Jak voják opravuje gramofon

Jak voják opravuje gramofon https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91302/bmid_jak-vojak-opravuje-gramofon-Tp8-91302.jpg 4 29 6

Aleksandar vyrůstá v malém bosenském městě Višegrad a jeho největším darem je schopnost čarovat a vyprávět příběhy. Místní obyvatelé mu k tomu dávají dost podnětů, podobně jako členové vlastní rodiny: dědeček Slavko na stranických schůzích cituje pohádku o Červené karkulce, teta Tajfun se podobá přírodní katastrofě, prababička miluje americké westerny a tasí vidličku rychleji než voják pistoli, maminka pracuje jako politická poradkyně… Burleskní a tragikomický román o výjimečném dětství v časech, kdy člověk usíná v míru a probouzí se do války, o brutální ztrátě důvěrného světa, ale i o nezlomné víře v sílu vyprávění. Kniha plyne jako troufalá řeka Drina, kterou se malý Aleksandar kdysi pokusil přeplavat.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Labyrint
Originální název:

Wie der Soldat das Grammophon repariert , 2006


více info...

Přidat komentář

Květakniha
10.01.2021 5 z 5

Silna kniha

Makii
30.06.2015 5 z 5

Skvělá kniha. Už dlouho se mi nestalo, že by mě něco tak rozesmálo a taky rozplakalo. Poslední dny taky nedělám nic jiného, než si "nastudovávám" válku v bývalé Jugoslávii, zkoumám místa na mapách, hledám fotky Driny... Jsem ráda, že jsem si zrovna tuhle knihu přečetla. A mohu ji jen doporučit.


Disease
28.11.2014 3 z 5

Strukturou a částečně i náladou mi to připomínalo Hrabalovy Slavnosti sněženek, akorát poněkud méně hlavopatózní.

hladko
01.07.2013 3 z 5

Za celou dobu čtení jsem se nedokázal do knihy úplně ponořit a jedním ze zásadních důvodů, proč tomu tak bylo, byl ten, že děj je fragmentizovaný, neuspořádaný, místy až rozbitý. Autor totiž střídá velkou škálu témat, motivů, žánrových konvencí a stylů. Jsou zde jistě místa, která jsou přesvědčivá, silná a velmi čtivá, ale spíše čouhají z hlušiny zmatené neuspořádanosti a necítil jsem u nich dostatečnou kontextuální provázanost, tedy něco, co samotný příběh bude držet pohromadě. Ačkoliv potenciál Alexandarova vyprávění je určitě velký, autor samotný příběh rozbil na mnoho drobných střípků, které už nedokázal příhodně propojit. A to je podle mne škoda, protože více spořádané popisnosti a méně experimentů by knize jistě přidalo hloubku a půvab řeky Driny, která sice proteče příběhem od začátku do konce, ale propojit už jej nedokáže.

Škuch
02.10.2012 5 z 5

Čtení bylo opravdu zážitkem - knížka se nečte úplně snadno a ani "jedním dechem", ale musí se dávkovat po kouskách, aby si ji člověk vychutnal naplno.

cori
27.01.2012 4 z 5

Autobiografická kniha o válce v Bosně viděná pohledem malého chlapce. Autor se vyznává ze své lásky k rodnému Višegradu a řece Drině. Vzpomíná na veselé i smutné příhody ze života své rozvětvené rodiny a na své kamarády. Knihu zakončuje vyprávění o jeho cestě do rodného města po deseti letech strávených v Německu.

Štítky knihy

Bosna a Hercegovina válka v Jugoslávii (1991-2001) svět očima dítěte bosenská literatura

Autorovy další knížky

Saša Stanišić
bosenskohercegovská, 1978
2016  76%Noc před oslavou
2011  84%Jak voják opravuje gramofon
2021  83%Odkiaľ si