Jejich příběh

Jejich příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457554/bmid_jejich-pribeh-A8J-457554.PNG 4 24 17

V románu Jejich příběh se setkáváme s problémy neúplné rodiny a s někdejším konfliktem sester – s jejich vztahem k jednomu muži. Prolínáním různých dějových rovin se ve vrstveném vyprávění zároveň odhaluje svědectví o nedostatku mateřské lásky, o hledání naděje a o odvaze vyrovnat se s minulostí.

Přidat komentář

renulka16
18.02.2024 4 z 5

Od autorky jsem přečetla již knihu Hranice návratů, kde šlo o sbírku povídek. Některé povídky byly skvělé a některé mi přišly, že jsem je příliš nepochopila... Ale celkově jsem hodnotila nadprůměrně.
Tentokrát se ke mně dostala kniha Jejich příběh, díky knižní štafetě.

Jejich příběh by se dal zařadit do psychologického románu. Téma příběhu mě naprosto sedlo i styl vyprávění, kdy se toho ujmula sousedka a přednesla nám jejich příběh. Příběh rodiny, kde hlídala.

Prolíná se tu minulost s přítomností, kde jsou vsuvky právě zmíněné sousedky. Upřesňuje informace.

Tomuto příběhu však nedávám plný počet hvězd, protože si myslím, že si zasloužil zpracovat více do hloubky a abychom mohli lépe poznat osudy lidí, jichž se to týkalo.

sakyvanity
07.02.2024

Zpočátku mě trošku mátly skoky v čase, nicméně brzy jsem si zvykla. Styl psaní je velmi čtivý a kniha krátká, takže není problém ji přečíst za jeden den. Kniha je příběhem dvou sester a jedné, zpočátku malé, holčičky. Naprosto uvěřitelné, realistické a úžasně autentické chování hlavních hrdinů se prolíná s postupným uvědomováním si důležitých věcí.

Starší sestra Linda má v knize sice méně prostoru, ale přesto velmi důležitou roli. Mladší Natálie mi zpočátku nebyla příliš sympatická, nicméně postupem času a objevováním dalších detailů, jsem začala její chování vcelku chápat. Třetí hlavní postavou je malá Míša, které mi bylo celou knihu líto.

Jelikož je kniha útlá, nechci psát nic dalšího k ději, abych nevědomky něco nevyspoilerovala. Kniha ukazuje, jak moc dokáže výchova a chování rodičů k dítěti ovlivnit jeho povahu a budoucí směřování. Ukazuje, že nemůžeme nikoho soudit na základě jednání, pokud o daném člověku nevíme vše podstatné. A v neposlední řadě, jak je důležitá rodina.

Knihu jsem četla v rámci štafety, přičemž tímto moc děkuji za možnost se účastnit.


Kaja745
30.12.2023 4 z 5

Moja prvá kniha od tejto autorky. Priznávam, že zo začiatku som sa ťažšie dostávala do deja. Trošku rušivo na mňa pôsobilo prelínanie deja a postáv. Ale postupne som sa zorientovala a už to šlo ako po masle.
Myšlienka príbehu je veľmi pútavá. Láska rodičovská, partnerská a súrodenecká. Matka uprednostňujúca jednu dcéru pred druhou, sama sklamaná rozvodom. Nenávisť staršej sestry voči mladšej, ktorá jej prebrala frajera...čo na tom, ze ten nestál za jedinú slzu, za štipku trápenia. A z toho vyplývajúce sklamanie mladsej sestry. Neskutočne ľúto mi bolo malej Mišky, ktorá prišla o matku a zrazu nemala žiadne milujúce náručie.
Príbeh smutný, trpký ale tak skutočný.
Ďakujem autorke a knižnej štafete za možnosť si knihu prečítať.

