra na námestí Norrebros Runddel musia zo severnej časti cintorína Assistens presťahovať viac ako tisícku kostier. Vyvolá to silný odpor verejnosti, pretože podľa mnohých ľudí sa tým naruší pokoj zosnulých. Na zastavenie výstavby metra to však nestačí. Odstraňovanie hrobov vedie súdna antropologička Josefine Jespersenová, ktorej úlohou je zároveň analyzovať kostrový materiál v rámci vedeckého projektu, skôr než sa ľudské pozostatky uložia naspäť do zeme. Jej kolegyňa archeologička Rita Magnussenová sa jedného večera stane obeťou brutálnej vraždy. Vrah ju hodí do otvoreného hrobu a do lebky jej vyreže kríž. Neskôr sa v centre Kodane nájde na ulici ďalšia zavraždená žena s vyrezaným krížom na tele. Všetko nasvedčuje tomu, že po slobode behá satanistický vrah. Policajný vyšetrovateľ Alexander Damgaard sa preto rozhodne navštíviť exorcistu, vysokopostaveného katolíckeho kňaza. Ten je presvedčený, že zaúradoval sám diabol a že to nepochybne súvisí so sťahovaním ľudských pozostatkov z cintorína Assistens. Znesvätenie hrobov podľa neho otvorilo brány zlu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Djævelens værk , 2017


více info...

Přidat komentář

Bafy
07.03.2024 2 z 5

Nu co na to říci.....příběh s velkým potenciálem totálně zazdí konec a poměrně absurdní vysvětlení proč tolik mrtvol. Kniha má své lepší pasáže i nudnější pasáže a ukazuje, jak jsou lidé stále zmatení co se Boha a ďábla týče. Jako detektivka dobré, ale co se týká mysteriózní stránky tak je to takový typický chaos.....

Lucciella_L
28.01.2024

Noooo.... suprová hororová detektivka! Hvězdičku dolů za velké množství mrtvol na konci ;) Ne, dělám si legraci! Hvězdiček dávám všech 5.

Musím přiznat, že jsem úplně nečetla anotaci, takže takhle knížka pro mě byla překvapením. A příjemným!

Dopravní podnik chce přesunout starý hřbitov kvůli stavbě metra, ale všechno komplikuje jedna mrtvola za druhou. Do toho se míchá příběh otce Dominika, co by profesionálního vymítače ďábla a psychiatričky Isabelly, která jeho pomoc vyhledá, neboť je se svou odborností v koncích. K tomu parta vyšetřovatelů s Ledovou královnou a Josefine, která řeší svého tatínka.... Spojí všechny jeden vrah a nebo to je jen výčet obětí?

Kapitoly jsou krátké a svižné a musím říct, že je to tak dobře psané, že neodhalíte vraha hned v první třetině knížky!

Kdo má rád Vymítače ďábla, neměl by si tuhle knížku nechat ujít!


Jidu
01.07.2023 2 z 5

(SPOILER) Od knihy jsem očekávala klasickou detektivku, kde teda bude vyšetřovatel předpokládat, že je vrah třeba posednutý. Jaké bylo mé překvapení, že je zde opravdu vymítání! Tahle kniha by měla být jednoznačně řazena do hororu.

Samotné vyšetřování bylo celkem nudné, žádné hlubokomyslné úvahy, a vrah mě též nepřekvapil.

Vymítání mi zde přišlo zbytečné, pro příběh s nulovým přínosem. Joo, kdyby se na to autorka zaměřila více, tak to by byla parádní hororová detektivka! Takhle mě namlsala a skutek utek.

Kniha má neskutečný potenciál, opravdu zajímavý nápad, ale celé je to takové nedokončené. Od všeho trochu, ale ve výsledku to moc nedává smysl. Je to vše spíš pro wow efekt.

Celkově musím knihu hodnotit jako lehký podprůměr a moc ji nedoporučuji. Škoda!

MarianP
21.12.2022 4 z 5

Diablovo dielo znie ako riadne strašidelná detektívka, mŕtvych je naozaj požehnane, troška exorcizmu neuškodí, celkový dojem je fajn, ale nie je to úplne to pravé orechové pre fanúšikov detektívok, skôr taký krimi román s prvkami mysteriózna (ale tých je veľmi málo). Celkovo sa kniha číta fajn, veľké písmená, krátke kapitoly. Neurazí, ale rýchlo zabudnete...

Ella_85
03.09.2022 5 z 5

Docela dost mrtvych, trocha satanismu a jinak dobry napad a zpracovani takove, ze stranky ubihaji tak, ze za chvili jste na konci.
Pekne :-)

vlčice68
20.08.2022 4 z 5

Čtivá kniha s troškou satanismu.

mystery103
12.05.2022 5 z 5

Bezva detektivka. Doporučuji!

IreneP
13.02.2022 4 z 5

Povedená detektivka na jeden, dva večery. Rychle ubíhá, vraždami se neskrblí a v soukromí vyšetřovatelů se zbytečně nepitváme. Osvěžující.

