Jidáš

Jidáš https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361169/bmid_jidas-qhM-361169.jpg 4 50 20

Je hlava gangu, je vrah, ale i můj BRATR. Pravdivý šokující příběh! V roce 2013 se Astrid a Sonja Holleederovy rozhodnou udělat něco, co nikdo nepovažuje za možné: postaví se svému bratru Willemu, který se po propuštění z vězení v roce 2012 stal holandskou "kriminální celebritou". Uveřejňují velmi kontroverzní prohlášení, stejně jako jeho bývalá přítelkyně Sandra den Hartog, která jdou proti němu. Dne 24. března 2015 byly v jedné populární talkshow odvysílány šokující nahrávky, které odstartovaly pád nedotknutelného Willema Holleedera. To, co ví jen málokdo, je, že Willem Holleeder svou rodinu terorizoval již více než 30 let, vyhrožoval a vydíral, stejně jako jejich otec-alkoholik, který pracoval pro Heineken. Jeho despotickému chování nikdo neunikl. Tato jedinečná kniha popisuje únos a jeho dopady na všechny členy rodiny.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Omega
Originální název:

Judas , 2016


více info...

Přidat komentář

renata5042
14.06.2022 1 z 5

Kniha mohla být tak 200 stran kratší. Stále se opakující informace, natahované, zbytečně zdlouhavé. Trápila jsem se s dotčením, ale pokousala jsem se, až do konce.

kramver
03.05.2021 4 z 5

O skutečném případu, který byl spojený s rodinou Helleeder jsem nic nevěděla, takže jsem netušila, co mám očekávat. Příběh je to strhující a čtivý. Byla bych radši, kdyby byl napsaný chronologicky, ale zvykla jsem si. Neumím si představit, jak náročný musel být celý život členů jedné rodiny pod neustálým tlakem a terorem. Doufám, že Astrid i Sonja budou žít dlouho a jednou najdou i klid. Zajímavý je popis emocí ve vztahu k někomu, koho se bojíte a koho nenávidíte a přitom ho vlastně nedokážete nemilovat, protože je to váš bratr. O tom, že zlo plodí zlo zde není pochyb. Vše, co se stalo, začalo už kdysi hodně dávno a předávalo se to z generace na generaci. To v čem vyrůstáme nás do jisté míry formuje. Budu sledovat osudy Astrid a ostatních členů rodiny, protože příběh ještě neskončil...


pige
16.01.2021 4 z 5

Obdivuji barvité vylíčení krutého každodenního života týrané dívky/ženy. Nejen fyzického, ale zejména toho psychického, které je nemožné dokázat.
Žádný patos. Jen realita všedního dne.

Knížka mě dokázala chytnout. Strachovala jsem se o hlavní hrdinku a fandila jsem jí. Postavit se zlu je velice obtížné.

Chápu, že nahrávky byly velice důležité, ale občas byly zmatečné. Stejně jako velké množství postav, které český čtenář nezná.

Marekh
15.12.2020 3 z 5

Tuto knihu jsem koupil před rokem a až nyní jsem se rozhodl, že si knihu přečtu. Kniha se mi nečetla příliš dobře stylem, jak je napsána. Střídání časových údobí působilo na mě chaoticky. Zhruba v polovině knihy mě přestávalo bavit čtení, ale nakonec jsem knihu dočetl. Některé části se opakovaly, jiné působily na mě nezáživně a nudně, někdy jsem se ztrácel, jiné pasáže byly hodně procítěné a líbily se mi a vtáhlo mě to do příběhu. Měl jsem pocit, že to bylo mnohdy jako na houpačce – jednou nahoře a jindy dole. Některé knihy je radost číst a čtou se úplně sami, s jinými knihami je to právě naopak a drhne to, na čtení se moc netěším, není to podle mých představ. Bohužel tato kniha patří do této kategorie. Byl jsem rád, když jsem knihu zdárně dočetl do konce. V žádném případě však nechci čtenáře odradit od četby, pokud by chtěli dát této knize šanci. V knize nalezneme také přepisované rozhovory, která nám zprostředkovávají autentičnost různých výpovědí.

Kniha je založena na skutečných událostech, kdy autorčin bratr – WILL HOLLEEDER měl na svědomí únos jednoho významného člověka, měl prsty v dalších zločinech, terorizoval svou vlastní rodinu, vyhrožoval jim smrtí včetně dětí! Astrid Holleeder včetně její rodiny si prožily peklo! Nedokážu si to představit ani v nejčernějším myšlenkách, když se s ním museli potkávat a plnit všechno, co jim přikázal, dávat si neustále pozor na to, co před ním vysloví, žít v neustálém strachu a nejistotě! Sestry Holleederovy byly nepochybně odvážné a v knize se čtenáři o všem podrobněji dočtou..