Monuschka
19.11.2023 5 z 5

Kniha je skvělá. Vše, co se nám děje, má nějaký důvod a smysl. Přitáhneme si do svého života lidi, které zrovna potřebujeme ke svému růstu/posunu. Naše zrcadla, která nám mají dát pochopení, otevřít oči, uzavřít něco, prozřít, posunout se a jít dál.
Každý z nás je jiný. A každý dokážeme svou minulost zpracovat lépe či hůře. Když vás v dětství jeden rodič obviňuje za chyby rodiče druhého, tehdy to nechápeme a mnohdy máme pocit viny. A to, že nás v našem pozdější životě naše dětství opravdu ovlivňuje, o tom není pochyb... Zpracujme, odpusťme, uzdravme své vnitřní dítě a žijme svůj život, který patří jen nám, a to, jak ho budeme žít, již je jen na nás...
Ke knize jsem se dostala díky knižní štafetě, za kterou děkuji.

Aneleh
11.11.2023 4 z 5

Od této autorky mám přečteny všechny knihy, pocházíme a žijeme ve stejném městě, a tak se mi líbí, že i tento příběh se odehrává v naší rodné Plzni. Některá z jejich knih mě zaujala více, některá méně, ale vždycky oceňuji téma, kterým se zabývají.
V tomto příběhu jde o komplikovaný vztah dvou sester, které se zamilují do stejného muže. Nakonec se dozvídáme, že on je ten, kdo obě ženy využil a manipuloval s nimi. Samozřejmě je to tak, ale nemalou část viny nese i Natálie. Začít si něco se známostí svojí sestry, to zrovna neukazuje na její moc velký charakter. Ona je ovšem postižená výchovou jejich matky, která starší dceru upřednostňovala před mladší a ta se pak chce podvědomě mstít.
V příběhu je jedna velká pravda, a to, že nejhůř na chyby a nepatřičné chování dospělých vždy doplácí nevinné děti, tady je to malá Míša, s kterou jsem nejvíce soucítila. Psáno to bylo celkem svižně, jen mi tam přišly zbytečné ty části o sousedce, která jejich příběh sepisuje.

Vlasta71
09.11.2023 4 z 5

Jejich příběh je o sesterské, mateřské i partnerské lásce. Mladší sestra Nat žárlí na svou starší sestru Lindu, kterou má i matka radši. Vztah obou sester nabourá láska ke stejnému muži. Dcera Lindy Míša po smrti matky hledá lásku u Nat A sousedky paní P.. Příběh se lehce čte.

kata3529
15.10.2023 4 z 5

Jedná se o knížku, kde jde o vyprávění ze života Natálie, která toho má za sebou poměrně dost. Během dětství musela neustále bojovat s tím, že její matka bere Lindu, její sestru, jako vzor pro všechny kolem, v důsledku čehož se Nat cítila mnohdy oprávněně upozaděná. Jednoho dne se však od rodiny oddělí otec, který sice matce posílá finance na zabezpečení dcer, avšak jinak se o ně nezajímá. Po čase se příběh dostane do doby, kdy si Linda našla Toma, který se však zalíbil Nat, a všechno to nakonec dopadne velkým fiaskem pro obě ze sester. Matka se však nevzdává a snaží se dcery usmířit. Následuje část pojednávající nejen o pobytu Nat v Německu, které po velmi dlouhé době zavolá Linda s tím, že je jejich matka velmi vážně nemocná, ale také například o tom, jak se vede Míše, dceři Lindy.

Stihnou si sestry včas vše vyříkat? Bude Míša šťastným dítětem? A jak to bude dál s životem Nat? To všechno, a nejen to, jsou otázky, na které si budete muset najít odpovědi sami.

Příběh se četl dobře, občas bych něco spíše vypustila, ale co musím ocenit jsou vsuvky autorky samotné, čímž si dokreslíte, jak to asi celé probíhalo, a co vše za tím stálo.

Pokud bych si zrovna z tohoto příběhu měla něco vzít, bylo by to, že všechno se dá zvládnout, a že je vždy dobré mít někoho, kdo tady bude pro vás za všech okolností.

