Jednoduchý plán

Jednoduchý plán https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28983/jednoduchy-plan-28983.jpg 4 34 12

Obyčejní lidé najdou v lese havarované letadlo a v něm... čtyři miliony dolarů. Vypadá to, že se k nim nikdo nehlásí, ale co když...

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

A Simple Plan , 1993


více info...

Přidat komentář

MichelleKing
07.04.2024 5 z 5

Příběh v této knize začal jako sněhová koule na vrcholu hory, která cestou dolů ze svahu nabírala na síle a postupně sbírala další a další sníh, až se z ní stala lavina naplno.
Stejně jako Murphyho zákon – „co se může pokazit, to se pokazí“ – i tento příběh se neustále obrací k horšímu, když dva bratři a jeden přítel najdou v havarovaném letadle 4 miliony dolarů.
Velmi dobře napsaný napínavý román, který začal jednoduchým plánem.
Velmi doporučuji!

Ivan Kučera
10.09.2023 4 z 5

"Vždycky je nějaký risk, Hanku." Od Smitha som čítal brutálny, sympaticky priamočiary pyramídovo-rastlinný survival Ruiny (odporúčam, detto skvelý film) a až následne som si zohnal Jednoduchý plán. Ten som dávno predtým poznal z podoby perfektnej filmovej adaptácie od kráľa splatteru Sama Raimiho, v ktorom Bill Paxton a Billy Bob Thornton predviedli jedni z najvydarenejších výkonov svojich kariér a to už je vážne čo povedať. O tom, čo sa stane, ak dobrí ľudia robia zlé veci. Síce sa to snažia mať dopredu dôkladne premyslené, ale jednak náhoda je sviňa a jednak diabol sa ukrýva v detailoch. A pri ťažkom zločine nie je nič ľahšie, ako zanechať po sebe plno nenápadných stôp. Nabaľujú sa na seba nenápadné, azda až banálne hlúposti... a zrazu je z toho nezastaviteľná, obludne desivá lavína. Autor dal dokopy uveriteľný príbeh a realistické postavy, vďaka čomu sa dokážeme ľahko a bez problémov vcítiť do ich kože. Mrazivý (doslova, keďže snežný) triler. Obálka síce výstižná, ale zároveň ako z katastrofického trileru á la Letisko. Zvolil by som lepšiu. V češtine kniha vyšla v r. 1994 a rušilo ma divne vyskloňované meno kamoša z mokrej štvrte Loua (napr. "Tým ho nakoniec naženieš do náruče Lou" namiesto "Loua" alebo "Louovej náruče"). Čo sa rozdielov týka, mohlo by sa zdať, že film je verný knihe, ale mnohé zmeny sú zásadné. V knihe vystupuje Sonny, vo filme by ste ho hľadali márne. Vo filme sa celkovo menej vraždí. Chýba scéna z večierky, čo je super, pretože v knihe všetko od "šampanského" pôsobí ako zo zlého sna. Scott nenapísal len román, ale i filmový scenár a ten pôsobí dojmom, že si to uvedomoval a tak do filmu použil úplne iné, skromnejšie, ale o to napínavejšie, finále. Naopak, na filme mi vadilo, že Jacob je poňatý temer až retardovane, kým v knihe je to (oveľa realistickejší) hanblivý, zakríknutý starý mládenec. Žiaľ, ako film, i kniha obsahujú rovnaké alebo podobné logické hovadiny. Napr. nikdy nepochopím, prečo Hank dal Louovi vypočuť nahrávku HNEĎ a nie nasledujúci deň ráno. Chápem, tým pádom by sa dej zrejme vybral iným smerom, ale takto mi to práve kvôli tomu pripadalo ako umelé nasilu postrkovanie príbehu do miest, v ktorých ho autor chcel vidieť a nie do miest, do ktorých by smeroval sám od seba, prirodzene. Horory čítam od detstva a toto nebol horor, ale napriek tomu to bol fakt hnus (oveľa výraznejší, než čisté horory, viď. scéna so psom).


Brace
19.05.2023 4 z 5

Objeveno v knihobudce a hle: knižní překvapení letošního roku.
Zápletka příběhu sice v poslední třetině lehce sundala nohu z plynu a začala se vyvíjet krapet jiným směrem, než bych si přál ke své plné spokojenosti, ale i tak je to thriller jako řemen.
Kniha by si zajisté zaloužila více pozornosti, než se jí dostalo (soudě podle počtu hodnocení) a čtenář může jedině litovat, že Scott Smith dosud napsal pouhé dvě knihy.