Příběh je zajímavý, ale způsob zpracování knihy mohl být mnohem lepší. Autorka pochopitelně není spisovatelka v pravém slova smyslu a patrně ani nemá ambice, aby se pustila do psaní dalších knih. Tato kniha je jejím životním příběhem. Chtěla poukázat na to, jak po celý život včetně její rodiny trpěla a že ačkoliv žila slušně a spořádaně, lidé si na ní ukazovali a byla pod neustálým sledováním. Je to nespravedlivé, když člověk musí trpět za činy, které nespáchal, jen proto, že patří do stejné rodiny, má stejné příjmení. Znepříjemňuje mu to život na každém kroku.

Knize by určitě prospělo některé části seškrtat a lépe seřadit časové události, aby to lépe na sebe navazovalo a celkově se čtenář mohl lépe zorientovat. I přes nedostatky, které jsem uvedl, si myslím, že je to zajímavý příběh, který by čtenáře mohl oslovit, pokud budou mít trpělivost a přimhouří oči. Knihu hodnotím na 60 %.

Madelisi
21.07.2020 4 z 5

Hrůza si představit, že kniha popisuje skutečnost. Text je složitěji členěn, nicméně srozumitelnosti pomáhají časové údaje v názvu kapitoly.
Navíc předkládaná kniha splnila moje kritérium kvality - začala jsem si googlit skutečné informace.

Wasylka79
04.07.2020 1 z 5

Poněkud nezajímavý příběh a neustále se opakující pasáže .Knihu jsem neustále odkládala protože mě nudila.Šanci dostala ale konec předvídatelný.

Baja333
19.04.2020 4 z 5

Kniha je čtivá i na vzdory tomu, že jsem se občas ztrácela v časové ose vyprávění jednotlivých dějů. Autorčin život je až neskutečný a smutný, ale přesto mě rozčilovala jeji neustálá lítost bratra který zničil život nejen ji a celé rodině, ale vlastně každému kdo mu dovolil vztoupit do svého života...

Arkagas
12.03.2020 5 z 5

SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje

Jidáš
Je hlava gangu, je vrah, ale i můj BRATR. Pravdivý šokující příběh.

V roce 2013 se Astrid a Sonja Holleederovy rozhodnou udělat něco, co nikdo nepovažuje za možné: postaví se svému bratru Willemu, který se po propuštění z vězení v roce 2012 stal holandskou "kriminální celebritou". Uveřejňují velmi kontroverzní prohlášení, stejně jako jeho bývalá přítelkyně Sandra den Hartog, která jdou proti němu. Dne 24. března 2015 byly v jedné populární talkshow odvysílány šokující nahrávky, které odstartovaly pád nedotknutelného Willema Holleedera.

To, co ví jen málokdo, je, že Willem Holleeder svou rodinu terorizoval již více než 30 let, po vzoru svého otce, vyhrožoval a vydíral, stejně jako jejich otec-alkoholik, který pracoval pro Heineken. Jeho despotickému chování nikdo neunikl.

Tato kniha detailně popisuje život v takovéto rodině, všechna vydírání a mučení, kterým byla tato rodina vystavena více než 30 let.
Popisuje tajnou komunikaci mezi sourozenci, strach z otce a bratra, a neskutečnou vůli to změnit jednou pro vždy, i přes vyhrožování vraždou a přes likvidace lidí z rodinného kruhu ze strany Willa.

V neposlední řadě je zde retrospektivně probrán i samotný únos Heinekena, za který byl Will poprvé odsouzen ( a výkupné 6.mil. se nikdy nenašlo), a který rozjel jeho "podnikání" v podsvětí na plné obrátky.

Will se nebál ničeho, pokládal pistoli k hlavě dvouletým dětem, mlátil a týral svou matku, stejně jako sestry. Jeho největším mistrovským kouskem bylo ale vydírání.

Tuto knihu napsala jako zpověď jeho sestra, která se ale nikdy strachu nezbaví, stejně jako zbytek rodiny.

Tahle kniha je neskutečnou zpovědí o síle, při každé straně člověk přemýšlí jak by se asi zachoval on a je to opravdu silné a těžké čtení.

9/10

Julinka679
06.03.2020 4 z 5

Jidáš zachycuje příběh Astrid, která zde popisuje život své rodiny a její tragédie a zločiny jejího bratra Wima.
Jelikož se jedná o knihu pojednávající o skutečných událostech, je velice těžké hodnotit.
Rozhodně Assie, Sonje a i dalším patří můj obdiv, že po několika letech svědčily u soudu proti svému bratrovi.
Při čtení jsem občas měla husí kůži (zkuste si představit, že se to děje vám) ale i tak jsem se zaujetím četla dál.
Než jsem si knihu přečetla tak jsem o Heinekenově únosu a rodině Holleederových neměla ani tušení ale v knize jsem se stihla dobře zorientovat.
Jedná se o hodně silný příběh, který k přečtení doporučuji.