Sarhem
09.01.2022 4 z 5

Čtivě a poutavě napsané, rozhodně to člověka nenudí. Jen konec mě maličko zklamal, byl poněkud uspěchaný a tak nějak „odbytý”. Autorka si s rozuzlením a zakončením mohla dát více práce a klidně knihu o několik stránek natáhnout. Celkově ale knihu hodnotím kladně, bavila mě :-).

kachnat
04.12.2021 5 z 5

Příjemný a napínavý příběh. Pro mě skvěle napsaný. Zhltla jsem jak malinu.

latanya34
16.11.2021 5 z 5

Pokud vás baví detektivky a trošku satanismu, tak by vám neměla tahle kniha uniknout.
Kniha se pěkně čte, příběh je poutavý a zápletka, která je na konci rozluštěna je dobrá a dobře vysvětlena :)

elgin3
12.11.2021 5 z 5

Velice dobré čtení moc. doporučuji.

hol58186
03.11.2021 5 z 5

Zajímavé a originální téma. Kniha má tísnivou atmosféru, to se autorce podařilo velice dobře vykreslit to prostředí přesouvání starého hřbitova. Detektivka je hodně zamotaná, ale konec je uzavřený a dostatečně vysvětlený, takže do sebe vše zapadlo. Tempo knížky je trochu pomalejší, ale to úplně nebylo na škodu. Nemusí být všechno rychlé a zběsilé. Za mě zajímavý čtenářský zážitek.

Miškus
13.09.2021 4 z 5

Kniha se mi líbila. Líbilo se mi detailně popsané vraždy. Doporučuji

nicolettkaa
24.03.2021 2 z 5

Tato kniha mi vůbec nesedla. Ani stylem jakým je psaná, ani dějově, ani postavy mi nebyly sympatické. Severskou literaturu mám ráda, ale tady mi přišlo, že bylo až zbytečně moc mrtvol. Navíc se mi to zdálo vše strašně nerealistické (a to i když pominu část o vymýtání ďábla). Další díla od autorky nejspíš číst nebudu.

kob
30.12.2020 4 z 5

Napínavá knížka, dobře se četla. Konec pro mě byl překvapivý, protože jsem byla přesvědčena, že už dlouho vím, kdo je vrah.

Marluksa
28.12.2020 3 z 5

No...
Okamžiky napětí střídaly nudné pasáže. Průměrný příběh, který nezklame, ale ani nijak extra nepotěší. Slovní zásoba slušná, styl příjemně překvapí. Zbytečné omáčky naštěstí poskrovnu. Každopádně tohle určitě není nezapomenutelná kniha.

Hethera
13.12.2020 2 z 5

Knihu jsem si vybrala jako součást čtenářské výzvy. Moc se mi líbila obálka a anotace, ale kniha samotná mě moc nenadchla. Působila na mě zbytečně zmateně. Spousta postav a hluchých nudných míst.

Murasaki
12.12.2020 3 z 5

Z knížky mám smíšené pocity. Upoutala mě obálka i anotace, ale po dočtení.. čekala jsem trochu něco jiného. Ze začátku jsem se vůbec nemohla začíst, autorka na nás vyvalila tolik postav, že i ke konci knihy jsem měla problém si zapamatovat kdo je kdo. Postupně se to začalo pěkně rozjíždět, ale byla tam spousta míst, u kterých jsem se nudila, spousta zbytečných popisů. Celkově byla kniha zmatená, pořádně nepromyšlená, nedotáhnutá do konce. Jak moc jsem se těšila na rozuzlení, tak jsem byla z konce zklamaná.

NicolMark
16.11.2020 2 z 5

Antropoložka Josefine vede kontroverzi vyvolávající projekt – přesun pozůstatků ze hřbitova kvůli výstavbě nového metra. Narušují tím přece klid zemřelých. Když je zavražděna Josefinina kolegyně a další, předpokládá se, že ve městě začal řádit sériový vrah. Policie si na pomoc zavolá i exorcistu, který je ale přesvědčen, že hlavní roli zde hraje zlo…

Obálka knihy svým povedeným vizuálem klame – tak dobrý příběh to bohužel není. Námět zajímavý, zpracování pokulhává. Už při prvních stránkách mi přišla hlavní zápletka trochu nerealistická. Musíme přemístit hroby, protože zrovna tudy – přes hřbitov – povede nové metro. Ale budiž, když jde o kosti, bude v tom hrát pravděpodobně hřbitov. A vymyslet důvod k manipulaci s pozůstatky není zřejmě tak jednoduché.
Z této knihy mám velmi smíšené pocity, a to i po dlouhém časovém odstupu recenze. Měla jsem asi přemrštěná očekávání, která se v rámci četby tohoto thrilleru nenaplnila. Ovšem co musím tomuto titulu nechat, tak je čtivost. I přes mé otáčení očí v sloup – ať už kvůli ne úplně 100% stylu psaní (možná vina překladu?), či při velmi předvídatelných nebo naopak nelogických krocích postav – jsem nepřestala číst. Tolik jsem si přála, aby Ďáblovo dílo bylo podobné mé představě skvěle zvládnutého a zajímavého mysteriózního thrilleru, až jsem to přečetla za pár dní nezastižena emocemi ani jakýmikoliv pocity.
Na to, jak se děj občas až zbytečně táhne, má konec naopak velmi rychlý spád. Já osobně bych zvolila spíše obrácený postup. Je to jako když Vás někdo vyzve ke zkoušce a vy si po hodinovém čtení látky před zkušební místností projedete očima poslední řádky skript...Ovšem co mě naopak velmi bavilo byla skrytá symbolika malých detailů – mince (nechci více prozrazovat kvůli spoilerům).

No a jaký je tedy závěr? Občas trochu kostrbaté, nepromyšlené a nepřesvědčivé (což je u tohoto žánru pro mě jedno z hlavních kritérií) – stačilo by to trošku doladit a věřím, že by kniha mohla mít mnohem větší úspěch u pozornějších čtenářů. Tak či onak, jedná se o autorčinu prvotinu – třeba budou další tituly lépe uchopené.