Jetotak

Jetotak https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462272/bmid_jetotak-HUz-462272.jpg 4 12 6

Nejpozoruhodnější současný ukrajinský spisovatel Taras Prochasko přepisuje historii rodných Karpat a s nimi celé střední Evropy, ve které je, jak známo, vše provázáno a všechno souvisí se vším. Nepíše ale alternativní dějiny, nýbrž propojuje místa do posloupností a ukazuje, že právě tak vznikají lidské osudy. Jeho román Jinací i esejistické povídky jsou magické, zenové, filosofické, estétské, prodchnuté melancholií a humorem. Autor v nich vede čtenáře borůvkovými stezkami, kolem starých vil po úbočích Karpat, dusnými kupé ukrajinských rychlíků i přítmím pražských kaváren. Ať píše Prochasko o čemkoli, vždycky píše o lásce. Existuje-li něco jako středoevropský magický realismus, pak toto je jeho zásadní kniha.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje
Vydáno: , Pavel Mervart
Originální název:

БотакЄ , 2010


více info...

Přidat komentář

Kamcatak
20.12.2023 4 z 5

Není snadné urovnat si myšlenky a utvořit je do konkrétních slov, které by mohly výstižně popsat, co jsem při čtení zažívala a co si o knize myslím.

Některé části byly hodně těžké ke čtení a pochopení (i když možná mnohé části ani pochopitelné mimo samotného autora nejsou), a i když jsem zvládla naráz třeba přečíst i jen jedinou stránku - někdy i jen jeden odstavec - našly se pasáže, které mě přiměli k hloubání, či jiné, které mě svou moudrostí osvítily.

Nejvíce jsem si užívala čtení fejetonů (FM Halič). Krátké, poučné i zábavné, pravdivé a nutící k zamyšlení. A hlavně se četly samy a moc mě bavily.

Novela Jinací mě taky bavila, místy mě šokovala, místy jsem byla do vyprávění skoro zamilovaná.

Moc se mi líbilo autorovo spojení s přírodou, s přítomností, s hloubkou lidské duše. Často jsem sice úplně nechápala o čem to vlastně je, ale jsem velice vděčná za toto literární, velice zvláštní a velice výjimečné setkání.

Acamar
10.12.2023 4 z 5

Soubor próz, jež nejsou snadno a zcela uchopitelné rozumem. Autorova spjatost s prostorem, místem, krajinou jakožto svým základním kamenem identity otevírá zvláštní, až neosobní a nepersonifikovanou perspektivu, která se prolíná všemi fejetony, povídkami i krátkým románem Jinací, kde se vše děje v jakémsi magickém místě i časové smyčce opakování. Rozmanité, poetické, meditativní, nostalgické, fantaskní, filozofické...procházka Ukrajinou s ukrajinským Procházkou.


Maanna
10.10.2023 4 z 5

Mám obdobné pocity jako komentující přede mnou - v prvních povídkách byl určitě velmi zajímavý jazyk, který tak nějak lehce plynul, i některé obrazy mě dost vtáhly, ale celek mi naprosto unikl - bylo to skutečně až příliš experimentální pro mou přízemnost... Zbytek už ale opravdu stál zato. Užívala jsem si autorovu hravost i humor a pokud se u nás od něj ještě něco objeví, rozhodně mne to bude zajímat.

KapitánSmrt
12.04.2023 4 z 5

Úvodní povídky mi přišly příliš nesrozumitelné, příliš experimentální. Dále je to už ale mnohem lepší. Vrcholem jsou samozřejmě Jinací. Což je takové Sto roků samoty na slovanský způsob a zároveň dobře adaptovaný magický realismus na prostředí Ukrajiny. Příběh samotný možná někoho odradí svým osobitým stylem, důrazem na incest, i lehkou nepřehledností děje, kdy se často skáče z jedné časové linie do druhé, ale pokud se správně naladíte, budete po zásluze odměněni. Jde totiž o dílo svěží, hravé, hluboké i melancholické. Zároveň je to novela o lásce, ztrátě, ale i naději. Další části už nejsou tak úderné, zato dávají docela dobrý a ucelený přehled o tom, jak všestranným spisovatelem autor je.

changaj
02.01.2023 4 z 5

Jetotak v sobě skrývá román Jinací, několik esejů a fejetonů. Bez mučení se přiznávám, že nejvíce jsem si užila právě fejetony, které jsou krása sama. Prochasko vyrůstá z konkrétní krajiny a je s ní spojený stejně jako jeho hrdinové. Zmíněný román Jinací je neskutečně originální, znepokojivě půvabný a hrozivý, ale úplně jsem ho nepobrala.

Teckovana
06.02.2022 4 z 5

Ranné Prochaskovy povídky jsou poněkud hermetické, filozofické a méně srozumitelné, ale zajímavé. Fejetony z rádia "FM Halič" jsou mnohem přístupnější a obyčejnější, závěrečné eseje o vlacích, o kozácích a rodném městečku jsou krystalicky čisté a úžasně originální. Ale to úplně nejlepší v tomto pestrém vydání jsou "Jinací", jenže o těch nelze mluvit, ty je třeba přečíst. :-)