Sirotkův triumf

Sirotkův triumf https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76117/bmid_sirotkuv-triumf-aFh-76117.jpg 4 33 3

Jason Wander série

< 5. díl

Jasona Wandera čeká poslední bitva. Čeká ho Sirotkův triumf? Jason osiřel hned po prvním úderu Slimáků na Zemi. Vstoupil do armády a vypracoval se z pěšáka až na velitele pozemských posádek na spojeneckých planetách. Pomohl odvrátit zkázu Země, navázat spojenectví s ostatními lidskými planetami a zabezpečit vratkou alianci před slimáckou hrozbou. Nyní se poměr sil začíná měnit a lidstvo, vybavené ničivou zbraní a mocnou flotilou, se chystá přejít do útoku a definitivně zničit Slimáky. Po překvapivé nepřátelské operaci však dojde k nečekanému zvratu a Jason se opět musí postavit svému celoživotnímu nepříteli…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Orphan’s Triumph , 2009


více info...

Přidat komentář

MagdaFish
05.02.2024 3 z 5

Celá série: "Tenhle typ knihy se musí číst naráz a jednim dechem" říká Kristýna v Muži z Acapulca. A má pravdu. Pokud se budete nad dějem zamýšlet, vylezou na světlo boží nevídaný logický lapsy. Namátkou: Jak si mohl Howard číst v marinské knihovně, když neznal písmo? Proč vlastně Slimáci bombardovali Zemi, když nás podle vyjádření "špehounů" vlastně ignorujou? A kdo jim stavěl lodě a zpracovával kavorit? Atd. atp.
Pokud pomineme logiku, je to fajn oddechové čtení, ale hlubší zkoumání děje fakt nedoporučuju.

PastorMal13
09.06.2023 4 z 5

Celá série je u konce. Škoda, bavila mě. Myslím, že zakončení se ale povedlo, i když nevysvětlilo mnoho více i méně důležitých otázek, které si tak musíme domyslet.


woita
17.03.2022 3 z 5

Na knize je vidět posun jak u samotného Jasona, tak i autorova stylu pro psaní.
U knihy si nemohu zvyknout na jeden prostý fakt: přestože je tomu více jak třicet let od prvního střetu se slimáky na Ganymedu, nemohu vidět Jasona Wandera jako zkušeného staršího několikanásobného ohvězdičkovaného generála, který mladým vojákům říká "synu". Pro mne je Jason stále tím až naivním mladíkem, což stále neopomíjí v některých ohledech sám uvést (onu naivitu, ne že je mladý).
Stejně jako u předchozího dílu (Sirotkova aliance) ubylo citelně citátů a korelací s jinými pozemskými historickými bitvami (viz Sirotkova cesta). Buettner se namísto toho rozhodl odložit styl copyright a jet surovější, méně pompézní styl. Dokonce v jednom okamžiku jsem cítil zarmútek nad ztrátou jedné z hlavních postav. Její odchod byl decentní až obyčejný, přesto uvěřitelný a chytil za srdéčko.
Bohužel zaujmout čtenáře, pokud jde o prostředí, je stále pro Beuttnera těžké, např. při návratu Jasona na Zemi po téměř 13ti letech ve vesmíru, není příliš mnoho cítit změn, kterými pozemská společnost prošla (viz pronájem automobilu), přestože je nám tato myšlenka doslovně podsouvána.
V druhé polovině se děj přesouvá na planetu Tressel na okraji Lidské unie, kde vládne triumvirát s podobným politickým systémem, jako v třicátých letech v Německu. Atmosféra společnosti utlačovaná revolučním režimem je na vcelku dobré úrovni a téměř jsem si říkal, že by si to zasloužilo více rozepsat do hloubky: utlačovaní Iridiancí, homosexuálové, političtí buřiči a další nepohodlní lidé jsou odvážení na dálný sever za polární kruh (gulagy).
Než se však člověk naděje je téměř u konce knihy a pokládá si otázku, zda vůbec autorovi ještě zůstal prostor nějak rozumně ukončit celou Wanderovu anabázi. Upřimně musím konstatovat, že na poměry této série vcelku ano (přestože by i toto mohlo být více rozepsáno). Kniha i série jako taková splnila svůj účel - zabavila, postavila nás mnohdy před zajímavé situace a vykreslila zajímavé universum. Leč musím být i kritický: děj je mnohdy zjednodnodušován, chybí tomu detailnější popis (prostředí, charakteristika postav) až to působí spíše jako četba pro young adult.

Štítky knihy

válečné sci-fi

Autorovy další knížky

Robert Buettner
americká, 1947
2007  83%Sirotčinec
2008  78%Sirotkův osud
2009  79%Sirotkova cesta
2011  82%Sirotkův triumf
2010  78%Sirotkova aliance

Kniha Sirotkův triumf je v

Přečtených50x
Doporučených4x
Knihotéce40x
Chystám se číst4x
Chci si koupit3x