Ještě jeden croissant na cestu

Ještě jeden croissant na cestu https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437310/bmid_jeste-jeden-croissant-na-cestu-uks-437310.jpg 4 38 15

Tour de France ve spojení s kulinářským zážitkem Oslava cyklistiky, francouzských pekařství a všemožných dobrot, na které budete mít během čtení neodolatelnou chuť. Autorka projela na kole celou Francii, z Cherbourghu až do Paříže. Snažila se přitom nalézt dokonalý croissant, ale nejen to – zároveň na své cestě ochutnala to nejlepší, co vyhlášená francouzská gastronomie nabízí. Budou se vám sbíhat sliny na mořské plody, Omelette Soufée, Crêpes, burgundské hovězí a mnohé další delikatesy, ale budete se i královsky bavit, protože Felicity je nenasytná požitkářka a dokáže tento pocit dokonale zprostředkovat. Samozřejmě jsou součástí knihy i originální receptury. Nechte se vést stopou jejího kola, nebudete litovat. Felicity jede a nebrzdí!... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

One More Croissant for the Road , 2019


více info...

Přidat komentář

J&B
19.02.2023 4 z 5

Klidné, pohodové, příjemné čtení.

Dresia
09.08.2022 5 z 5

Díky této knížce jsem prostě konečně musela navštívit Francii. Ze všeho nejvíc mě oslovila kapitola o Marseille, takže jsme byli mimo jiné právě tam. Francie je moje nová láska.


lenkaabooks
28.07.2022 4 z 5

Kdo má rád knihy o jídle a Francii k tomu, pak je pro něj tahle kniha jak dělaná. Autorka se v protiváze ke svému občas až obžerství rozhodne podniknout cestu po Francii na kole. Cestou ochutnává více i méně známé pokrmy a hledá ten nejlepší croissant. Není to čtení napínavé, je to o jedné gurmánce ve zpocené lycře. Pominu občasné překlepy v textu a sem tam nepřeložené francouzské slovo či věta.

posterez
25.12.2021 5 z 5

Vtipná, milá kniha o novinářce, která se vydala po Francii na kole za jídlem. Musim říct, že při jejím čtení jsem googlila jedno místo za druhém. Kniha mě bavila :-)

Sandalkar
17.09.2021 4 z 5

Mily pocin. Dobre se cte, dela chute (recept na konci kazde kapitoly= etapy vyzva pro kazdeho gurmeta). Spojeni kolo, vlak a gastronomie chutna. Moc kvituji kreslenou mapu trasy a pokrmu na prebale.

soukroma
13.02.2021 4 z 5

Docela příjemné čtení, pokud jste spíš imunní ke kaleidoskopu gastronomických lákadel na každé stránce (mně naštěstí nic neříká aspoň croissant, jehož ideál byl celou cestu trvale pronásledovaný, ale ostatní suroviny, pochutiny, pokrmy, víno a likéry, to už bylo horší odříkání).
Není to nijak literárně závratný kousek (trochu pokulhávají i spojitosti, někdy jakoby něco z textu vypadlo, nebo autorka myslela při psaní na něco jiného), ani cestopis (o navštívených místech po celé Francii se čtenář nic moc nedozví, krom mapky je nic nepřipomíná, ani na fotky nenarazíte), ale zejména v současné chvíli docela potěší - volný pohyb (na kole či vlakem) po cizí zemi, občas se starými přáteli, a hlavně (až na výjimky) vynikajícím jídlem (i když občas i britská klasika ze supermarketu).

Jenomže chyb se nevyvarovala ani autorka ve svém oboru (mj. harissa rozhodně není "česneková pasta"), ani překladatel ("mraky se stříbřitým okrajem" nemělo být bráno zřejmě doslova, ale spíš jako rčení "every cloud has a silver lining"), ani korektor ("svést se vlakem" bych tedy určitě nechtěla). Takže suma sumarum 75%. A těch překlepů k tomu, nad rámec možného...

Noisette73
06.02.2021 5 z 5

(SPOILER) Přestože mi autorka často docela lezla na nervy a nepochopila jsem ji v mnoha rozhodnutích, třeba opustit svého psa na půl roku bych vážně nedokázala, tak to byl díky prostředí Francie balzám na duši a místy jsem se i docela ráda zasmála.
Jen jsem postřehla, že autorka skoro každé jídlo co dostala na talíř jen zkritizovala a nikdy žádnému jídlu nevysekla prostě poklonu, což je barbarství, protože když projedete celou Francii, není možné nenarazit na gurmánský bezchybný zážitek. Sama autorka není žádný Michelinský šefkuchař, jen redaktorka Food časopisu a přišlo mi v jejím postavení tedy nepatřičné kritizovat podniky s několika oceněními a vyškoleným personálem, ale je to jen můj subjektivní názor.

hapac
11.01.2021 3 z 5

Docela milé čtení - kolo není mým oblíbeným dopravním prostředkem, ale cíl cesty byl většinou parádní, tedy pokud jím bylo dobré jídlo.

bookcase
16.12.2020 5 z 5

Kolo a jídlo je skvělá kombinace. A k tomu Francie, která je plná dobrého jídla... Sliny se mi sbíhají ještě teď.

