Jazyk, srdce, mozek, krev

Jazyk, srdce, mozek, krev https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520088/bmid_jazyk-srdce-mozek-krev-6613b0f25b7cb.jpg 5 9 3

Milostný dopis moravské kuchyni od typografa, grafického designéra a vítěze soutěže MasterChef 2022. Nenosím rondon s vyšitým jménem, nepoužívám espumu, nerad vážím suroviny a nemám v oblibě exklusivní ingredience, přehnané sebevědomí ani těsné slipy. Věcí, jež mám upřímně rád, je naštěstí mnohem více. A právě těm se věnuje kniha, která je upřímnou poctou pokrmům, na nichž jsem vyrostl. Prorostlé maso, vnitřnosti, víno, ovocné pálenky, ořechy, bylinky anebo obyčejný chleba jsou typickými produkty naší země a zároveň i základem mé kuchyně. Nedám dopustit na staromódní vaření v kastrůlku, živočišný tuk, silné omáčky ani vůni uzeného. Rád bych vyzdvihl veskrze prosté, laciné a mnohdy opomíjené ingredience, jež kdysi byly obvyklou součástí tuzemských jídelníčků. Pšenice, kroupy, kopřivy, trnky, rybíz, šneci, morek nebo hovězí oháňka mě naplňují větším vzrušením nežli foie gras s ananasem či osmnáctichodové menu vařené v plastovém kondomu, servírované na břidlici a zahalené v efektních oblacích ze suchého ledu a tekutého dusíku.... celý text

Přidat komentář

pakoshka
04.01.2024 5 z 5

Kila žloutků, másla a sádla, nádherný zpracování, klasika a spousta vlastních nápadů, sarkastické poznámky a lehce pichlavý humor. Kuchařka uvařená dle mého gusta.

andysek88
14.11.2023 5 z 5

Ta se opravdu povedla. Nádherné zpracování, úžasná grafika, krásné fotografie, vymazlene jednoduché recepty. Na této kucharce je vidět hodně práce a snahy. Je to šperk naší skromné knihovny.


bravefox
25.10.2023 4 z 5

Moderně pojatá kuchařka jak grafickým zpracováním, tak recepty. Není to úplně kuchařka podle které byste vařili každý den, ale je to pěkný poklad do rodinné knihovny prošpikovaný moderními recepty z méně užívaných a pro Česko tradičních surovin. A to jak ve slaném tak sladkém podání (a některé recepty jsou opravdu geniální). A nyní k designu. Kniha je občas až trochu vulgární, a velký problém vidím v kartonových deskách ve světlé barvě, které se budou opotřebovávat a špinit už od chvíle vybalení z plastového obalu, takže je nutně velmi šetrně s knihou zacházet a za to můžete se kochat tímto velmi povedeným dílem.

Štítky knihy

kuchařky

Autorovy další knížky

Martin Pecina
česká, 1982
2012  92%Knihy a typografie
2010  84%Perverše
2023  96%Jazyk, srdce, mozek, krev
2021  %Tajemství Velkého Fonta

Kniha Jazyk, srdce, mozek, krev je v

Právě čtených1x
Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce6x
Chystám se číst13x
Chci si koupit8x