Jako liči

Jako liči https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525873/bmid_jako-lici-654b6a2b107a4.jpg 4 21 5

Příběhy, postřehy a fuck-upy ze života míšenky narozené a adoptované v Česku. Jmenuje se Tereza a cítí se jako liči. Na povrchu docela exotická skořápka, uvnitř je ale bílý jako právě nastrouhaný kokos. Narodila se v Česku jako míšenka a vyrostla v bílé rodině. Dlouho netušila, kde se tady, uprostřed Evropy, vlastně vzala, a jednoho dne si řekla, že do toho šlápne. No, spíš do toho skočila rovnýma nohama a zabořila se až po kolena. Kontaktovala biologickou rodinu, nechala si udělat testy DNA a začala psát o svých držkopádech s českým rasismem. Jak se to všechno vyvrbilo?... celý text

Přidat komentář

Díra_na_trhu
21.01.2024 5 z 5

Jsou lidi, kteří chtějí napsat knihu. A jsou i lidi, kteří ji napsat potřebují. Z knihy Jako liči vnímám silnou potřebu knihu napsat. Napsat jednou provždy odpovědi na všechny ty otázky, kterým autorka dokola čelí. Podělit se o odpovědi na otázky, které pokládala sama sobě a vítězně je získala. Možná proto, aby na příští dotěrnou otázku nebo poznámku už mohla jen říct - Tady si kup tu knížku a dozvíš se to všechno.

A celkově knihu chápu i jako snahu dát naději těm, kteří řeší podobné životní výzvy, a snahu přenést aspoň špetku porozumění do těch, kteří nikdy takovým výzvám nečelili a asi ani čelit nebudou.

Taky jsem si připadal, jako když čtu cizí deník. Z toho mi bylo mile stydno :).

Niamh15
21.12.2023 4 z 5

Obsahově super, ale ta jazyková stránka (plná chyb a překlepů)... uf.


Artista23
03.12.2023 5 z 5

Knihu jsem si oblíbila. Moc ráda se k ní budu i nadále vracet. Na "životopisné povídky" moc nejsem, ale tahle je napsaná takovou přirozenou formou vyprávění ze života dívky etnického původu. Jak se ocitla v Česku a jak zde vyrůstala, co vše si prožila na cestě do dospělosti, a s čím se i nadále setkává. Je to rychlé čtení, i když obsahuje těžší téma z hlediska rasismu a šikany, tak je místy autorka odlehčila černým humorem a milými ilustracemi. Kniha není pro menší děti spíše pro dospěláky, rodiče adoptovaných dětí a vyspělejší dítka, které si prochází nebo prošly adopčním systémem v ČR. Knihu bych samozřejmě doporučila všem. :)

matejko
26.11.2023 5 z 5

Na knížku jsem se moc těšil a nezklamala mně. Navíc je krásně udělaná, s krásnými ilustracemi. Je malá, pěkná, složená z krátkých příběhů - jasně vhodná jako vánoční dárek. A je to hrozná legrace a je to psáno takovým svěžím jazykem! Po chvíli čtení vám ale dojde, že to zas tak úplně legrační není, že to není sbírka vtipů, že to "hrozná" tam trošku proniká i v tom horším smyslu slova. A pak jste třeba rádi, že to není tlustá bichle, protože tahle drobná knížka vám stihne zamotat hlavu dost. (Někomu možná tolik ne, jsme lidi různý.) Část příběhů jsem znal předem z FB a proto jsem knihu propagoval už před jejím vydáním. Bylo nás takových hodně a díky tomu Pointa mohla knížku vydat a to je to moc a moc dobře, protože tahle knížka je skutečně mimořádná.

cestina_s_linus
26.11.2023 5 z 5

Tento “druh literatury 2x nevyhledávám, ale jsem opravdu moc ráda, že jsem se ke knize dostala.
Tuto knihu beru za takové zamyšlení... jak se chováme k lidem ve svém okolí? Proč každá odchylka od “ideálu si zaslouží být terčem posměchu? Jak se něco takového “odnaučit a jak mohu jako pedagog svým žákům vysvětlit, že takové chování zraňuje?

Nejlepší postavou v knize je Babička - já tu ženskou miluji! A až zjistíte, čím je schopna umývat okna, tak dostanete zástavu (stejně jako já)!

Bylo to svým způsobem těžké čtění, ale knížka za pozornost stojí.

A ilustrace? Víte, že je nemusím, ale tady jsem si jejich přítomnost užívala.

Autorovy knížky

2023  84%Jako liči