Ještě to promysli

Ještě to promysli https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496682/bmid_jeste-to-promysli-ZGN-496682.jpg 4 45 11

Inteligence je obvykle vnímána jako schopnost myslet a učit se, ale v rychle se měnícím světě je důležitější jiný soubor kognitivních dovedností: schopnost přehodnocovat a odnaučovat se. Dávat přednost nepohodlí pochybností před zažitým přesvědčením. Nenaslouchat pouze názorům, které nám dělají dobře, ale dát prostor myšlenkám, které nás nutí k zamyšlení. Nevnímat něčí nesouhlas jako útok na své ego. Samotná inteligence však problém neřeší: čím jsme bystřejší, tím slepější můžeme být vůči svým vlastním omezením. Organizační psycholog Adam Grant vás v této knize naučí, jak mít otevřenou mysl. Na základě provokativních myšlenek a pečlivých důkazů zkoumá, jak se radovat z toho, že se mýlíme. Jen tak se však můžeme stát celoživotním nadšeným studentem světa. Vždyť je osvobozující, že nemusíme věřit všemu, co si myslíme, ani přijímat vše, co zrovna cítíme! Vzdejme se názorů, které nám už neslouží, a dejme přednost mentální flexibilitě před hloupou důsledností.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

Think Again: The Power of Knowing What You Don't Know , 2021


více info...

Přidat komentář

Havran.
21.07.2023 4 z 5

Stojí za přečtení. Zajímavé myšlenky a nové úhly pohledu.

Žirafa94
04.06.2023 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, co jsem za poslední měsíce četl. Vybízí čtenáře k tomu, aby se neustále nad věcmi zamýšlel. Upozorňuje na úskalí, kterým můžeme čelit. Hodně mě zaujaly kapitoly týkající se kreativity nejenom v pracovních skupinách. K velkým výsledkům vede úkolový konflikt s druhou stranou - bohužel se však často dostáváme do konfliktu vztahového. Autor ukazuje, jak s těmito konflikty pracovat a jak se vztahovému vyhnout. Další zajímavou myšlenkou bylo, že bychom se dětí neměli ptát, co jednou chtějí dělat. Přiřazujeme jim tím vymezenou identitu, V knize jsem našel spousta dalších wow zjištění a chci se k ní ještě vrátit.


painthers
30.04.2023 3 z 5

Nic nevíme a určitě víme ještě méně, než si myslíme, že víme. Kniha o tom, jak je důležité nelpět na svých názorech, ale spíš na hodnotách, a jak je potřeba umět svoje názory a pohled na svět pružně měnit. Chybama se člověk učí a je potřeba se neustále učit dál. Dobrá je kapitola, která se věnuje nutnosti přehodnocovat i svoji současnou profesi a život, který člověk žije - jestli je to opravdu to, co chceme, nebo jsme jen uvízli v nějaké svojí identitě, která nás ale vlastně nenaplňuje. Dávám ale méně hvězdiček, protože jsem se nedozvěděla nic zásadně nového.

hu_87
29.04.2023 5 z 5

Knížka mě bavila. Je zajímavá, poučná a autor to nepsal v nudném stylu ala Amérika. Za mě super :)

Lubošovo
23.03.2023 4 z 5

Spousta podnětných bodů nutících k zamyšlení. Za mě spokojenost.

DreamerX9
31.01.2023 4 z 5

Paradni knížka, která nabízí hned několik témat k zamyšlení. Zaujaly mě kapitoly o učení a všeobecně o vzdělávání. Také kapitola víme, že nic nevíme a naše všeobecné vědomosti i znalosti a především naše názory čím vlastně jsou a jak snadno je měníme. Knihu rozhodně doporučuji.

jaroiva
17.10.2022 4 z 5

Melvilovky jsou už pro mě takový rituál. Čas od času, když potřebuju v životě trochu popostrčit, či dokonce nakopnout, vím, kam sáhnout. A ani tentokrát jsem nesáhla vedle.
Kniha, která určitě stojí za prolistování, pročtení, hlubší začtení, ... prostudování... a nakonec to raději ještě přehodnoťte svým kritickým zrakem.
Jedna z myšlenek, která se mi moc líbila, je ta, abychom svou identitu nestavěli na názorech, ale na hodnotách.
Ale je toho tam k zamyšlení mnohem víc.

KáťaM.
15.10.2022 4 z 5

Knížky od Melvilu jsem skvělé, málokdy šlápnu vedle. Na tuhle jsem narazila jen díky tomu, že ji sdílel Robert Vlach, jsem moc ráda, že jsem se do ní pustila také, obsahuje spoustu skvělých myšlenek! :)

Bustedka
04.08.2022 5 z 5

Úžasná a důležitá kniha od Melvilu. Umíte přehodnocovat názory?

"MÁM NA SVŮJ NÁZOR PRÁVO" - takový ten klasický argument, se kterým se setkáte nejen ve veřejném prostoru, ale hlavně v diskuzích na FB. Jak ale dodává Adam Grant: "ANO, MÁME PRÁVO NOSIT SI V HLAVĚ NÁZORY. JAKMILE SE VŠAK ROZHODNEME VYJÁDŘIT JE NAHLAS, ASI BYCHOM JE MĚLI PODLOŽIT LOGIKOU A FAKTY, VYSVĚTLIT, JAK JSME K NIM PŘIŠLI, A ZMĚNIT JE, KDYŽ SE OBJEVÍ NOVÉ DŮKAZY."

Děje se to? Bohužel spíše ne.
Ta kniha je famózní. Je to čtivé, zajímavé, ale hlavně přínosné.

Pasadenka
28.07.2022 5 z 5

Hezká knížka pro malé zamyšlení

Z počátku mi přišla knížka trochu jako self promo, ale pak se to víc rozjelo. Autor sám nepřichází z ničím objevným, nicméně hezky vysvětluje co, jak a proč dělat, aby člověk neustrnul v starých názorech. I když mi některé pasáže přišli hlušší, tak se těším, jak se ke knížce vrátím. :)

lucin_a
17.07.2022 5 z 5

Zajímavý vědecký pohled na to, proč je správné měnit názory. Kdo dokáže měnit názory je mnohem progresivnější v pracovním i osobním životě.

Autorovy další knížky

Adam Grant
americká, 1981
2022  86%Ještě to promysli
2015  67%Dávat a brát
2020  80%Možnost B
2016  74%Originálni

Kniha Ještě to promysli je v

Právě čtených6x
Přečtených69x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce68x
Chystám se číst139x
Chci si koupit52x
dalších seznamech5x