EvikU.
07.10.2023 4 z 5

Patologické chování matky v rodině vyústí v rodinnou křivdu, která už se scela nikdy nesrovná. Matka žije se svými dvěma dcerami sama. Už jen to, že je mezi sestrami větší věkový rozdíl není ono (7 let). Ale matce její mladší dcera Nathalie připomíná manžela, který od nich odešel a podvědomě ji za to trestá. Kdežto starší dceru Lindu protěžuje, chválí. Linda dělá všechno dobře.

Není divu, že se pak stane to, co se stalo. Nat potřebuje nad Lindou vyhrát, být jednou první. Co na tom, že ve výsledku jí to nic dobrého nepřinese? Ano jde o jednoho muže. Mladý muž Tom, kterého sestry bavily obě jen dokud s nimi mohl manipulovat. Krásná ukázka manipulátora.

Jejich příběh sepisuje do svého románu sousedka, která občas hlídala Michaelku, Lindinu dceru. Téma je skvělé, mám ráda psychologické romány. Líbí se mi i styl psaní autorky, ale bohužel ty vsuvky, že píše jejich příběh někdo jiný mě rušil. Také bych brala více sond do jednotlivých postav, více do hloubky Lindu, Nat, Toma,... a také příběh tady a teď, aby mě to vtáhlo do knihy. Já byla pořád na okraji, pořád jsem čekala z vypravování, že se přihodilo ještě něco víc a ono nic víc už nebylo. A maličko mě zklamal konec, to bylo maličko navíc. Klidně tam ten sen nemusel být.

I přesto jsem si knihu užila a rozhodně stojí za přečtení.

traceybeegee
21.08.2023 5 z 5

Dobrý večer všem ještě jednou.
Přicházím ještě s recenzí na autorskou štafetu, kterou organizuje Jitka Dudychována knihu:
JEJICH PŘÍBĚH
autorka #Jitka Proksova
220stran

Kniha plná emocí, lásky mateřské, sesterské a milenecke, zrady, zrady a nenávisti trochou sexu a morálky nebo ne???

Zdánlivě reálný příběh o dvou sestrach.
Ta mladší Natálie vzhlizi k té starší Linde, zároveň jí však závidí vztah s jejich matkou a později i s kluky.

Bohužel i matka se k té mladší nechová zrovna nejlíp, neustále ji shazuje před tou starší a to je důvod, proč je obě přestává mít ráda a sourozenecky vztah je na bodu mrazu...
Linda se svým přítelem Tomem čeká dítě, ale on ho nechce. Narafici na obě sestry past, jak se později ukáže a chce se obou zbavit.

Natalie v opojnem poblouzneni lásky k Tomovi zůstává. Ten ji jenom využívá a po čase se rozchází.
Mezitím se Linde narodí dcera Míša, která si později svou tetu dokáže k sobě pripoutat.

Dokáží se přesto všechno sestry přenést a konečně najít k sobě cestu????
Ustoji toto vše i Míša, která přestává svého otce mít ráda???

5 z 5
Mne osobně se kniha líbila a znám dokonce i podobný případ ve skutečnosti.
JEŠTĚ jednou děkuji #Dudychová Jitulko za možnost si tuto knihu přečíst v rámci štafety a paní autorce #Jitka Proksova za poskytnutí knihy do štafety.

recenzienika657
17.08.2023 2 z 5

#jejichpribeh @jitkaproksova

@dudychovajitka ďakujem za štafetu, lebo sama by som si knihu nekúpila.

Príbeh ako celok je pekný a má v sebe posolstvo. Príbeh opisuje vzťahy medzi sestrami, vzťahy medzi milencami tiež rodičmi a deťmi.

Štyl mi nesadol a dlho som sa nevedela začítať. Akoby to bolo ťažšia čeština. Sem vsuvky,ktoré by som vynechala a skákanie v príbehu. Príbeh bol dokonca porozdelovaný na časti a myslím, že to mohlo byť uchopené úplne inak. Mne tento štýl žial vôbec nesadol aj keď som knihu dočítala dokonca.