Ctenar1202
08.01.2020 3 z 5

Pravdivý příběh rodiny, kdy autorčin bratr byl vrah, zločinec a celkově velice nebezpečný člověk. Byla to určitě zajímavá kniha. Tolik strachu, stresu, vydírání a manipulování si musela vytrpět rodina Willema Holleedera, že člověk žasne. I z vězení dokázal tahat za nitky zločinu. Neuvěřitelný. Jediné co mi dělalo zpočátku problémy bylo skákání do různých let.

VendaS20
07.01.2020 2 z 5

Musím říci, že kniha mě vůbec nebavila a prokousávala jsem se jí dlouho. Stále dokola se opakovaly tytéž informace, ale zároveň se mi zdá, že jsem se z nich nic moc konkrétního nedozvěděla. I když obdivuji aktéry za to, že se Wimovi nakonec dokázali postavit, kniha je pro mne nedotažená a nezáživná.

LenkaGonn
07.11.2019 3 z 5

Ohodnotit pravdivý příběh je vždy složité. Po dočtení této knihy jen kroutím hlavou. Takový život bych nikdy nechtěla žít a rozhodně si zaslouží tyto ženy obdiv, za to co prožily, prožívají a ještě prožívat budou.
Každopádně pro mě kniha byla příliš zdlouhavá a opravdu mi trvalo dlouho než jsem jí dočetla. Začátek a konec byly nejzajímavější ten prostředek se hodně opakoval.
Doufám, že mě tu nikdo neukamenuje. Posuzuji tu knihu jako každou jinou a rozhodně to neznamená, že si neuvědomuji závažnost toho všeho.

oblakaknih
08.08.2019 4 z 5

Jedna z nejemotivnějších knih, co jsem kdy četla.
Vzhledem k tomu, že je příběh podle skutečné události, je můj pohled na něj úplně jiný.
Ze začátku jsem nedokázala pochopit vážnost situace, ale čím více událostí bylo v knize popsaných, začínalo mi to být jasné.
Chvílemi jsem ale nevěděla, kdo je kdo. Postav v knize není moc, ale některé vystupují méně než ostatní.
Na to, jaké téma kniha popisuje, se četla velmi dobře.
Tento příběh nejde popsat jinak, než jako emotivní a příšerné psycho.
Kniha rozhodně stojí za přečtení! Myslím si, že by se o této události mělo dozvědět více lidí.

luccil
03.08.2019 4 z 5

Velice zvlastni kniha. Neuveritelne jak muze jeden clovek ovlivnivot tolik zivotu a manipulovat tak neskutecnym zpusobem. Jedine proti je to preskakovani casu.

ZimníLidé
29.07.2019 5 z 5

Ufff tak tohle bylo správný psycho. Absolutně si neumím představit žít v takový rodině. Díky bohu za mé dětství a dosavadní život. Úplně chápu proč se sestry chtěly zbavit svého nepovedeného bratra. A zase jsme u toho..., jak zamává osud lidí co měli za rodiče tyrana. Ale tím samozřejmě neomlouvám činy pošahaného a zvráceného manipulárora Wima... Co mi hlavně hlava nebere, že naše společnost dělá ze zločinců celebrity, jak u nás tak i ve světě... Dost smutný a nepochopitelný...

lucinka84
31.03.2019 4 z 5

Žasnu jak jeden člověk dokáže manipulovat s tolika lidmi a vzbuzovat v nich strach. Nejhorší na tom je to, že je to jeho vlastní rodina. Jednu hvězdičku ubírám za to přeskakování času.

petaSk
29.03.2019 4 z 5

Úplně mě mrazilo z toho, jak rodina doplácí na krutost jednoho svého člena a v podstatě se mu nemůže bránit.
O Heinekenově únosu jako o celé Holleederove rodině jsem neměla tušení, a vůbec se nedivím, že kniha se stala takovým bestsellerem.
Kniha je napsaná podle skutečného příběhu z pohledu Astrid, Jidášovy sestry a určitě není až tak objektivní, ale to je pochopitelné. Situace se opakovaly a čtení bylo zdlouhavé a přeskakování kapitol v čase mě mátlo.
Přesto se jedná o silnou knihu, zvláště kvůli tomu, že se jedná o skutečnost.

Valeyman
18.03.2019 5 z 5

Krutý a smutný příběh...po celou dobu člověk přemýšlí jak by se zachoval v tom či onom navzdory tomu, že se jedná o vlastní rodinu

martina3126
09.03.2019 5 z 5

Až neuvěřitelně přesná líčení, jakým způsobem je možno ovládat lidi a manipulovat s nimi.

Jana77
29.01.2019 5 z 5

Na to, kolik má knížka stran, zhltala jsem ji překvapivě rychle. Je krutá, smutná, kolikrát jsem nevěřícně vrtěla hlavou, čeho jsou lidé, ze strachu, schopni.