Jóga moci: Tantra, Šakti a stezka levé ruky

Jóga moci: Tantra, Šakti a stezka levé ruky https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422126/bmid_joga-moci-tantra-sakti-a-stezka-lev-RgX-422126.png 5 8 2

Tantra nemůže být záminkou pro radovánky. Jejím cílem není – jak se obvykle tvrdí – prožít „opravdovou slast“. Tantrické „překonání předsudků“ nesmí vést k požitkářství a ani uctívání ženského principu není cílem, ale jen nástrojem tantry. To i mnohem víc alespoň tvrdí tato kniha, která se ostře vymezuje proti konzumnímu duchovnu. Naopak, říká, cílem tantry je překonat lidská omezení, zapálit se vnitřním plamenem a zakusit stav božství a nesmrtelnosti.... celý text

Přidat komentář

asakz
11.12.2022 5 z 5

Fantastická kniha o podstatě tantry. Ačkoliv si stěží mohu činit nárok na kvalifikované posouzení myšlenek, které v tomto díle autor předkládá, minimálně dva fakty jsou zjevné: autor je jak svými znalostmi, tak hloubkou svých úvah vysoko nad povrchní populární esoterikou a jejím vulgarizovaným pojetím tantry, zároveň je také znát, že se v jeho případě nejedná o suchou teorii a akademický přístup k problematice (jako je tomu, žel, například v případě Gershoma Scholema a kabaly). Kapitola o okultní tělesnosti a čakrách byla sice na můj vkus snad až příliš technická, ale jinak je to opravdu skvělé přiblížení tantrické filosofie a praxe západnímu čtenáři, s mnohými odkazy na související koncepty v jiných, zejména západních tradicích (např. alchymie). Vřele doporučuji každému, kdo nehledá v tantře pouhé sexuální cvičení.

desert.fox
02.07.2020 5 z 5

Podařilo se mi pochopit, co jsem za roky cvičení jógy a studia východních nauk nezvládla. Buď je to dobře vysvětleno, nebo mi prostě docvaklo.
Výklad tradičních hindských a příbuzných teoretických nauk, jejichž výsledkem je tantra - tedy když se prokoušete aglutinovanou hindštinou, jejímiž pojmy se dílo jenom hemží. (Já hindštinu obvykle nemusím). Knížka pro pokročilé nebo tzv. opravdové zájemce o východní nauky, protože neopravdoví se čtením seknou.
Jistě že je tato kniha o něčem úplně jiném, než všechny u nás vyšlé knihy s titulem "tantra".


Kniha Jóga moci: Tantra, Šakti a stezka levé ruky je v

Právě čtených3x
Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce14x
Chystám se číst21x
Chci si koupit10x