.Simi.
20.10.2020 4 z 5

Knížka byla velmi zajímavá. Pro milovníky Francie a dobrého jídla doporučuji. Prostě krásný román na léto plný humoru. Na svém blogu mám podrobnější recenzi, tak tam můžete juknout - https://bookswithsimi.blogspot.com/2020/09/jeste-jeden-croissant-na-cestu-felicity.html

veronika0382
18.08.2020 4 z 5

Milujete Francii, cestování, francouzskou kuchyni a hlavně croissanty? Pak si určitě tuto knihu plnou skvělé nálady, zapadlých koutů francouzského venkova, ale také větších měst a mnoha dobrot, pořiďte… Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách :)

Akťavs
15.08.2020 4 z 5

Dobře napsaná kniha s občasným humorem, sebeironií a výbornými recepty. Myslím, že podobných knih už bylo napsáno hodně, ale i tato stojí za přečtení, já sama jsem začala číst na cyklistické dovolené, takže k pocitům autorky jsem měla blízko. Francouzskou kuchyni obdivuji ( a občas i vařím)už dlouho, určitě zase něco zkusím a pro začátek jsem začala s průzkumem tuzemských croissantů. Snad mé zklamání nebude velké a občas narazím alespoň na 7/10!!!

Zdendula
23.07.2020 5 z 5

Nejdříve varování: kniha je nevhodná pro osoby držící dietu nebo pro ty, kteří musí čas zůstat nalačno. Nechcete se přeci týrat, že?
Felicity ráda jí, píše o jídle a rozhodla se objet Francii na kole a ochutnat to nejlepší, co tato země nabízí. Cyklistiku trošku šidí popovážením vlakem, ale v jídle se ošidit nenechá - míří do míst, kde má spousta místních pokrmů původ a chce ochutnat ty nejlepší varianty, zároveň cestou ochutnává a hodnotí croissanty. Přidává informace o místních zvyklostech, mentalitě i pamětihodnostech a i na neúspěchy se dovede dívat s nadhledem. V knize je i několik receptů a tak můžete vyzkoušet svou Francii doma.
Je to skvělé čtení s lákavou obálkou a má to jen dvě chyby - v knize nejsou fotky a Felicity nás nevzala s sebou.

Knižní střípky
03.07.2020 4 z 5

Autorka nám opravdu precizně předkládá nejen podrobné popisy místních specialit, ale i zvláštnosti zdejšího cestovního ruchu. Součástí knihy je i spousta receptů, najdeme zde recepty např. na proslulý tarte tatin, burgundské hovězí, quiche, ratatouille a v neposlední řadě a zároveň v poslední kapitole knihy se dočkáme i receptu na ten správný francouzský croissant. O spoustě typických francouzských jídel nám autorka poví i něco z jejich historie. Gastronomie zde hraje prim se vším všudy, takže pokud milujete jídlo, rozhodně si tento kousek nenechejte ujít.
Přiznám se, že takovou knihu jsem ještě nečetla. Jídlo a jídlo opravdu vynikající zde prostupuje každou stránkou, je alfou a omegou celého vyprávění. Pokud milujete Francii, zajímáte se o gastronomii, je tento román tou správnou volbou. Přeji Vám krásné čtení a hlavně dobrou chuť.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky

karinga
01.07.2020 4 z 5

Vtipné (ale ne přemrštěně) čtení o šílené cestě Francií po stopách nejfamóznějších jídel. Na kole! Autorka přespávala pod stanem nebo v nejlevnějších motelech, aby si za ušetřené peníze dopřála opravdu kvalitní jídlo.
Je to skvělá sonda nejen do francouzské kuchyně, ale i mentality. Podobných knih jsem četla víc, ale je znát, že F. Cloake je vypsaná a text pak plyne neuvěřitelně lehce.
Recepty jsou samozřejmě povinnou součástí. A bez zásoby čokolády a cideru tu knihu ani neotvírejte.

Štítky knihy

Francie cyklistika pečivo

Autorovy knížky

2020  80%Ještě jeden croissant na cestu

Kniha Ještě jeden croissant na cestu je v

Právě čtených4x
Přečtených48x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených3x
Knihotéce117x
Chystám se číst62x
Chci si koupit12x
dalších seznamech3x