Jákobův žebřík

Jákobův žebřík https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507549/bmid_jakobuv-zebrik-651d6a86e29ad.jpg 4 29 16

Zatím poslední a nejintimnější román Ljudmily Ulické. Autorka se v něm podobně jako ve svých předchozích textech věnuje tématu paměti, tentokrát paměti ryze rodinné – i zde jsou však malé dějiny neúprosně válcovány těmi velkými. Vesměs tragická minulost, o níž zastrašená generace rodičů Ljudmily Ulické před svými dětmi zarytě mlčela, se teprve po smrti všech jejích aktérů odhaluje a vstupuje do současnosti díky truhličce starých dopisů a odtajněným materiálům KGB. Žebřík v názvu románu neodkazuje jen ke starozákonnímu Jákobovu snu o žebříku, nad nímž stál Hospodin, který mu slíbil, že jej nikdy neopustí. Nevede pouze do nebe, ale především k poznání. Čtenář napjatě sleduje, jak za ním svou strastiplnou cestu urazil dědeček hlavní hrdinky – Jakov, autor dopisů, jež se staly impulsem pro rozsáhlou rodinnou kroniku. Jákobův žebřík je také spojnicí generací, symbolem obnovené paměti. A rovněž příběhem, který vypráví o možnosti štěstí v jakékoli době: v epoše represí, stagnace i chaotické současnosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Лестница Якова (Lestnica Jakova) , 2015


více info...

Přidat komentář

tamara1351
27.03.2024 5 z 5

Ljudmila Ulická je dámou mého srdce.Tento skvělý román je fantastickou oslavnou freskou života.Román obsáhne sto let v životě jedné rodiny.Je zde mnoho postav,mnoho osudů,mnoho tvoření,mnoho smíření i nepochopení .Děj je poklidný,místy se posouvá formou dopisů "z truhličky"Charaktery postav jsou plastické,hluboké.Vidíme,že našim útrapám,bojům i štěstí,předcházely generace a generace jiných,kteří se životem bojovali stejně.Autorka skrze román nabízí smíření se sebou ,životem i smrtí.

kaja77
13.02.2024 4 z 5

Čtení mě v podstatě bavilo. Místy mě bavilo velmi a místy jsem měla trochu problémy udržet čtecí pozornost. Každopádně zajímavé, přínosné, poučné a rusky šílené... ubohý Jakov. Doba v níž žil byla prostě neuvěřitelná až démonická. Jak ubohého Jakova ten režim semlel a on byl pořád tak uvědomělý, poddajný, hladový po studiu a informacích mě až dojímalo.


Marcela52
15.08.2023 5 z 5

Tento mnohovrstevnatý román mě zaujal, ale nebylo to snadné čtení. Přesto doporučuji jako velmi sugestivní výpověď o ruských klíčových dějinných událostech. V této rozsáhlé rodinné kronice se čtenář může poučit o nejrůznějších katastrofách, počínaje židovskými pogromy v Kyjevě, přes stalinské represe až po válku v jižní Osetii. To vše se odehrávalo v posledních více než sto letech na území postupně zanikajícího ruského impéria. Kniha je napsána velmi živým jazykem, autorka linii vnučky a jejího dědečka citlivě střídá, a postupně skládá příběh, na který já osobně budu dlouho vzpomínat...

petrarka72
24.07.2023 3 z 5

Tohle číst byl problém, taky mi to trvalo... Znám Ulickou komplet, ale tady jsem se až do konce nebyla schopná chytit. Jestli mělo být sdělením, že nikdo nepřichází odnikud a náš život částečně určují ti před námi, zároveň si za mnohé můžeme sami a těžko říct, co dominuje, pak ano, to jsem pochopila - ale na šest set stránek je to málo. Chyběl mi vztah k tomu, co se děje okolo, ve společnosti, závěr to nespasil... a tvrzení, že "tak to v životě chodí", podstatné je to osobní, mi připadá zavádějící. Hvězda navíc za "umělecké" pasáže.

000nugatovej
06.07.2023 3 z 5

Román o tom, jak si my lidé předáváme štafetu. V Rusku je často zatížená historií. Zase na tom pracují...
(Jelikož jsem s chutí přečetl všechny tři velké romány Ulické, které už u nás před "žebříkem" vyšly, měl jsem velká očekávání. Bohužel se nenaplnila ...)

deirdre
20.06.2023 5 z 5

Veľa, veľmi veľa toho bolo. Dejové linky na preskáčku v čase, množstvo detailov o jednotlivých členoch rodiny a známych, ich umelecké či odborné názory a preferencie, dobové reálie zachytené vo vzájomnej korešpondencii, obyčajné i neobyčajné osudy všetkých tých ľudi...
Väčšinu času dej pokojne plynie, alebo aj nie, až vo finále sa vyrúti vpred ako uragán, paradoxne, keď hlavná hrdinka zostarne a dospeje k pochopeniu zmyslu toho všetkého. Ale k tomu pokladu na záver sa čitateľ musí prekopať podobne, ako sa ona k nemu prekopávala celý život (vrátane životov svojich predkov).

douchová
08.06.2023 5 z 5

Velká literatura, opět. Nejvíce jsem si užívala rozbory divadelních inscenací apod.
Stojí rozhodně za přečtení.

