Jitřní záře

Jitřní záře https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531045/bmid_jitrni-zare-65b89cc241d0a.jpg 4 3 1

Dá se ještě žít mimo systém? Příběh o alternativní rodině a střetu hodnot. Televizní seriál založený na skutečných osudech jedné nekonformní rodiny rozvířil v Česku vášnivou debatu. V knižní podobě přímo z pera scenáristy a režiséra původního díla nabízí i detaily, které se do seriálu nedostaly. Končí osobní svoboda tam, kde začíná společenská norma? S touto a mnoha dalšími otázkami se střetnou rodiče, kteří se svoji dceru rozhodnou pojmenovat Jitřní Záře – a tím spustí sérii konfliktů se společenským systémem. V jejich boji za svobodu a autonomii však dojde k nečekanému zvratu... celý text

Přidat komentář

pajaroh
29.03.2024

Prve se musím přiznat, že jsem nevěděla o reálné kauze, která tuto knihu inspiruje, jednoduše mě zaujala anotace.
Nepatří mi hodnotit tu nebo onu stranu, pouze knihu.

Líbí se mi, že příběh není jednostranný, ukazuje dobré i špatné vlastnosti, jednání a pohled všech zúčastněných. Vcelku trefně je zachycen obecně trend "euroindiánství" a různých alternativních směrů, ze kterých si určití lidé vezmou jen to, co jim pasuje, používají to jako omluvu a jiná pravidla pro ně neplatí...
Naprosto zbytečné mi přišly detailní sexuální scény, jejichž popis by se hodil do pornočasopisu. Také autorův styl a výběr slovních spojení občas zabolí.

Vzhledem k velmi soukromým detailům a skutečnosti, že lze jednoduše dohledat reálné osoby, se nabízí otázka, zda není tento příběh daleko, daleko za hranicí spisovatelské etikety (zmínka o inspiraci skutečnými událostmi bez jakéhokoliv podrobnějšího vysvětlení v knize nepomáhá).
Ráda bych věřila v nějaké zamýšlené poselství knihy, ale osobně mi to přijde jako podobné obohacení se na starším mediálním případu, jakého se dopustila s Lesem v domě paní Mornštajnová.

Autorovy knížky

Dan Wlodarczyk
česká, 1967
2024  80%Jitřní záře

Kniha Jitřní záře je v

Právě čtených1x
Přečtených4x
Knihotéce32x
Chystám se číst26x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x