Jednotka

Jednotka https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446033/bmid_jednotka-uvm-446033.jpg 4 47 15

Denny Malone touží po jediném: být dobrý policajt. Celých osmnáct let, které strávil u newyorské policie, slouží v první linii, dennodenně se setkává s bolestí, s mrtvými, s oběťmi i pachateli. Jeho život patří ulicím okrsku Manhattan-sever. Dnes je z něj mnoha poctami ověnčený detektiv a šéf elitní jednotky, jejímž posláním je bojovat proti gangům a vyčistit ulice od drog a zbraní. Je připravený všemi dostupnými prostředky chránit svoje město, město postavené na ctižádosti a korupci, město, ve kterém nikdo nemá čisté svědomí – dokonce ani Malone sám. Jednotka je strhující příběh o hamižnosti a násilí, o nerovnosti a diskriminaci, o zločinech a nespravedlnosti, o pomstě a vykoupení, který nám poodhaluje zdánlivě nepřekonatelné napětí mezi newyorskou policií a rozličnými skupinami obyvatel, jimž slouží. Je to sžíravý portrét hektického města a neohroženého, hrdinného, ale v hloubi duše zkaženého člověka, který se ocitl nad propastí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Force , 2017


více info...

Přidat komentář

maphiosso
24.10.2023 5 z 5

Syrový příběh o zkaženém policajtovi, který si chce v marastu velkoměsta urvat pro sebe kus štěstí. Těžko uvěřit, že se tenhle skvost prodává v levných knihách za pár korun.

CharlesWard
16.10.2023 2 z 5

Asi nejvíc mi to připomínalo skvělý policejní seriál Policejní odznak. Citace mistra je ale jako obvykle zcela mimo mísu. A ano, je to horší jako Kmotr.


Merlin_CZ
07.08.2023 5 z 5

Zajímavě napsáno, je to čtivé, rychle to ubíhá, pravda, chvilkama je tam až moc postav a hůř se v tom orientuje, každopádně zábavné.

oleg
18.07.2023 1 z 5

Tak jsem to vzdala, nemám co k tomu říci....

Wladimirski
08.04.2023 5 z 5

Sonda do policejní a kriminální reality New Yorku, uličních gangů, drogových kartelů, politických zájmů, korupce na všech úrovních. Dá se zde vůbec někomu věřit? Dokáže čistá myšlenka obstát v mašinérii soukolí?
Do jaké míry lze pochopit a tolerovat jednání pod heslem "účel světí prostředky"?
Při čtení si možná řeknete "na hrubý pytel hrubá záplata", ale i to by mělo mít své hranice. Rozhodně velmi poutavé, svižné, postavy dobře vykreslené.
Seznam desítek jmen policejních příslušníků zabitých "jen" po dobu sepsání této knihy uvedený na začátku dodává čtení mrazivou autenticitu.

TeoCZE
25.07.2022 5 z 5

"Denny Malone chtěl od začátku jenom jednu věc: být dobrý policajt." Je to výborné a víc než jen výborné. Je to skvěle napsané, Winslow má bravurní práci se slovy. Příběh je napínavý, zajímavý a strhující. Není to lehké čtení, což je pro mě dobře, ale chápu, že ne všem bude sedět. Pokud hledáte nějakou detektivku s jednoduchým dějem, bavit vás to nebude. Pokud ovšem hledáte něco špičkově propracovaného, budete nadšení. A souhlasím s Kingem, s Kmotrem se to klidně rovnat může.

intelektuálka
10.02.2022

New York New York zpíval Frank Sinatra .... je to na tobě ....

A v této knize to tak opravdu je - policejní jednotka v čele s Denny Malonem ....

" A Denny Malone chtěl od začátku jenom jednu věc : být dobrý policajt ...."

Jak dalece se mu to bude dařit, o tom vám poví tento příběh - o zločinu, diskriminaci, korupci - o vině a trestu ....

Pro mne to byla drsná detektivní škola - ale bude se líbit ....