Katka2382
08.05.2023 4 z 5

No nebylo to zrovna nejlehčí čtení. Ale za týden jsem to dala.

Vojslava
24.04.2023 4 z 5

Vlna čtenářského uchvácení jako u některých předchozích děl se sice nedostavila, ale přesto jsem se s jistou mírou fascinace probírala vyprávěním, deníky a dopisy, abych se neustále (stejně jako mnohé postavy) tázala, kdo je tu vlastně hlavní hrdina? O to víc mne vlastně uspokojil závěr, který byl s mými intuicemi ve velmi těsném souladu a celé obsáhlé rodinné historii dal skutečně hlubší smysl; teprve tam se daly mnohé postavy pochopit. Samotný text je ovšem hodně strhující, žádná část mne nenechala úplně chladnou nebo mne nevedla k přeskakování nebo odkládání knihy. Celek mi ovšem zanechává otázku, která na mne svůdně pomrkává ze hřbetu další knihy připravené ke čtení: Co je člověk?

JakeTheDog
16.04.2023 3 z 5

Ljudmila Ulická - Jákobův Žebřík

"Jákobův žebřík" je rodovou ságou z prostředí komunistického Ruska. Zaměřuje se především na Noru Oseckou, jejího syna Jurika a její prarodiče. Sleduje rozmezí let 1910 - 2010 a začíná v roce 1975. V tomto roce se narodí Jurik, o kterého se stará samotná Nora. Také v té době nečekaně zemře její babička. Při vyklízení babičina bytu najde její truhlu, ve které nalezne staré dopisy, které si v mládí psala s Nořiným dědečkem. Před čtenářem se tak otevírá historie jedné rodiny, odehrávající se na pozadí vzniku, fungování a pádu Sovětského svazu.

Vyprávění není klasicky chronologické, ale střídá různá časová období. Po chvíli čtení je zřejmé, že v knize dominují dvě linie. První začíná v roce 1975 narozením Jurika. Druhá začíná v roce 1911 a popisuje mládí a dospívání Nořiných prarodičů. Tato linie se odehrává z velké části formou dopisů.  

Autorka se v knize zabývá hledáním vlastní identity a místa v životě. Postavy také hledají něco, co přesahuje je samotné. Pro většinu z nich je to umění, na které je kladen velký důraz. Dalším ústředním tématem je vášnivá láska, které může člověka zaslepit a vzdálit od jeho životních cílů. Důležitý motiv je také dospívání a jeho ovlivňování nečekanými vnějšími událostmi, čímž kniha poukazuje na nejistotu a nepředvídatelnost budoucnosti.

Styl autorky mi připadá podobný jiným současným ruským spisovatelům, kteří si berou inspiraci od ruských klasiků a kombinují je s moderními postupy a tématy. Knize ale podle mého chybí nějaká osobitost, kterou by nad ostatními vyčnívala. Například knihy Guzel Jachiny jsou dle mého názoru stylově mnohem osobitější. Občas je vyprávění příliš zdlouhavé a přišlo mi, že se často opakuje a obsahuje zbytečné pasáže, které nepřispívají ději a neprohlubují ani emoce a atmosféru. Především části psané formou dopisů mi přišli chvílemi až ubíjející.

Jákobův Žebřík určitě není špatná knížka, hodnocení jsou obecně velmi pozitivní a věřím, že si najde mnoho spokojených čtenářů. Mě ovšem příliš nesedla. Nejlepší částí je posledních 50 stran, které jsou opravdu skvělé a je škoda, že taková není celá kniha.

Hodnocení 3/5.

bookcase
29.03.2023 5 z 5

Náročné čtení, občas jsem přeskočila, přiznávám, ale líbilo se mi to. Střídání časových linií ani forem mi nevadilo. Dopisy v knihách mám ráda.

Ronny
13.03.2023

Při nejlepší vůli bohužel nedočteno. V knize se střídaly velmi čtivé a zajímavé kapitoly s jinými,pro mne nezajímavými, takže jsem to v půlce vzdala.

