Jan Werich zblízka

Jan Werich zblízka https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164735/bmid_werich-z-blizka-164735.jpg 4 7 7

Snad nám čtenář odpustí, když jedno z těch Werichových nesmrtelných uřeknutí prozradíme hned na obálce. Při premiérách her V + W v Osvobozeném divadle dostávali autoři a herci při konečném klanění nejen obligátní kytice a věnce, ale mnohdy i jiné projevy uznání. Například při premiéře hry Kat a blázen podal někdo autorům na forbínu dvě láhve tříhvězdičkového koňaku. Werich se naklonil přes rampu, popadl láhve, a už se s nimi hnal do šatny. Jenže co čert nechtěl, na schodišti jedna láhev třeskla o zábradlí, a to se ví, hned vzala za své. Werich nad tím jen zalkal: „Chudák Voskovec, ten má ale smůlu!" Knížka neblednoucích úsměvů a životního moudra našeho nejuctívanějšího klauna se nám zachovala alespoň v náznaku díky sběratelské péči jednoho z jeho ctitelů. Drobty Werichova jiskrného intelektu, poztrácené v hovorech s přáteli, po novinách, v zákulisí, v šatnách, při zájezdech a během cestování, ve vzpomínkách pamětníků, vyřčené jen tak bokem na forbíně, defilují tu náhle znovu objevené, aby nám rozjasnily všední den. Ještě na nás dýchne atmosféra dnes už legendárního Osvobozeného divadla, jiskry dialogů těch, kteří už nejsou mezi námi, ale žijí v nás. A abychom si milovanou tvář připomněli až do poslední vrásky úsměvu, o to se zasloužily kresby a karikatury nejlepších kreslířů té doby, A. Hoffmeistra, A. Pelce, F. Bidla, J. Trnky, J. Kándla, L. Rady a řady dalších.... celý text

Přidat komentář

radusak9806
22.10.2021 3 z 5

Chci zůstat objektivní.
1) Jako první kniha o Janu Werichovi to poslouží skvěle, čím více jich budete mít za sebou tím méně zdařilá se knihy bude zdát.
2) Kniha je poměrně hezky členěna do oddílů. Příliš moc se z oddílů nepřeskakuje. Což hodnotím jako pozitivní.
3) Byť je to v principu to samé, co dělá třeba Ondřej Suchý, tato kniha mi přijde lepší v systematičnosti a uspořádání. Ano, jsou to je utříděné střípky z knih a vyprávění, jen tady mi přijde, že se s tím autor dal jakousi takousi snahu. (Vida už nejsem objektivní)
4) Prostě mne neuráží, že kniha existuje, ale ve své knihovně ji nutně mít nepotřebuji. Což nic nemění na faktu, že jsem si ji musela přečíst. Četla jsem už lepší, ano! Četla jsem horší, rozhodně!

Vzhledem k tomu, že Rozhovory s JW mají 4*, nemohu jít výše než 3*.

lordchaos
23.03.2021 3 z 5

Není to tak úplně "zblízka", ale nějaké ty perličky, které můžete dát k dobru u piva, se najdou. Pokud, ale máte Jana Wericha trochů více pod kůží, asi tam nenajdete moc informací, které byste už před tím nepotkali jinde.


Lenka4
26.10.2014 3 z 5

Ačkoliv knížka vyšla v edici Úsměvy, příliš úsměvná není. Spíše trochu nostalgická, s velkým obdivem ke klasikovi. Osobní kouzlo a humor Jana Wericha se přes vzpomínky jeho kolegů a známých předat nepodařilo. Možná se mnou nebudou souhlasit lidé, kteří se s ním setkali, či zažili atmosféru představení Osvobozeného divadla a při čtení se jim zážitky vybavují. Je to ovšem nepřenositelná generační zkušenost.