Jak jsme se vznášeli

Jak jsme se vznášeli https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483664/mid_jak-jsme-se-vznaseli-hzf-483664.jpg 5 12 3

Napůl cestopis, napůl esej. Autoři knihy Jak jsme se vznášeli rozehrávají fantazii a otevírají dávná traumata atolu Bikini. Tento tichomořský „ráj na zemi“, tvořený několika ostrůvky, byl v letech 1946–1958 během operace Crossroads a dalších amerických jaderných zkoušek vystaven třiadvaceti obrovským výbuchům. Od té doby se o jeho osud zajímá málokdo. Kniha přepíná mezi osobním vyprávěním o pouti nad mořskou hladinou i pod ní a kritickým přezkoumáváním postkoloniální geografie. Rozvíjí při tom úvahy o subjektivitě a lidském vnímání místa. Vyprávění se v sérii propracovaných obrazů s pokorou vydává do psychologických a estetických hlubin zámořské výpravy, plné náročných ponorů.... celý text

Literatura světová Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Take Take Take
Originální název:

As We Used to Float


více info...

Přidat komentář

bejan
19.02.2023 5 z 5

Literární reportáž napsaná vysokým stylem. Zajímavé obsahem, obohacující stylem přináší knížka dost témat k přemýšlení o našem světě.

Knížka krásně a pečlivě provedená, trochu jakoby skryta v oceánu české knižní nabídky a trochu jako perla v modři mořské hloubky své obálky.

Výborný nakladatelský počin Take Take Take.

-Pečivo-
12.11.2022 5 z 5

Cestopiseje o výletech na tichomořské atoly, kde zkoušela v šedesátých letech americká kapela Atomová bomba. Vedle osudu atolů je součástí knihy i potápění k vrakům a popis ponorů. Opět jsem si potvrdil, že potápění je nejlepší v televizi.

Celé slohové cvičení hodnotim velmi dobře, 9/10.


kherold
23.11.2021 5 z 5

Silná výpověď o dalekých místech, která se člověka dotkne překvapivou silou. Znovu zjišťujeme, že vzdálenosti jsou relativní, protože smítka dějinných událostí, které pohnuly světem, se vznášejí ve vzduchu i nad naším dvorečkem.

Autoři knihy

Julian Charriere
švýcarská, 1987

Kniha Jak jsme se vznášeli je v

Přečtených13x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x