Jak naučit svého psa fyziku

Jak naučit svého psa fyziku https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74133/bmid_jak-naucit-sveho-psa-fyziku-v0W-74133.jpg 4 25 8

Chad Orzel, profesor fyziky, blogger a pejskař, s humorem a lehkostí vysvětluje svému psovi i lidským čtenářům klíčové otázky spojené s kvantovou mechanikou. Mnoho lidí už někdy slyšelo o slavné Schrödingerově kočce, ale Chad Orzel a jeho fenka Emmy vás přesvědčí, že kvantová fyzika se týká především psů a jejich výsostných zájmů. Emmy je totiž zvídavý pes a velice ji zajímá, jak využít principů kvantového světa k praktickým účelům. Bombarduje proto svého pána dotazy jako Můžu s pomocí kvantového tunelování projít plotem k sousedům a chytat tam králíky? Nedala by se kvantová teleportace využít k tomu, abych chytila veverku dřív, než stihne vyšplhat moc vysoko? A kde vlastně jsou ty možné vesmíry, v nichž Chad pravidelně upouští na zem maso?... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

How to Teach Physics to Your Dog , 2009


více info...

Přidat komentář

kate9326
02.08.2021 5 z 5

Moc vtipné a pochopitelné i pro laiky...nevím, jestli i pro psy, ledaže umí číst :-))

brosofa
16.06.2020 4 z 5

Po knizce jsem sahala vicemene kvuli vtipnemu obalu a nazvu. Cekala jsem, ze to bude vice napsane jako 'pro dementy', ale rozumim tomu, ze az tak jednoduse se o kvantove fyzice bavit nelze.
Knizka byla jinak velmi vtipne podana, primery se psy mi casto pomohly si dany jev predstavit (ne u vsech to teda vyslo:D) (a to je clovek pak nestasnej, kdyz tomu vic rozumi pes nez on sam). Ale urcite me knizka namotivovala k dalsimu studiu! (A snad i k vetsimu porozumeni kvantoveho sveta)


Kluvo
24.07.2017 5 z 5

Ku kvantovke existuje tolko populárnych knih, ze uz asi aj psy premyslaju o kočkách uja Erwina. Ale tato je celkom vydarena. Napr. o spominanom Schrodingerovi v poznamke pod ciarou pripomina, aky to bol kurevnik, co je naozaj znacna pridana hodnota v dnesnej dobe. Trochu mi tam akurat vadil ten pes a viac mohol pridat napr. ku kryptografii ci Bellovym nerovnostiam, ktore sa daju krasne a pomerne jednoducho odvodit, cim este vynikne ich vynimocnost.

Harry_
03.10.2016 4 z 5

Jednodušeji a zábavněji se asi kvantová fyzika popsat nedá, ale i tak je to tedy úplně jiná káva, než je klasická fyzika.

čef
29.12.2015 5 z 5

Škoda, že jsem si nemohl tuto knihu přečíst před zkouškou z fyziky! Mohl jsem mít hned lepší pocit, že se moje vědomosti musí zákonitě lišit od nuly a nedá se žádným způsobem prokázat opak. V současnosti si čtením tohoto díla potvrzuji rovněž nemožnost nelokální provázanosti hmotných těles v reálném makrosvětě neboť moje německá ovčanda nehoní jako autorova fenka králíčky a veverky, ale srnky a lišky a tak jí také naštěstí s pravděpodobností nekonečně blízké 100% nehrozí teleportace ani virtuálně(i když bych jí někdy po nějaké čertovině do nějakého paralelního světa nejradši poslal).

rabor
11.01.2015 4 z 5

Ke zklamání všech pejskařú, nejedná se o sofistikovaný výcvik psa, ale o pojednání o kvantové mechanice a prvek psa tu slouží jako příjemné odlehčení. Kniha je spíše jednodušším přehledem a srozumitelným vysvětlením, nezachází příliš do hloubky a je tak vhodná i pro čtenáře kvantovou fyzikou téměř nepolíbené (optimální vstupní úroveň znalostí "blbej, ale ne úplně"). Poslední kapitola o šarlatánech mi též přišla jako povedený závěr, nutno však podotknout, že autoři jako je Deepak Chopra jsou v počtu prodaných knih daleko před takovými jako je Orzel. K tomu snad jen toto:
"Pouze dvě věci jsou nekonečné. Vesmír a lidská hloupost.U té první si tím však nejsem tak jist" - Albert Einstein

vitek.sk
10.09.2014 4 z 5

Vskutku originální kniha o kvantové fyzice, jsem rád především za pasáž o pavědě, která si bere do úst kvantovou fyziku. Knížka je i docela vtipná, historky z psího života a pokusy fenky o praktické využití kvantové mechaniky v psím životě jsou příjemným odlehčením. Jinak mi knížka přišla občas až moc zjednodušující. Proto dávám 4 hvězdy.

schidlo
27.06.2014 5 z 5

Kniha byla výborná. Docela srozumitelně a s příklady převedenými na život psa vysvětluje základy kvantové mechaniky. Velice zajímavá je i kapitola, zabívající se podvody založenými na pseudovědeckých základech, tu doporučuju přečíst všem. Jinak je kniha spíš pro lidi, které fyzika zajímá a nebo ji mají jako koníček.