Jezdci z purpurových stepí

Jezdci z purpurových stepí https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62671/bmid_jezdci-z-purpurovych-stepi-sub-62671.jpg 4 77 77

Jezdci purpurových stepí série

1. díl >

Zralá žena Jane Withersteenová je silnou osobností, která se snaží ochránit majetek po otci, vlivném členu mormonské církve. Starší církve Tull doufá, že donutí Jane, aby se stala jeho další ženou. Vadí mu přátelství Jane s jinověrcem Ventersem. Přijíždí Lassiter, tajemný střelec, nepřítel Mormonů, který hledá muže,jenž novým náboženstvím poblouznil jeho sestru a odvedl ji od jejího muže Franka Erna. Příběh se odehrává v Utahu, krajině Mormonů plné kouzelných kaňonů. Ventersův závod na koni Wrangler, když pronásleduje ukradené vraníky, je nádherně uchvacující.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Českomoravské podniky tiskařské a vydavatelské
Originální název:

Riders of the Purple Sage , 1912


více info...

Přidat komentář

m_martina
12.04.2024 5 z 5

Kniha je sice dobrodružná, ale současně i romantická, proto se mi moc líbila a měla jsem ji přečtenou opravdu rychle. Od tohoto spisovatele jsem před lety několik knih už četla, ale tuto považuji za jednu z jeho nejlepších. A tak tento krásný příběh oceňuji plným počtem hvězd a kromě toho knihu doporučuji.

bábuška
10.05.2020 5 z 5

Kdysi jsem měla období, kdy jsem hodně četla dobrodružné knihy, nyní mi přišla do ruky tato zapomenutá kniha a mohu říci, že jsem si pěkně početla. Nechám stranou náboženské mormonské rozbroje, ale vžila jsem se do popisu divoké krásné přírody Utahu, zelená údolí, rozeklaná skaliska a hlavně step hustě zarostlá šalvějí, kde keře dosahují až metr a půl, taktže působí jako purpurové moře a té vůně...... Stačí doma položit špetku šalvěje, škrtnout sirkou a byt se vám provoní nepředstavitelně nádherně. A krajina je popsána tak, jako by jste jí sami procházeli a všechnu tu krásu prožívali. Skutečně mě ta kniha přenesla do mladých let.


Jaruš7
11.06.2017 5 z 5

Sáhla jsem si po jedné z nej dle všeobecného hodnocení. Nevím jak, ale nechtěně a znovu opětovně narážím v poslední době ve výběru knih na víru a tady na mormonskou.
Jak je zřejmé každá má cíl, vůli člověka si podrobit.
V příběhu se ještě neuplatňují zákony spravedlnosti jen krevní msty. Vše co mladá, hezká Jane zdědila , bohatý ranč, stáda dobytka, koní, půdu, pramen vody i zlato, to je v očích " kazatele mormonské víry " důvod proč je jeho vyhlédnutou obětí (nevěstou), neboť jako členka mormonské osady by si měla i přes svůj vzdor k této víře, kde muž má manželek kolik chce, svůj majetek povinně ochránit jen s dalším sňatkem s kazatelem, který vládne nad osadou pomocí zlodějských band.
Jde i o výdrž vztahu čisté naivní nevinnosti k mstiteli s krvavými stopami skutků.
Cennost příběhu je ve stylu psaní. Drsná doba, ale bez brutality, s citovým ostychem, s vodopádem naivity, s okovy víry a okouzlením přírodních krás.

haki34
18.11.2016 5 z 5

Pri cteni jsem snila o salvejovych polich nazivo, cvalat po nich, kdyz se letni slunce ubira k zapadu ;) romantikaaa !!!

HankaS.
08.04.2016 5 z 5

Pro mě knihy Zane Greye mají neopakovatelné kouzlo. Tahle je jedna z těch, která mi výrazně uvízla v paměti. Kdo by si nepřál mít takové skryté údolí :-)

Luccy78
20.11.2015 4 z 5

Napínavý, romantický, dobrodružný.. Pěkný příběh sledující část života starostlivé mormonky Jane Withersteenové a jezdce Lassitera, který přijel najít svou sestru Milly. A příběh Berna Venterse a maskovaného jezdce, ze kterého se vyklube dívka Bess. Pokračování příběhu najdete v knize Tajemství arizonské divočiny.

Finskej
09.02.2014 3 z 5

Nejznámější román autora vůbec. Naše babičky a maminky jej zbožňovaly. V rámci žánru jistě nezanedbatelné. A přesto... osobně bych řekl, že napsal i lepší věci. Se vším respektem vůči žánru jako takovému.

Martin1974
30.12.2012 5 z 5

Samá šalvia, kam sa len pozrieš...takmer som ju cítil pri čítaní...môžem potvrdiť, naozaj najlepší román od Greya

fes
08.02.2011

Gray je skutečně původní jméno Z. Greye

Francoa
30.11.-0001 5 z 5

Poznámka:V knize Ve stínu neviditelné ruky je autor psán GRAY.

Francoa
30.11.-0001 5 z 5

Román Jezdci z purpurových stepí je dodnes znalci považován za nejlepší romantický western,jaký kdy byl napsán.Jsou v něm všechny atributy romantické literatury a patří
k základním pilířům westernového žánru.Nádherná a dosud nepřekonaná část knihy,
kdy Venters pronásleduje na koni Wrangle ukradené vraníky. stojí za několikateré přečtení.Je to Greyův nejpopulárnější a nejvydávanější román.Jen v U S A se kniha
dočkala 93 vydání a31krát vyšla jako audiokniha(kazeta,CD-ROM,CD a CD MP3).A první Kindle vydání v USA je z roku 1990, druhé 1995 a do konce roku 2013 již vyšlo 45 vydání od různých nakladatelství.V rozhlas 4 se v roce 1993 vysílala 3dílná dramatizace románu.Zfilmováno 5krát, 1918,hl.r.William Farnum a Mary Mersch;1925,hl.r.Tom Mix a
Beatrice Burnham(promítáno s velkým úspěchem v 30tých letech minulého století i u nás,
pod názvem Postrach Mormonů);1931,hl.r.George O' Brien a Marguerite Churchill,vše
studio FOX;1941,st.20th.Century Fox,hl.r.George Montgomery a Mary Howard
a r.1996,st. TNT,hl.r.Ed Harris a Amy Madigan.Nakladatelství Thordike Press vydalo 8.3. 2006 necezurovanou verzi podle původního rukopisu Z.G. pod stejným názvem!"Tento nádherný klasický román byl napsán v roce 1911,ale přes 90 let existoval jen v hluboce cenzurované verzi, která podkopávala pravdu postav a integritu mistrovství Zane Greye.
V tomto obnoveném vydání původního textu podle vlastnoručního rukopisu Z.G.,
reálné Jezdci z purpurových stepí můžou být konečně pochopeny,tak,jak je autor
napsal."Zajímalo by mě i toto vydání.Poznámka:V tomto roce 2014 vyšla kniha v USA v
různých nakladatelstvých - 1vydání v tvrdých deskách, 7 brožované vydání a 10x kindle
vydání.