Jak být dokonalý gentleman

Jak být dokonalý gentleman https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196539/bmid_jak-byt-dokonaly-gentleman-suu-196539.jpg 3 9 9

Gentleman je ten, kdo ostatním usnadňuje život. Dobré způsoby jsou jednoduše záležitostí zdravého rozumu a ohleduplnosti. Nezáleží na tom, jak moc se svět změnil, gentleman stále potřebuje vědět, jak se chovat, den ode dne, příležitost od příležitosti. Svým duchaplným, výmluvným stylem John Bridges pomáhá mužům zvládnout každodenní společenské situace. Opravdový gentleman se vypořádá nejen s tradiční etiketou, ale i s mnoha nároky na etiketu moderní doby. Gentlemanské chování nespočívá pouze v tom, co je správně dělat a co nedělat, ale hlavně o zdravém rozumu a ohleduplnosti. Chovat se vznešeně znamená myslet na ostatní, být zde, když to potřebují a jindy zase ustoupit z cesty. Jak být dokonalý gentleman je průvodcem pro muže každého věku, kteří usilují o to stát se gentlemanem. (zdroj: kniha Jak být dokonalý gentleman)... celý text

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Pragma
Originální název:

How to be a Gentleman , 2009


více info...

Přidat komentář

Y2T
04.09.2019 2 z 5

1) kniha se týká jen mravů v USA - škoda, že to na ní není nikde uvedené; řídit se podle ní jinde by byla hloupost (to se v ní ale nedočtete - prezentuje své názory jako neomylné absolutní pravdy)
2) překlad je slabý, zejména terminologie dress kodu a formálních oslovení úplně mizí v překladu a je jím znehodnocena. A v názvu knihy v originále není slovo "dokonalý" - což i k obsahu knihy sedí více - jde spíš o úvod.
3) kniha je směs extrémě formálních rad např. na setkání s papežem a královnou, a dost přízemních situací na sousedské párty. Není mi jasné, jakému čtenáři je určena. Někde čeká, že všichni jsou na úrovni a chodí ve smokingu a do nejluxusnějších restaurací, a jinde cílí na lidi, kterým je třeba opakovaně zdůraznit, že špinavé nože od omáček se nepokládají na ubrus.
4) kniha se nadmíru věnuje pití alkoholu. Opravdu nechápu, přoč by abstinent musel doma mít kvalitní vývrtku, bar, několik druhů alkoholu a několik sad sklenic na jeho různé druhy.
5)nejvíc mě tak asi zaujaly příklady zdvořilých odpovědí, kterými se dá vykroutit ze společensky nepříjemných situací. (např. Když máte poděkovat za odporný svetr, tak místo abyste lhali, že se vám líbí, tak řeknete, že vám připomíná veřery v Maine:-D)
6) Pozitivní je, že autor zkusil uchopit používání mobilů atd. Bohužel popis odpovídá době, kdy mobil uměl jen volat a SMS, takže v dnešní době internetu jsou zákazy používání mobilu a jiná pravidla již v mnohém překonaná a zastaralá. Obdobně se výrazně snížilo používání klasické pošty oproti e-mailu. Osobně u některých věcí lpím na papírové formě, ale opravdu si nemyslím, že by člověka dělalo gentlemanem to, že na e-mail odpoví listinným dopisem. I s ohledem na rychlost.
7)knihu bych doporučil jako průvodce chování v USA, ale spíše v anglickém originále.

ladyba
09.04.2015 3 z 5

Jednoduchý a čtivý průvodce, jak bychom se k sobě měli chovat. Protějškem k této knize je kniha Jak být dokonalá dáma Candance Simpson.Giles. Je dobré si pročíst obojí pro obě pohlaví.


Štítky knihy

etiketa

Autorovy další knížky

John Bridges
americká, 1950
2011  67%Jak být dokonalý gentleman
2006  80%Ako sa oblieka džentlmen