Ještě je čas

Ještě je čas https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501878/bmid_jeste-je-cas-8YP-501878.JPG 5 7 7

Román Šárky Šiškové Ještě je čas nabízí krásný příběh ze současnosti, který by rozhodně neměl uniknout pozornosti vnímavého čtenáře. Valerie, hlavní hrdinka románu je novinářka a mladá žena, která na prahu čtyřicítky hledá odpovědi na své otázky. Jsem aktivním tvůrcem svého života? Nakolik se nechám ovlivnit okolnostmi? A je to důležité? Ústřední téma románu je hledání správného životního postoje, jeho smyslu a otevírá velmi reálnou a živou diskuzi mezi hlavními protagonisty příběhu, kteří se obnažují ve svých projevech, které autorka nekomentuje, pouze předkládá, jako důkazy pohledu na svět… Šárka Šišková zraje spolu se svou literární tvorbou, která je odrazem její duše. Uvnitř i navenek je autorka bytostí, která je otevřená k vnímání světa i všech niterních dějů kolem sebe. Náznak věty, krátká forma rozhovoru v ní iniciuje proces, který vyústí v nový příběh. Brilantní dialogy tvoří jádro jejich románů. Jsou přímým odrazem velké autenticity. Nastavené tempo vyprávění se stupňuje s přibývajícími stránkami a děj se plní zápletkami, které směřují k odkrytí podstaty charakteru jednotlivých postav. Nic není samoúčelně položeno na stůl. Neplýtvá časem svým ani svého čtenáře. Autorka žije velmi aktivně přítomností, a proto i její příběh vykresluje aktuální dění současného světa. Velkou předností románu je naprostá reálnost a autenticita vyprávěného děje i sugestivně a dramaticky popsané situace z potápění, kterými dokresluje jinak velmi intimní vztahový příběh.... celý text

Přidat komentář

JJFV
21.12.2022 5 z 5

Kniha je naprosto mimořádná tím, jak dokonale a nenásilně propojuje pracovní (velmi atraktivní) aktivity hlavní hrdinky Valerie s jejím soukromým životem.
Profesně je úspěšná, v soukromí pak stále hledá.
Děj se odehrává v současnosti (cca před rokem), v době "covidové", která ho jen okrajově ovlivňuje.
Významnou a čtenářsky mimořádně atraktivní částí je popis "maledivské" potápěčské expedice za tygřími žraloky.
V řadě výzev, kterým Valerie čelí, prokazuje autorka nejen vytříbený cit pro extrémně dramatické situace, ale také velkou znalost přístrojového potápěni.
Ostatně, je sama zkušenou potápěčkou.
Závěr příběhu je nečekaný a dává nám prostor k zamyšlení.
Protože každý z nás je tak trochu Valerií, více či méně ...
Takže už jen stručně: skvělá a jedinečná kniha.

Gina Kaplan
05.12.2022 5 z 5

Poslední knížka od této autorky je prostě román, od kterého se nejde odtrhnout. Jsou to prostě příběhy ze života, které se mohou stát nám všem a proto z toho je i ponaučení: vždycky máme čas změnit něco, s čím nejsme spokojeni, co se nám nelíbí....ostatní jsou jen výmluvy. Je to už pátá knížka od Šárky a já jsem moc ráda, že je v knihovně mám :-)


KarelKolář
04.12.2022 5 z 5

Při čtení nového románu Šárky Šiškové Ještě je čas jsem se bavil přímo královsky. Opět. Tyhle krásné a promyšlené příběhy ze současnosti se neomrzí. Ostatně téma hledání štěstí a smyslu života nás provází odnepaměti. Příběhu ohromně dodávají na autenticitě zmínky o covidu nebo válce na Ukrajině. Jako Šárcin věrný čtenář si cením, když se v nové knize už tradičně objeví postava z knihy předešlé. Tentokrát jde o bratry, takže jsou ty postavy rovnou dvě. A když se pak jeden z bratrů ...
Ale to už si přečtěte sami, přátelé. I tuhle knížku Šárky Šiškové vřele doporučuji a sám už se moc těším na další.

milovníciknih
22.09.2022 5 z 5

Tak to jsem si početla i přes noc. Nemohla jsem knihu odložit. Výborné čtení. Rozdělila bych knihu do dvou, možná tří částí. První je velmi komorní, seznamuje čtenáře s hlavní hrdinkou, novinářkou na prahu čtyřicítky. Hezky pozvolna mě stránku po stránce děj vtahoval a nutil číst dál. Pak přijde lehce uragán - potápění se všemi dramaty, které si suchozemec neumí vůbec představit, aby se pak po návratu do Prahy příběh vrátil do komorní roviny rodinných vztahů a jejich řešení. Je to příběh, který se dobře a rychle čte a pro ty, kteří i rádi přemýšlí, nabízí hloubku k zamyšlení, že Ještě je čas…Doporučuji!

LenkaMatous
15.09.2022 5 z 5

Skvěle napsaný román, ostatně jako všechny knihy od Šárky Šiškové. Přečteno za 3 večery, nemohla jsem se od toho odtrhnout. Doporučuji!!!

Autorovy další knížky

Šárka Šišková
česká, 1966
2019  91%Dokonalý život?
2018  92%A co láska?
2020  92%Navždy nebo jen na chvíli?
2021  91%Naslouchám
2022  100%Ještě je čas