Jezdci

Jezdci https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46588/jezdci-46588.jpg 5 18 4

Afganistán - tak jak ho neznáme, podle námětu z knihy byl natočen v roce 1973 stejnojmenný film s Omarem Sharifem v hlavní roli, režii měl John Frankenheiemer.

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Les cavaliers , 1967


více info...

Přidat komentář

fénix56
01.04.2022 5 z 5

Další kniha o Afghánistánu, kterou jsem v poslední době četla. Pohled na tamní společnost, kterou asi my nejsme schopni pochopit. Na jedné straně neuvěřitelná statečnost a odvaha, se kterou se Uroz se zlomenou nohou vydává přes hory. Na straně druhé nepochopitelné lpění na starých zákonech a předsudcích.
Viděla jsem kdysi i film, ale ten nedosahuje kvality knihy.

Mířena84
26.10.2017 5 z 5

Ke knize mě přivedl film (1971). Hezky koukatelný (točeno v Afghánistánu, výborné obsazení, skvostné záběry), ale zdálo se mi, že nejde do hloubky, že v tom příběhu a psychologii postav musí být něco víc, než se vešlo na plátno. A také, že ano! Ta knížka je výborná - napínavý příběh, popis prostředí, jazyk, spád, ale hlavně psychologie postav - sebe/destruktivní hrdost a pýcha v hlavní roli. Nic tak dobrého na toto téma jsem dosud nečetla. Nechápu, že kniha dávno nevyšla znovu (já jsem sehnala vydání Odeonu, 1972). Teď ji budu půjčovat přátelům (pokud ji nezačnu číst znovu ještě jednou) a nevím, zda jim předtím doporučit i film - minimálně pak člověk ví, jak si postavy a hlavně prostředí představit - ale šlo by to asi i bez toho.


Ifanka
09.01.2016 5 z 5

Nádherná kniha pro milovníky střední Asie, světa karavan, horkého, silného a hodně sladkého čaje a koní :) Dobrý styl psaní, kvalitní literatura a zajímavě propracovaná psychologie postav. Velký Tursén!

EvaEma
12.12.2013 5 z 5

Výborná kniha! Jde do hloubky, je v ní spousta moudra, ale napsáno tak nějak nenásilně. Putování otce a syna, jejich míjení, jak na cestě, tak i v názorech a životní filosofii a přesto měli leccos společného. Neskutečná vůle, ale i pýcha, všechno se v knize najde :-) Viděla jsem i film, ale s knihou se nedá srovnat, film byl podle mého názoru plytký. Ale zas tam byly krásné záběry afgánské krajiny...