" Na konci vždycky víme, jak to začalo,
jenže opačně to neplatí ...."

Jen nevím, jak ohodnotit ....

ThomasRuhe
28.11.2021 5 z 5

Nežli jsem Jednotku začal číst, tak jsem o ní slyšel samé superlativy. Zaslouží si to ? Ano a právem.
Skoro nevím co vyzdvihnout dřív, protože je toho spousta.
Určitě styl jakým je kniha napsaná, dialogy, popis, děj perfektně sedí. Dále hlavní postavy, Malone a jeho tým, žádní stoprocentní správňáci, ale zkorumpovaní policajti, kteří se s nikým nemazlí v ulicích co se s nikým nemazlí.
A přesto se ze všech sil snaží pomáhat čistit ulice a chránit nevinné spoluobčany. A že to dělají drsně a příjdou si při tom k nějakým penězům? Tak ať, stejně všichni nahoře taky kradou, tak co by si trochu nevzali i oni, když jsou v první linii.
Winslowova kniha rozhodně nemíří ke šťastnému konci, a on se skutečně překonal způsobem jakým ztvárnil tento příběh, a jediné co mohu dodat, je, že stojí za přečtení a můžu tento román čtenářům doporučit.

soukroma
06.10.2021 2 z 5

Těšila jsem se na moderní policejní thriller, ale popisnost převažuje nad dějem, navíc popisnost ve stylu ideálním tak akorát pro znalce severního Manhattanu a všech tamních figur a figurek dnes a dříve. Představení Jednotky je taky podivuhodné; je jasné, že v dnešní době jsou akční policejní hrdinové všechno jiné než skautíci, ale tady mne od počátku jímá obava z nekalostí na úkor řešení (natož bránění) zločinům v okrsku. Účel zde možná světí prostředky...., ale to nebudu zkoumat podrobněji, prostě se mi kniha znelíbila - prokousala jsem se už zbytečně mnoha stranami.

Pozn.: Zlatá Isola - sice stará škola a policejní detektivové, ne zásahová jednotka, ale řešili taky leccos.

sioux
16.03.2021 3 z 5

Ježiš, vždyť tam není žádný děj. Aspoň tedy do cca 150 stránky, nějak už nemůžu dál. Pořád se tam něco popisuje, hlavně jak to tedy chodí při policejní práci, ale zatím žádný příběh. Jako psaní je super, takový drsný, hrubý, nečouhá z toho tolik americká politická korektnost, fakt je to psaní moc fajn a zábavné a autentické, ale to není na celou knihu. Ostatní tady píšou, že se to pak rozjede, ale já se k tomu pořád nemohu prokousat tou bažinou toho, jak v NY fungují poliši. Howgh!

lenka.g
16.03.2021 4 z 5

První stránky se mi líbily, pak mne knížka nebavila, ale po první třetině mne chytla hodně. Není to optimistické čtení, je to drsné a syrové, hrdinové nejsou superkladní a budete mít o čem přemýšlet.. ale rozhodně jsem ráda, že jsem román dočetla.

marlowe
06.03.2021 5 z 5

Jednotka si rozhodně těch pět policejních hvězd zaslouží – byť je uděluji s drobnými, droboučkými výhradami: Místy je tam toho amerického chlapáckého patosu krapítek přes míru a spektakulární teatrálnost vlastního závěru, byť určitě dobře míněná, mi taky příliš nesedla. A v neposlední řadě jsem měl určitý problém i s morální nejednoznačností celého příběhu. Ale jinak veskrze parádní kousek ze stejné stáje, jako jsou třeba romány G. Pelecanose nebo Sráči Richarda Pricea.
Ne, nečte se to úplně jednoduše, zvláště zpočátku, než se chytnete a než se rozjede děj, ale pak už máte jen tendenci přibrzďovat…
Trudoš ve svém komentáři připomíná žánrovou podobnost se skvělým seriálem The Wire – já bych přihodil podobnost se stejně skvělým The Shield.
Takže nemohu jinak než doporučit

