Jednou se mi splní sen - Trochu deník, trochu cestopis: Nepál a Indie

Jednou se mi splní sen - Trochu deník, trochu cestopis: Nepál a Indie https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520832/jednou-se-mi-splni-sen-trochu-denik-nQc-.jpg 4 13 9

V roce 2011 odjela Tereza Košnařová na půl roku do Asie a vyzkoušela si, jaké výzvy s sebou přináší změna životního stylu ze dne na den. V knize se dozvíte, jak se dají zvládnout padesátistupňové teploty a proč si nasednutí do autobusu k indickému řidiči žádá notnou dávku odvahy. Vážně i nevážně o tom, jaké bylo nemít k dispozici výdobytky civilizace a co všechno můžou způsobit nedorozumění daná kulturními rozdíly. Knihu doprovázejí autentické fotografie pořízené na cestách.... celý text

Přidat komentář

Knihomolka97
09.04.2024 5 z 5

Nepál i Indie byly upřímně pro mě velkou neznámou.
Dozvěděla jsem se toho opravdu spoustu a měla možnost nahlédnout, jak se zde žije.
Jsou to jistě zajímavé země s rozlišnou kulturou a náboženstvím, které nabízí k vidění krásná místa, ale já osobně bych je navštívit nechtěla. Kniha mě v tom utvrdila, takový dobrodruh bohužel nejsem..

Cestopisy běžně nečtu, ze začátku jsem tedy měla trošku obavy, že mi bude trvat se začíst. Ale opak byl pravdou. Začetla jsem se prakticky hned, autorka píše lehkým, svěžím stylem a při čtení jsem měla pocit, jako by mi všechny ty zážitky vyprávěla kamarádka. A musím říct, že má můj obdiv, protože to nebyla jednoduchá cesta a musela se hodně přizpůsobit.

Upřímně jsem politovala zejména nepálské ženy, podivila se nad některými zdejším zvyky či chybějící elektřinou. Je to, jako kdybyste se vrátili o kolik desítek let zpátky v čase. Indie nabídla zase krapet něco jiného než Nepál. Dobrodružné dlouhé cesty vlakem a celkově zvláštní způsob cestování v dopravích prostředcích, žebrácké trhy, oplzlé či neochotné Indy.. výhodu tady má člověk, který se nebojí smlouvat a nenechá se s prominutím tzv. ''ojebat'' (takže bych tady dlouho nepřežila, haha :-D ). Na druhou stranu je v Indii zajímavá architektura a určitě lákavé jídlo.
Informací je tu samozřejmě mnohem víc, ale vybrala jsem ty, které mě zaujaly.

V knize samo sebou nechybí i fotografie, kterých je opravdu požehnaně a také hezká mapa s vyznačenou trasou a místy, které autorka navštívila.

cornetka
27.03.2024 5 z 5

Za mě super kniha, ve které se seznámíme s kulturou a obyčejným životem v Nepálu a Indii.


markettH
12.03.2024 5 z 5

Hned v úvodu mě potěšila názorná mapa zobrazující itinerář cesty. Poté jsem se "dostala" do Nepálu. Autorka zde, kromě cestování, pracovala jako dobrovolník v dětském domově a byla ubytovaná u místní rodiny. Tím jsem se dozvěděla, jak funguje nepálská komunita i jaké kulturní rozdíly mezi sebou máme. Zaujalo mě i to, že setkání s českými krajany nemusí být vždy příjemným zážitkem.

Velice jsem ocenila bohatou fotogalerii, která měla svojí ohraničenou část. V téhle části se mi víceméně propojily zážitky a jména s konkrétními obrazy.

Kdyby si někdo chtěl vyrazit do Indie, tahle kniha by mu mohla poradit na co si dát pozor. Moje plánovací část mozku by v téhle zemi asi zešílela a můj obdiv k autorce v této části vygradoval.

Kniha vám nedá komplexní informace o Nepálu a Indii, ale dá vám autentické zážitky jedné odvážné dívky. Čtení jsem si užila a další cestovatelský deník z pera této autorky bych si přečetla. Našla jsem zde totiž přesně ty informace, které mě zajímají, navíc podané přívětivou formou.

tereza1964
26.02.2024 4 z 5

V knize je hezky popsáno, co od Nepálu a Indie očekávat. Kniha je napsána skvěle, čte se to jedna báseň :)

Tammy11
20.02.2024 4 z 5

Velmi čtivé povídání o Nepálu a Indii. Jednu jistotu mi tahle knížka dala: nikdy, ale opravdu nikdy bych nejela ani do jedné z těchto zemí.

Tlapina
05.01.2024 5 z 5

Tato kniha se čte jedním dechem, nejde se od ní odpoutat. I po jejím přečtení se k jejímu obsahu stále vracím.

Anajkaspa
01.01.2024 5 z 5

Naprosto dokonalá knížka, která mě vtáhla do děje a nemohla jsem přestat, dokud jsem ji celou nepřečetla. Nechala mě zavzpomínat na místa, která jsem sama navštívila a při čtení jsem úplně přesně cítila tu atmosféru, kterou jsem cítila na místě.

jnovak1
26.12.2023 5 z 5

Pořád nad něčím váháte a nevíte proč? Podvědomě Vás to někam táhne a z nějakého nelogického důvodu se tomu bráníte? Možná Vám tato kniha pomůže k rozhodnutí udělat ten první krok za svým snem. A nemusí to být pouze o cestování.

j.vitek
24.10.2023 5 z 5

Podtitul nelže. Od knihy se nedá odtrhnout. Velice čtivá forma zápisků, které jsou velmi autentické a tak akorát osobní. Rozčleněna do dvou částí Nepál a Indie, které jsou oddělené množstvím autorských fotografií. Podrobnější členění by ovšem nebylo k zahození.
Jediná nevýhoda pro mě - do těchto zemí už díky/kvůli této knize asi nepojedu.
Těším se na další díly.

Štítky knihy

Indie Asie dobrovolníci, dobrovolná služba Nepál cesty a pobyt

Autorovy knížky

2023  89%Jednou se mi splní sen - Trochu deník, trochu cestopis: Nepál a Indie

Kniha Jednou se mi splní sen - Trochu deník, trochu cestopis: Nepál a Indie je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce3x
Chystám se číst14x
Chci si koupit9x