Jaro Číny

Jaro Číny https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/197300/bmid_jaro-ciny-HSF-197300.jpg 5 1 2

1. vydání (K poctě šedesátých narozenin Mao Ce-tunga) - původní čínské ilustrace. Text odborně přehlédli univ. prof. dr. Jaroslav Průšek a dr. Berta Krebsová.

Přidat komentář

PeterRainhard
05.01.2023 5 z 5

Tuto knihu mi kdysi půjčoval kamarád, s důrazným varováním, že ji v každém případě chce zpět. A v okamžiku, kdy jsem tou knihou začal listovat a začetl se, tak jsem pochopil, proč o ni měl takovou starost.

Zajisté, je to ryze a čistě politická, propagandistická literatura. Navíc vydaná k šedesátinám "velkého kormidelníka" Maa, jehož až kult názorně ukazuje, jak obrovská je váha minulosti a návyků, které si každý národ s sebou nese. A jak lehce, málem přes noc, stane se z partyzánského vůdce další císař.

Nicméně, kniha samotná je literárně neobyčejně zdařilá. S rozkošnými ilustracemi v barvotiskovém, "tradičně čínském" duchu nás zavede do děje, který je nesmírně poutavý, dramatický i poetický, se spoustou dobových detailů a reálií.
Kdyby takovýmto stylem byly popsány například české dějiny, tak by se děti na hodiny dějepisu těšily jako na Ježíška. (I když se mohu krutě mýlit, sám dětí nemaje:))

Je prostě faktem vše, co píše reader.007. A také je pravdou, že události čínské revoluce byly nesmírným historickým dramatem. Nu a v knize tak nalezneme vše - nesmírné hrdinství i nejčernější zradu; zákeřnost a zbabělost i smělou odvahu; strašné vykořisťování i prostou laskavost; hamižnost a chtivost i asketickou skromnost a veliké ideály; trpnou odevzdanou pokoru i pyšnou vzpouru; Velký pochod, nesčíslné oběti občanské války a nakonec vítězství a nastávající Jaro... Čte se prostě jedním dechem.

Čas oponou trhnul a "Říše středu" se věru nepředstavitelně změnila. Zda tato její dnešní podoba znamená naplnění snů z "Jara Číny", to si myslím musí uvážit každý sám.

Kniha sama - coby historický dokument jedné epochy - však stále svou cenu má, domnívám se.

reader.007
13.04.2018

Knihu jsem zdědila po babičce a považuji ji za opravdu dobrý dokument své doby.
Někdo by se ošklíbal nad mírou propagandy (a té je tu opravdu na metráky), nicméně i kdyby z popisovaných životních podmínek prostých Číňanů v éře před komunistickým převratem byla pravdivá třeba jen desetina, je to za mne naprosto pochopitelné, že z nich chtěli uniknout, i kdyby to bylo před popravčí četu.
Umíte si snad vy představit život v prachu textilních továren, kde výdělek nestačí ani na obživu vám samotným? Natož pak vašim dětem, které, když už se výjimečně dožijí alespoň těch 4-5 let, se stávají automatickým majetkem a dalším pracovním nástrojem vašeho zaměstnavatele (spíš by se chtělo říct otrokáře). Nebo byste zvolili raději kariéru zemědělce, kdy naprostou většinu sklizně odevzdáváte majiteli pronajímané půdy, císaři, úředníkům a s rodinou (tedy tím zbytkem co nepomřel hlady) jíte kořínky a pupeny stromů? Abyste přežili, postupně prodáváte přeživší děti jako tovární dělníky, nevěsty, případně malé otroky statkářům, kde je nezřídka ubijí k smrti.
Mohli byste namítat, že takové pracovní podmínky jsou jen mýtus, ale jsem si dost jistá, že na ně narazíte i v jiné literatuře o čínské historii a tak bude lepší, když si to každý ověří sám. A nezapomeňte si tam vyvrátit i jiná tvrzení: totiž že se Čína v rámci udržení na konkurenčních trzích vrhla na pěstování technických plodin (bavlna, hedvábí, tabák) a tím pádem pěstovala mnohem méně potravin než stačilo na obživu obyvatel. To a také fakt, že většina strategicky podstatných hospodářských prvků (železné doly, železniční sítě, pošta, telegrafy) nepatřila Číně samotné, ale (dnes by se řeklo) zahraničním investorům by mělo být varováním i pro nás a naši současnost.

Tahle kniha už nikdy víc nevyjde, tím jsem si jistá. Ono to "Všichni milují Mao Ce-tunga/Stalina" dávno neplatí a v naší republice by nejspíš nikoho nebavilo číst, přesto je to zajímavý doklad toho, jak se kdysi dělala propaganda, i když se znalostí dnešních metod ovlivňování veřejného mínění a především s dnešními technickými možnostmi se budete spíš pobaveně usmívat nad malebnými historkami, jaký že ten Mao byl bystrý hošík.


Štítky knihy

propaganda

Autorovy další knížky

Jarmila Glazarová
česká, 1901 - 1977
1961  87%Advent
1962  81%Vlčí jáma
1967  81%Roky v kruhu
1953  80%Chudá přadlena
1950  0%Leningrad