ThePeace135
05.03.2021 5 z 5

Čekala jsem detektivní román z prostřední NYPD. Nedostala jsem ho. Dostala jsem syrové vyprávění o chlápkovi jménem Danny Malone, detektivovi a šéfovi elitní jednotky okrsku Manhattan-sever známé jen jako "Jednotka". Chlápkovi, co chtěl být celý život policajt. Dobrej policajt, protože jeho otec byl policajt, jeho děda byl policajt, protože od dětství nic jinýho nechtěl. A možná jím i na začátku byl, než se to celý podělalo.
/"Protože ho v životě nenapadlo, že by jednou mohl skončit ve federální cele na Park Row. Nikoho to v životě nenapadlo, snad jenom Boha a ten si to nechává pro sebe. A přece tu teď Malone sedí. Bez pistole, bez odznaku a bez všeho ostatního, co ho vždycky dělalo tím, čím a kým byl. Zkorumpovaným poldou."/
Don Winslow nám nevypráví jen nějaký příběh o policajtech, ale výborně popisuje, jak to chodí u NYPD či v ulicích New Yorku, v ulicích, které už navždy změnilo 11. září, a kde i přes snahu všech newyorských policistů bude vždycky vévodit zločin a drogy a možná proto je tak snadné sejít ze správné cesty. (I navzdory tomu, že ve skutečnosti je NY posledních pár let považován za jedno z nejbezpečnějších měst, kde míra zločinu povážlivě klesá, ale kdo by to autorovi vyčítal, že? :))
Díky za tuhle knihu, díky za každou další, která autorovi u nás vyjde.

trudoš
02.02.2021 5 z 5

„Lidi zapomínají, že policajti vidí nejdřív oběti a teprve potom pachatele.“
Líbil se vám film Training Day nebo seriál The Wire? Potom je pro vás Jednotka Dona Winslowa jako dělaná. Není to úplně nejčistší čtení a dost pravděpodobně vás zbaví těch zbytků iluzí, které si o spravedlnosti ještě děláte. Zároveň však jde o fascinující thriller z prostředí velkoměsta a lidí, kteří pro něj pracují. Ovšem žádné rozervané existenciální plačky nad prohnilým systémem, ale strhující sonda do duše člověka, který chtěl být hrdinou – a stal se sám sobě noční můrou. Autor nutí čtenáře podívat se na betonovou džungli bez růžových brýlí, ale současně mu nevnucuje, že takhle je to v naprostém pořádku. Vinu ovšem nehází na řadové strážníky, takhle jednoduchá realita není. To politická svévole bohužel určuje řád věcí. Celá zápletka a její vyvrcholení pak ještě více vynikají v kontrastu nepokojů po smrti George Floyda v roce 2020.
Od dob Jamese Ellroye se na knižním trhu neobjevil lepší policejní román.

Bishamonten
01.02.2021 5 z 5

„Tady stačí projít jednou ulicí a cestou zaslechnete pět různých jazyků, ucítíte vůni šesti různých kultur, uslyšíte sedm různých hudebních stylů, uvidíte sto různých typů lidí s tisícovkou různých životních příbehů a všechno je to New York.“
Jednotka sleduje príbeh nekompromisného policajta NYPD, ktorý sa pohybuje na ostrej hrane medzi poriadkom a chaosom a jeho náhly pád z trónu kráľa štvrti až na samé dno. Ak hľadáte klasickú detektívku s vyšetrovaním, hľadajte ďalej. Tu hrá prím boj o prežitie v meste prekypujúcom korupciou, rasizmom a nenávisťou voči polícii. Po obsahovej aj formálnej stránke bravúrne zvládnuté. Pre fanúšikov policajného trileru v štýle akčňákov Training Day (Denzel Washington) či Street Kings (Keanu Reeves) absolútna povinnosť.

Štítky knihy

New York thrillery policie detektivní drsná škola

Autorovy další knížky

Don Winslow
americká, 1953
2020  89%Jednotka
2012  83%Satori
2012  74%Divoši