Jít s Ježíšem

Jít s Ježíšem https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116086/jit-s-jezisem-116086.jpg 5 6 3

Podtitul: Křížová cesta. Ježíš kráčí cestami Palestiny. Kráčí mezi lidmi, kterým hlásá radostnou zvěst. A nakonec vychází z Getseman na křížovou cestu. Tato kniha meditací Henriho Nouwena nám vykládá jednotlivá zastavení křížové cesty na příkladech utrpení těch nejubožejších. Političtí vězni, opuštěné děti, matky oplakávající své zabité syny, vyčerpaní farmáři, čtyři zavražděné služebnice církve… Těmito působivými obrazy dává Henri Nouwen tradičním zastavením křížové cesty nový smysl, který nepochybně přivede každého čtenáře k hlubšímu zamyšlení nad podobami utrpení v lidském životě...... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Paulínky
Originální název:

Walk with Jesus , 1990


více info...

Přidat komentář

dutch
20.03.2018 2 z 5

Zamyšlení se nad bídou světa. V tomto hledisku výborné. Avšak od křížové cesty bych očekával nejen chválihodný (křesťanský) humanismus, ale i rys Kristologický. V křížové cestě přeci primárně nejde o bolest světa, ale o záchranu člověka a to naprosto konkrétním způsobem - záchrana v tom, že se sjednotíme s Bohem. Necháme se uzdravit jeho ranami. Za další negativum považuji značnou rozsáhlost, která prakticky znemožňuje použít tento text jako klasickou křížovou cestu, neboť tento text je tak na 1,5 hodiny. Pokud člověk chce roznítit své soucitné srdce, dobrá kniha, pokud však chce prohloubit víru, naději a lásku v Kristu, nic moc.

Jana512
04.03.2018 5 z 5

Tuto křížovou cestu autor promýšlí sám v nelehké situaci - jako pacient v nemocnici po úraze. Uvědomuje si, že Ježíšovo utrpení pokračuje v různých formách na celém světě i v životech našich, s tím rozdílem, že Ježíš nás provází a posiluje. On proměňuje svou smrtí a zmrtvýchvstáním každé lidské utrpení.


edysy
29.05.2014 5 z 5

Nouwen nachází styčné body mezi utrpením světa a Ježíšovým utrpením. Hlavní myšlenkou ale myslím je, že utrpení nás může dovést k opakování hořkosti, zloby, zatrpklosti a touhy po odplatě. Ale pokud zapomeneme na vlastní důležitost, najdeme v utrpení cestu k solidaritě a k lidství. Tak chápu vzkaz pana Nouwena.