milan.valden
07.02.2023 5 z 5

Ruská spisovatelka Ljudmila Ulická (*1943) se i u nás prosadila svými velkými romány Zelený stan, Daniel Stein, překladatel a Případ Kukockij. Ulickou jsem si velmi oblíbil a na její nejrozsáhlejší román Jákobův žebřík (2015) jsem se moc těšil. A jsem opět nadšený! Rodinná kronika zahrnuje sto let ruských dějin, od počátku 20. století po rok 2011, a několik generací jedné rodiny. Autorka do románu zahrnula fragmenty dopisů z rodinného archivu a výpisky ze spisu, který KGB vedla na jejího dědečka Jakova Ulického.
Ústřední postavou románu je divadelní scénografka Nora Osecká. V roce 1975 se jí narodí syn Jurik a ve stejném roce zemře její babička Marusja. S dědečkem Jakovem, který zemřel už v roce 1956, se Nora setkala jen jednou jako malá holka. Po babičce zůstane rodinná korespondence, která odhaluje minulost její a Jakovovu. A tak sledujeme dvě hlavní dějové a časové linie: v jedné Noru, její lásky a práci, celoživotní přerušovaný vztah s milencem, režisérem Tengizem, a život se složitým synem Jurikem; a v druhé linii minulost jejích prarodičů Marusji a za stalinského režimu vězněného Jakova a také Nořiny rodiče Genricha a Amálii, která má po rozvodu s manželem láskyplný vztah s jiným mužem...
Ulická nevypráví chronologicky, ale přeskakuje v čase, nicméně její čtivý román je přehledný (případně pomůže rodokmen na konci knihy) a především nabitý dějem a mnoha postavami se zajímavými osudy. Se zatajeným dechem jsem četl třeba o osudech Nořina syna Jurika, nadaného hudebníka, který odjede za svým otcem do USA, kde propadne drogám, ale nakonec se z problémů vyseká i díky pomoci své milující matky. Nora je také svérázná žena, navíc je tu díky její práci prostředí divadla. V románu je mnoho dalších témat a samozřejmě i to, na co jsme u Ulické zvyklí: tedy zásahy velkých dějin do života postav... Nádherný román!

jana14
14.01.2021 5 z 5

Další skvělá kniha od Ljudmily Ulické. Tentokrát pro mne o to náročnější, že jsem četla ve slovenštině. Ale stála za to. Další smutný rodinný příběh na pozadí hrůzných dějin komunismu a SSSR, prolínání minulosti a současnosti...Krásné je, že část děje se dozvíme z korespondence (jednostranné), což působí velmi reálně a věrohodně. Stydím se, když čtu o tak všestranně nadaném muži, kterého režim systematicky ničil a on přesto neztrácel naději. Obdivuji ty, kteří bojovali za svobodu uměleckého vyjádření. Určitě doporučuji.

JanaŠ.051
25.08.2018 5 z 5

Toto rozprávanie nie je chronologické. Začína sa predstavením dvoch žien: Marusie, ktorá práve umrela, a Nory, jej vnučky, ktorej sa práve narodil syn. Striedavo sa v knihe k slovu dostávajú obidve. Nora scénografka žije v manželstve-nemanželstve s geniálnym, ale trochu autistickým vedcom, pričom miluje gruzínskeho režiséra, ktorý sa u nej občas zastaví, niekedy aj na rok. Druhú líniu rozprávania tvoria listy Marusie a jej budúceho manžela Jakuba, Norinho starého otca. Takto sa na jednej strane 20. storočie začína a na druhej končí. Zároveň ide o príbeh o láske, vzájomnom odlúčení, o náhodných nepredvídateľných stretnutiach aj o tom, koľko utrpenia sme schopní uniesť bez toho, aby sme úplne zatvrdli.

lucus83
05.11.2017 5 z 5

e to už moja tretia kniha od Ulickej a páčila sa mi. Síce nie viac ako Daniel Stein, ale bola zaujímavá.
Jakubov rebrík ma začal skutočne baviť až od polovice knihy, potom som už knihu doslova zhltla. Je to príbeh jednej rodiny, jej lások, sklamaní, nových začiatkov. V knihe sa odvíjajú dve dejové línie- príbeh Nory vnučky, a príbeh Jakuba a Marusie - jej starých rodičov. Ich príbeh je prerozprávaný ich listovou korešpondenciou, ktorá trvala štvrťstoročie. Veľmi sa mi páčila postava Jakuba- to ako dokázal začínať stále od začiatku, ako dokázal vo všetkom vidieť nieco pozitívne, jeho systematickosť, jeho listy, jeho láska k hudbe a knihám. Ako sa mi pacil Jakub, tak ma štvala Marusia- jej sebeckosť, narcizmus, malomeštiactvo. Nora sa mi začala páčiť, keď začala starnúť. Páčilo sa mi jej dozrievanie, jej kreativita, jej snaha ist do podstaty veci. Geňu mi bolo ľúto- on si odniesol sklamanie, nenaplnenie plánov Marusie. Stratená, nešťastná existencia. Viťa, Jurik, Tangiz dotvárali príbeh. U Ulickej sa mi páči jej štýl písania- prelínanie dejov, vyvíjanie osudov viacerých postav, listy, jej obrovský prehľad o literatúre, hudbe... opať v románe alebo skor ságe načrtáva otázku židovstva, ľudskosti, dozrievania osobnosti.