Jak svět přichází o doktory

Jak svět přichází o doktory https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518376/bmid_jak-svet-prichazi-o-doktory-whz-518376.jpg 4 15 4

První kniha Adama Kaye Bude to bolet, doktore?, jeho tajný deník z dob, kdy býval mladým lékařem, se stala knižním fenoménem. Přečetly ji miliony lidí po celém světě, byla přeložena do 37 jazyků a na její motivy vznikla i úspěšná minisérie pro televizi BBC. Jenže to nebyl Adamův celý příběh. Teď se Adam Kay vrací – a postará se o to, aby vás pokračování jeho životního příběhu nejen pobavilo, ale i dojalo. Ve své doposud nejupřímnější knize vzpomíná na to, co se stane, když doktor pověsí svůj plášť na hřebík, ale medicína ho nechce nechat jít. Vypráví o neobyčejném lékařském vzdělávání i o tom, jaké je otevírat staré rány a prohlížet si jizvy, jež po nich zbyly. Vypráví o nemocničním příjmu i přijímání sebe sama. O tom, jak to dopadá, když svůj život rozbijete na kusy a zase ho sešijete. I o tom, jaké to je být lékařem i pacientem. Legrační i dojemná, šokující i skromná, kniha Jak svět přichází o doktory je úžasný portrét života v medicíně i mimo ni od jednoho z nejlepších současných britských vypravěčů.... celý text

Literatura světová Humor
Vydáno: , Jota
Originální název:

Undoctored: The Story of a Medic Who Ran Out of Patients , 2022


více info...

Přidat komentář

katynka78
16.02.2024 4 z 5

Jsem zaujatá, protože tohoto autora jsem si zamilovala od první knížky a ač uznávám, že některé jsou slabší, tak celkově je to výborný autor. Britský humor je mi blízký, tudíž jeho vyjadřování mě velmi baví. A i když se to zdá občas za hranou, nevadí mi to a povznesu se nad tím a směju se.
Troufám si tvrdit, že tato kniha se velice dobře blíží kvalitě prvotiny, kterou napsal.
Je to takový mezník mezi jeho novým životem a tím, na který jsme v Bude to bolet, doktore? zvyklí. Je tu krásně vidět, jak se musel rozhodovat, s čím vyrovnat a co zvládnout, když opustil dráhu doktora.
Co mi však přišlo zatraceně líto byl fakt, že i muž a potažmo gay musí bojovat s některými smutky, které bych spíše přisuzovala nám ženám. Vůbec jsem neměla páru o tom, jak to může muž vnímat a jaké pohnutky jej k tomu vedou.
Adam Kay v této knize opět ukazuje, že ani muži to nemají snadné, Odkrývá bolestivé zkušenosti, které by mne ani nenapadly a bylo mi z toho opravdu úzko.
Jsem ráda, že píše, jsem ráda, že to zvládl. Moc si ho vážím.

derrry
21.12.2023 3 z 5

Trochu ufňukané ve srovnání s Bude to bolet, doktore?, ale pořád dost zábavné.


magnolia
20.12.2023 5 z 5

5* za upřímnost a otevřenost (vtipný je taky, ale ještě víc mě dostaly vážné části knihy).

aimi
12.10.2023 5 z 5

Jak svět přichází o doktory je autobiografická kniha bývalého lékaře a nynějšího komika, spisovatele a scénáristy. Odkrývá nám zde svoji minulost a její působení na přítomnost. Vypráví, co následovalo, když pověsil svůj bílý plášť na hřebík a zavřel dveře ordinace. Jak se cítil, jak reagovali přátelé a rodina. Zabředne i do bažiny zvané studium medicíny. Nebojí se dotknout citlivých míst. Popisuje, jak se mu povedlo ve zdraví přežít studium, kdo mu s tím významně pomohl a díky komu znovuobjevil svůj komediální talent. Zjistíme, jak může být heterosexuálovi, který si tím ale není tolik jistý. Podělí se s námi i o to, jaké je to být lékařem v roli pacienta. Poprvé v životě zveřejní i svůj výlet na Nový Zéland a zásadní událost, která se mu zde přihodila. Nebojí se otevřít téma bulimie, posttraumatické stresové poruchy, šikany na pracovišti ani homosexuality.
Text je často okořeněn peprnými výrazy.
Střídají se kapitoly ze současnosti a z minulosti.
Poznámky pod čarou jsou velmi zábavné, doplňují text, stávají se vtipnou pointou.
Kniha dokáže zahrát na mnoho strun citové škály- pobaví, rozesměje, donutí přemýšlet, dojme, ale i šokuje.
Čtivá, svižná, zábavná, smutná, šokující kniha o citlivém medikovi, nervózním komikovi a o lékaři, který už prostě nechtěl být lékařem.

Autorovy další knížky

Adam Kay
britská, 1980
2018  82%Bude to bolet, doktore?
2020  68%Už zase sloužím o Vánocích
2021  93%Anatomie od Adama
2023  83%Jak svět přichází o doktory
2023  100%Báječná medicína podle Adama

Kniha Jak svět přichází o doktory je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce44x
Chystám se číst30x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x