ThomasRuhe
15.01.2022 4 z 5

Výborný nápad na zápletku. Tři chlapíci najdou v lese malé havarované letadlo a uvnitř je spousta peněz. No a rozhodnou se, ty prachy si nechat...samozřejmě maléry na sebe nenechají dlouho čekat.
Smith zde rozvíjí námět, na který někdy pomyslel každý člověk...co bych udělal kdybych našel peníze, a tím nemyslím pade na chodníku, ale skutečně velký balík peněz.
Zpočátku prostý a nevinný plán jde velice rychle do kopru...
Knížka mě bavila a mohu ji doporučit, a moje zhodnocení je na 85%.

GYROTOURBILLON
19.08.2020 5 z 5

A jak jednoduchý plán...ano , bavila mě kniha moc
Kniha Ruiny též nemá chybu

Tobík
25.02.2019 5 z 5

Přečetl bez dechu až do konce. :)))

harena
25.02.2019 5 z 5

Otevřela jsem knížku a věty se na mě začaly valit jako lavina, z které jsem se posléze dostala až na konci. To bylo tak napínavé čtení a přitom hlavní hrdina byl zcela obyčejný, celkem s životem spokojený člověk, měl práci, manželku i dítě. A stačilo maličko, jedno nesprávné rozhodnutí, po kterém zákonitě následovaly další a další a horší a horší. Vlastně se zpočátku hrdinové chovali k nečekanému "dárku" tak, jak by se chovala většina lidí a tím to bylo drsnější. Musím si přečíst i Ruiny. Milovníci napětí si určitě přijdou na své.

jarin58
10.02.2019 3 z 5

Dobře popsaná bezvýchodnost situací kam se protagonisté postupně dostali.Někdy mi připadali jako Pat a Mat.Na co sáhli to byl průšvih.

TheSarcasm
02.10.2018 4 z 5

Po přečtení úžasných Ruin jsem byl zvědavý i na další knihu autora. No, nemohu říct, že by mne příběh nezaujal, ale nějak strašně nadšený jsem z něj taky nebyl. Na můj vkus už bylo těch náhod trochu moc a i jednání hlavních protagonistů bylo chvílemi stěží uvěřitelné. Na druhou stranu děj se odvíjí docela svižným tempem a určitě nenudí. Tato variace na téma co s lidmi dokážou udělat prachy a že z rozjetého vlaku se obtížně vystupuje ale nakonec za přečtení stojí.

zahadum
24.02.2018 5 z 5

No, je to sila, čo všetko sa pokazí tým,že trojica mužov nájde veľkú sumu peňazí. Rovnomenný film ktorého scenár napísal sám autor knihy Scott B. Smith. Zaujímavé,že kniha je jeho prvotina a scenár tiež. Veľmi kvalitná kniha a rovnako odporúčam aj filmové spracovanie ktoré je trošku iné a predsa sa drží ducha knihy. Je to ľudská dráma ktorá je brilantne opísaná pomerne jednoduchou formou ale vynikajúco opísanou psychológiou všetkých postáv.Ako sa kniha blížila k svojmu koncu tak bol problém prestať čítať. Peniaze kazia charakter človeka...v tejto knihe tie slová platia na sto percent.

trudoš
31.12.2016 5 z 5

Skvělá ukázka toho, jak lze z jednoduchého motivu vykřesat parádní thriller. Scott Smith staví hlavně na postavách, které jsou tak přirozené, že z toho chvílemi až mrazí. Hrdinové, kteří si za každou cenu vědí rady a dokážou neomylně určit, jakým směrem leží spravedlnost, se nekonají. Ne, ústřední trojice aktérů je natolik všední, že nemáte problém přijmout jejich selský rozum, jenž staví na prioritách každého obyčejného člověka. A tak nález balíku peněz v havarovaném letadle někde na konci světa pomalu ale jistě graduje do psychologického dramatu a v nemilosrdnou hru o to, kdo víc propadne peklu. Finální scény mě pak svou děsivostí doslova přikovaly ke čtení, a i když jsem věděl, jak moc špatnou cestou se to všechno ubírá, nedokázal jsem přestat, dokud nebyla poslední stránka za mnou. Netvrdím, že jde o zlomové dílo v dějinách žánru, možná prostě jen byla ta správná konstelace hvězd na otevření právě téhle knihy. Rozhodně je to však příběh, který budu na srdci nosit ještě dlouho.

Irika
12.01.2015 5 z 5

Skvělá knížka. K volbě tohoto díla mě přivedl autorův román Ruiny, který je tedy ještě malinko lepší než Jednoduchý plán, ale i tak se tato tenká knížka čte sama. Narozdíl od Rujen neobsahuje nic nadpřirozeného, příběh je jednoduchý a velmi reálný. Kolikrát jsem si říkala, co měli hrdinové udělat jinak, co bych v daných situacích dělala já? Opravdu bych nechtěla být ve vypravěčově kůži. Posuďte sami, doporučuji.

Štítky knihy

zfilmováno

Autorovy další knížky

Scott Smith
americká, 1965
2007  84%Ruiny
1994  89%Jednoduchý plán