Různé životy a tajné smutky Josefíny B.

Různé životy a tajné smutky Josefíny B. https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32479/ruzne-zivoty-a-tajne-32479.jpg 5 15 7

Josefína Bonapartová série

1. díl >

První část trilogie zachycuje nevšední životní osudy první manželky Napoleona Bonaparta v letech 1777–1796. Šestnáctiletá Rose Tascher de la Pagerie, nejstarší dcera majitele cukrové plantáže, opouští roku 1779 se svým otcem rodný ostrov Martinique, aby se ve Francii provdala za vikomta Alexandra de Beauharnaise, mladšího syna markýze, milence své tety. Manželství nevzdělané, nezkušené dívky a uhlazeného aristokrata není příliš šťastné. Alexandre, který se oženil, aby získal nárok na dědictví po matce, se věnuje svým milenkám a vojenské kariéře. Rose, pečující o dvě děti, požádá po šesti letech o rozluku. V období jakobínského teroru jsou manželé uvězněni a hrozí jim smrt. Alexandre, během Francouzské revoluce předseda Národního shromáždění a velitel vojsk na Rýně, skončí na popravišti. Za vlády Direktoria je Rose vrácen zkonfiskovaný majetek. Nyní již elegantní a kultivovaná dáma, suverénně se pohybující v pařížských salonech, si získává obdiv nejvýznamnějších mužů své doby, stává se milenkou Paula Barrase a v roce 1796 uzavírá sňatek s generálem Napoleonem Bonapartem, usilujícím o velení Italské armády. Kanadská autorka amerického původu ve svém poutavém díle, psaném formou deníku, čerpá z autentických historických pramenů, korespondence i memoárů.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Many Lives & Secret Sorrows of Josephina B. , 1995


více info...

Přidat komentář

Paulika419
19.07.2023 5 z 5

Když se tak zamyslím tak Rose za celý život prožila snad všechno.Chaos který doprovázel revoluční období ji uvrhl do vězení.Hlavní příčinou byl určitě její nezdravě ambiciozní manžel Alexander který svým jednáním a povahou pro rodinný život nebyl.Její postavení vdovy bylo na pokraji nouze.Ovšem nevzdala to.Díky schopným lidem na které vsadila se dostala až na výsluní.O tom první část trilogie.

Noisette73
02.09.2022 4 z 5

Knížka celkem krkolomně napsaná, ale zajímavá, Rose čili Josefina je člověk, se kterým bych si strašně ráda povídala u kávy, je energická, nekonvenční a na svou dobu dosti vzdělaná.
Zajímavý byl popis nepokojů ve Francii.
Je to hutný historický román, který je psán formou deníku, přesto není lehké ho číst, je zde spoustu politických, náboženských, mocenských i hospodářských odboček, které ale dokreslují dobu a knížku určitě stojí za to přečíst.


intelektuálka
09.08.2021 5 z 5

Cukrové plantáže ostrova Martinik - a čtrnáctiletá Rose Tascher - tak začíná tento poutavý historický román....
A již v první kapitole je Rose vyvěštěn osud - staneš se královnou ....

Přes domluvený sňatek se Rose dostává do Francie a stává se matkou dvou dětí ....
Ale to už se blíží francouzská revoluce - a gilotina je nebezpečím....

Díky přátelským stykům se Rose podaří přežít - a setkává se se zvláštním malým mužem - ambiciozním Korsičanem Napoleonem ....

A tady se narodí Josefína .... a uzavírá sňatek .... a já se těším na druhý díl o životě této historické postavy ....

Kniha je psána formou autentických záznamů a určitě zaujme .... doporučím.

Sahti
15.04.2021 5 z 5

Velmi ctive, uz se tesim na dalsi dil. Nejprve jsem cetla novinku min.roku Hortensie od ceske autorky Strakove a ta doba me tak oslovila, ze jsem se zacala zajimat vic o Josefinu, matku H.a manzelku Napoleona. Doporucuji.

Mark2000
28.08.2017 5 z 5

O Velkou francouzskou revoluci se zajímám už déle. Když jsem si životopis Josefíny půjčila v knihovně, ani jsem netušila, že se stane knížkou, od které se nebudu moct odtrhnout... Díky tomu, že je kniha psaná formou deníku, pochopíme jednání Josefíny a také revoluce popisovaná osobou, která ji prožila nám vytváří přímo dokonalý obraz té doby. Všem, kteří se zajímají o francouzské dějiny určitě doporučuji přečíst.

lapagerie
15.04.2016 5 z 5

Trilogie o Josefíně patří k mým oblíbeným knížkám. Relativně se drží faktů, je čtivá a forma vyprávění hrdinkou je v tomto případě příjemně autentická.

Helenicka
19.06.2014 4 z 5

Krásná trilogie ze života Josefíny, manželky Bonaparta. Knihy jsou psány jako osobní deník. Byly chvíle, že jsem se od čtení nemohla odpoutat.