Jak se dostat z maléru: Občanskoprávní průvodce pro děti od 8 let

Jak se dostat z maléru: Občanskoprávní průvodce pro děti od 8 let https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453136/bmid_jak-se-dostat-z-maleru-obcanskoprav-aZ7-453136.png 4 38 5

Myslíte si, že není možné, aby se z normálních kluků stali jednoho dne nevědomky zločinci, po kterých pátrá policie? Standovi, Romanovi a Štěpánovi se to právě podařilo. Napadlo je totiž schovat něco, co patří jednomu z nich. Anebo už nepatří? Kluci ještě netuší, že svou nevědomostí způsobili hromadu problémů nejen sobě, ale i svému okolí. Roztočí se kolotoč nedorozumění, průšvihů a starostí. Jedinou cestou z téhle bryndy je pochopit, jak vlastně funguje stát, ve kterém všichni žijeme, a začít dodržovat jeho pravidla. A naopak: nebát se vyhledat a přijmout pomoc státu tam, kde ji potřebují. Vedle poutavého příběhu trojice kamarádů v knize najdete jednoduše a srozumitelně podané základní informace například o tom, co jsou to úspory a co dluhy, jaké platby jsou povinné a bez kterých služeb se obejdeme, jak vypadá pomoc státu, co jsou to sociální služby, jak funguje policie, k čemu slouží exekuce a jak to vypadá u soudu. Kniha je určena všem (zodpovědným) občanům od 8 do 100 let.... celý text

Přidat komentář

carbici
05.08.2023 5 z 5

Mám dojem, že tato kniha by pomohla i mnohým dospělým. Velmi jasně vysvětluje nejrůznější postupy, potíže i řešení v občanskoprávní problematice, navíc podané tak, aby to bylo jasné i dětem.

Gustik3285
08.02.2023 5 z 5

Skvělé čtení ze synem


eva3992
15.01.2023 5 z 5

Příběh Standy, Romana a Štěpána – tři kluci, kteří, aniž by to tušili, se stali zločinci. Schovali něco, co už vlastně nepatří jednomu z nich a kvůli tomu začne kolotoč nedorozumění, a dokonce se dostanou až na policii. Nevědomost neomlouvá, a právě proto je potřeba znát to, jak funguje stát a jaká má pravidla.

Autorka na příběhu jednoduše a přehledně ukazuje, jak neporušit zákony, kam se obrátit, když člověk potřebuje pomoc. Vysvětlí pojmy jako příjmy a výdaje, ale třeba i dluhy a exekuce. Díky příběhu tu nejsou jen holá fakta a poučky, ale děti mohou spoustu věcí pochopit ze situací, které jim jsou blízké a znají je ze svého okolí. Kromě peněz tu autorka otevře téma sociálních služeb, policie, bydlení, zaměstnání i soudů.

K této knize si sedněte společně s Vašimi dětmi, ať už jim je 8 nebo 12 (taková kombinace věku dětí je u nás doma a myslím, že se to skvěle hodilo). Společně pak pročítejte nejen příběh, ale i vysvětlení jednotlivých pojmů. Čeká na Vás nejeden kvíz, třeba o tom, co dělat, když mám málo peněz. Jako odpovědi jsou tu pak různé tipy, jak můžeme ušetřit, nebo kde získat peníze navíc.

Dětem doma samozřejmě vysvětluji hodnotu peněz a co mají a nemají dělat. Někdy mi však chybí ta správná slova a nevím přesně, jak to vysvětlit. Díky této knize mám pomocníka, který najde ty správné věty a vysvětlení místo mě.

Byla jsem překvapena, co všechno dokázala autorka do knihy zařadit, kromě příběhu a vysvětlení tu na Vás čekají i třeba vtipy, úkoly a odkazy na další knihy nebo pořady, které se více věnují konkrétnímu tématu.

Rozhodně se podívám i po dalších knihách autorky. Nejvíce mě zaujala Jak to chodí v lidské hlavě, kde je dětem představena psychika tak, aby ji pochopily.

Kniha bavila nejen děti, ale i mě samotnou. Ať jste jakkoliv mladí nebo staří, určitě v knize najdete zajímavé a poučné věci podané jasně, přehledně a zábavně.

Leny66
09.08.2022 5 z 5

Jsem knihou nadšená. Čteme ji s mým desetiletým synem, kterého knížka opravdu zaujala a zajímá ho. Syn se na leccos ještě doptává, takže si spolu u knihy vyprávíme a vysvětlujeme, co je třeba.
Myslím, že by tato kniha neměla chybět v žádné knihovničce. Je o finanční gramotnosti.

vermartin
28.06.2021 5 z 5

8 let je opravdu spodní věková hranice pro tuto knihu. Je moc pěkně sestavená a děti zaujme. Každá kapitola je rozdělená do několika částí - příběh, který provází celou knihou a na jeho základě sestavená naučná část a právech a povinnostech, body k zamyšlení, vtip/úkol nebo kulturní okénko. Určitě chci, aby se k ní syn ještě později vrátil a sám si ji přečetl.