Jana z Hvězdy I. - Růže a lilie

Jana z Hvězdy I. - Růže a lilie https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10263/bmid_jana-z-hvezdy-i-ruze-a-lilie-ViV-10263.jpg 4 24 7

Jana z Hvězdy série

1. díl >

Gerald Messadié, kterého čeští čtenáři znají mimo jiné jako autora knihy Dějiny ďábla, se tentokrát představuje jako romanopisec. Ve své ambiciózní trilogii Jana z Hvězdy se vrací do přelomového období konce středověku a počátku renesance. Hrdinkou románu je mladá dívka Jana Parrishová, jejíž život poznamenala rodinná tragédie: dům její rodiny byl vyrabován, rodiče zavražděni, mladší bratr zmizel. Ve strachu z anglických zběhů plenících normandský venkov se vydá do Paříže. Zkouší štěstí jako pekařka a zalíbení v její kráse brzy nachází básník François Villon, ale i král Karel VII. Na stránkách Růže a lilie autor prokázal nejen svou odbornou zdatnost, ale i obratnost romanopisce, a nezůstává nic dlužen své pověsti uznávaného autora.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Jeanne d’Estoille , 2003


více info...

Přidat komentář

mataaskorice
11.01.2021 4 z 5

Stylistika prvních kapitol mi místy připomínala takovou lepší školní slohovku. Později se autor tak nějak rozepsal. Erotické scény mi v první části knihy přišly lascivní - po vzoru červené knihovny, jak už tu zaznělo. Nicméně knížka je čtivá, líbí se mi také skvělá znalost místních a časových poměrů, historických reálií, byť je příběh smyšlený, je osazen do reálné osy mezi reálné osoby. Autor přibližuje životní styl patnáctého století, život pařížského měšťanstva, chudiny i žebráků, (ne)hygienu, špínu středověkých ulic, dává nahlédnout do různých společenských tříd, od těch nejubožejších, přes příslušníky kléru, po krále. Celkem za čtyři hvězdy, protože přes nejistý, k braku inklinující úvod se mi u knížky relaxovalo vážně dobře.

gaaabi
01.11.2020 3 z 5

Trochu pohádka, doporučeno v knihovně, úplně unesena jsem nebyla, ale dá se... každá kniha obohacuje.


zdenaR
28.02.2020 4 z 5

Příjemný historický román, velmi dobře se četl.

Janaves
16.01.2020 5 z 5

Četla jsem již dříve. Historické knihy moc nečtu, ale toto bylo pěkné, přečetla jsem všechny tři díly.

Jossie
19.03.2015 3 z 5

První polovina knihy je hrozná červená knihovna: Jana je vesnická dívka, která nikdy nevytáhla paty z rodné vesnice, vydá se do Paříže, kam se dostane naprosto v pohodě, bez jakéhokoli nebezpečí, pak začne stejně bez problémů podnikat, seznámí se s králem, zamiluje se do ní šlechtic a vrcholem všeho je, že se naučí za jeden den všechna písmena abecedy a napíše své jméno a za druhý den už si přečte dopis a sama na něj odepíše. Její genialita je vskutku nevídaná. Nicméně druhá polovina je už celkem zajímavá, dozvíme se něco o Karlu VII. a F. Villonovi.

Vojslava
01.02.2013 5 z 5

P

Janet
21.07.2011

Všechny tři díly jsou úžasný. První asi nejvíc, zbytek je už trošku víc nadsazený, jak z Jany dělají hvězdu, co všechno umí, všechno zná, ale jako celek dobrý knihy, hlavně děj má spát, takže jsou dobře čtivý:)

Autorovy další knížky

Gerald Messadié
francouzská, 1931 - 2018
1992  88%Člověk, který se stal Bohem
2005  74%Případ Máří Magdalény
2005  79%Bouře na Nilu I. - Oko královny Nefertiti
2004  81%Jana z Hvězdy I. - Růže a lilie
1996  69%Obecné dějiny Ďábla