Musím vyzdvihnuť pár erotických -mileneckých scén, ktoré boli zaujimavé a ak by autorka sa chytila tohto žánru, knihu by som si prečítala.

2,5/5

#recenzianika #knihy #knihomolka #knihomoli #tipnaknihu #tipnaknihu #tipnaknihu #book #booklover #laskakuknihám #laskakukniham #mamacita #mamacita #books #bookstagram #autorskastafeta

kattykitty5451
08.08.2023 5 z 5

Vyborna , velmi pekne prepacovany pribeh , pacilo sami ako jednotlive casti deja navezovali na seba dakujem

Jane2016
12.07.2023 4 z 5

Kniha Jejich příběh byla nádhernou ukázkou toho, jak má správný román vypadat!

Celkově se mi příběh četl velmi dobře, jednotlivé kapitoly byly správně rozdělené a nutily mě jako čtenáře číst stále dál a dál. Během čtení jsem cítila snad všechny emoce smutek, zklamání, ale i lásku. I po dočtení jsem stále nadšená z toho, jak se prolínaly jednotlivé dějové linie, přesně tohle mě totiž v knihách baví a první autor, který mě napadne s tímto spojený je Radka Třeštíková. Každopádně po dočtení této knihy se k Třešťíkové přidá i autorka Jitka Prokšová!

Vzhledem k tomu, že je knížka uzoučká, stále jsem jí odkládala, jako pomyslnou odpolední jednohubku, a teď, když jsem ji konečně přečetla mě trošku mrzí, že není delší! Proto musím říct, že se mi četlo opravdu samo.. Doufám, že ostatní autorčiny knihy budou taky takhle čtivé! Dále se totiž chystám na Slupky minulosti nebo na povídky Samotní lidé!

KatyM.
16.03.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila jako všechny knihy autorky, i když některé části knihy byly smutné, ze života.
Ještě jednou moc děkuji paní 1alena1.

alnahu
11.03.2021 4 z 5

Smutný příběh ze života ve kterém jeden muž ovládá dvě ženy -sestry a těží z toho ,že prožívaly těžké mládí a zoufale touží po lásce.

Pokud chceš duhu, musíš se smířit s deštěm. John Green

josska
18.02.2021 4 z 5

Moje myslím druhá kniha od autorky a líbila se mě,,,místy smutná,taková ze života,krev není voda,vztah sester,,minulost i současnost to mám hodně ráda,,,,

DominaCZ
30.12.2020 1 z 5

Za srdce mě tu nic nechytalo.
Ztráta matky jasněže bolí, že se otec záhy sčuchne s jinou blbkou, která se hned cpe domů taky, ale povídání o jedenáctce mě nezajímalo a příběh sester, který je jen o roztažených nohách a jednom blbovi, který je ve středu všeho dění..?
Příliš všední a běžné. Jaksi na tom nebylo nic extra, nic co by mělo zaujmout. Ona za ním opravdu slídila jak slepice a bylo to takový...kvočnoidní.

Nezasluhovalo to sepsat to jako příběh z pohledu tý jakože pisatelky. To jsem nějak nepobrala, proč by zrovna o dvou slepicích, který odrandily stejnýho chlapa, kterej nestál ani o jednu, měla psát.

1alena1
14.12.2020 5 z 5

Krásný román, který mě chytil opravdu za srdce. Je nás spousta, kdo se musel vyrovnat s nějakou křivdou v minulosti a načasovat čtení této knížky do předvánočního času, kdy si člověk více než kdy jindy uvědomuje důležitost toho, že krev není voda a člověk by měl být ke své rodině shovívavější a všechno si včas říct, vysvětlit si věci dokud je čas, to bylo dobře. V rodině má být pohoda a rodina se má tmelit, ale chce to velkou dávku odvahy na to vyrovnání se s tím, co bylo, ale naděje v lepší budoucnost, ta za to stojí. Postavy byly uvěřitelné, měla jsem pocit, že je znám - celé jsem si to prožila s nimi.