Whisky s ledem

Whisky s ledem https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21311/bmid_whisky-s-ledem-Ep5-21311.jpg 4 34 12

Jack Daniels série

1. díl >

První kniha série Jack Daniels Mystery. Tvrdá, ale zranitelná žena na postu poručíka chicagské policie Jack Danielsová - „Jack Daniels" prožívá obtížné období. Partner se od ní odstěhoval ke své trenérce fitnesu, nespavost ji nutí sledovat teleshoping, a proto má přečerpané konto, a k tomu ke všemu si tuto dobu zvolil sadistický vrah, aby zúčtoval s několika ženami, jejichž zohavená těla odkládá do odpadkových kontejnerů. Jack je na roztrhání: musí se vyhýbat přitroublým příslušníkům FBI, kteří se jí pletou pod nohama, potřebuje si zvednout sebevědomí, a tak se obrátí na seznamku a zkoumá i náhodné příležitosti k seznámení u kulečníku, otřásá se nechutí nad nenažraností svého parťáka Herba, a přitom má najít vraha, který si z ní chce udělat další oběť.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Whisky Sour , 2004


více info...

Přidat komentář

Česneksmedem
20.09.2023 4 z 5

Už takřka tři roky nepřibyl k této knize komentář, takže to napravím. Vzhledem k tomu, že prý pan spisovatel dává přednost pivu, usuzuji, že pojmenovat vyšetřovatelku Jack Daniels byl asi kalkul pro větší prodej. V lepším případě jde snad o humor.
Místy jsem si říkal, že to skoro připomíná detektivní frašku, místy to bylo dost drsné. Rozhodně je ale tento první díl celkem čtivý, i když se autor nevyvaroval vaty na zvýšení počtu stránek. Celkem korpózní kniha. Uvidím dál.

Metla
28.10.2020 4 z 5

“Byla rozložitá - přidejte padesát kilo k rubensovské figuře a máte představu. Myslím, že politicky korektní výraz by zněl s nevyváženou činností žláz nebo kaloricky postižená.”

Nemusela bych si lámat hlavu s komentářem, veškerou práci s volbou slov a trefnými postřehy z knihy za mě odvedli marlowe a trudoš. Potlačím mentální lenoru, shrnu své dojmy v podstatných bodech: 1) čtivá kriminálka v tradicích drsné školy, což znamená soukromý život a vztahy na prd, inklinace k alkoholu, nespisovné dialogy plné sarkasmů a vůbec verbálních soubojů à la kdo dočůrá výš. 2) Hlavní postava je až moc Harry Callahan, než aby jí to čtenář bez výhrad sežral. Protože je to žena ve středních letech a těm nesluší hospodské rvačky. Je fuk, kolik denně udělá sklapovaček - úder do hlavy od podstatně většího chlapa by ji měl složit, pokud netráví pravidelně čas v ringu, kde se naučila přijímat rány (a nic takového román nenaznačil). 3) Zdejší psychopat je až přemrštěně zvrhlý. Jsem ochotná v komentáři ocenit originální vraždy (jako např. v “DNA” Yrsy Sigurðardóttir), to se však netýká laciného trendu šokovat co nejodpudivějším hnusem. Kde se ta brutalita spisovatelů vůči fiktivním obětem zastaví?
Samostatný odstavec zaslouží práce překladatelky a textové redaktorky. Žena v hlavní roli se díky popisu oblečení odhalí hned v prvních větách, přesto je do strany 34 oslovována v mužském rodě: “Jacku”, “Jackovo auto” a podobně. Těší mě, že dámám ve vydavatelství časem docvaklo správné skloňování jména Jack Danielsové, nicméně nechápu, proč mě nechaly v úvodu brousit zubní sklovinu a vážně přemýšlet, zda se na knihu raději nevybodnout. Následují minely jako nesprávné užívání slova “pateticky”, “director´s cut” v souvislosti s filmem opravdu není “ředitelská verze” atd. Narazila jsem na více překladatelské neohrabanosti a nepozornosti v korekturách, leč nezastavila jsem četbu, abych si každou hnidu poznamenala.
Hodnocení mi zase zakotvilo na hraničních 70%, konečný počet hvězdiček vyřešila otázka: “Bavila jsem se tolik, abych šla do pokračování?” Odpověď zní jednoznačně “ano”. Docela povedený úlovek z knihovny, byť mi v dlouhodobé paměti utkví především výhrady.


marlowe
28.08.2019 4 z 5

Docela povedená a poměrně i dobře napsaná detektivka!
Přesto jednu hvězdičku ubírám.
Důvody?
Policistka Jack Danielsová je ze stejného vrhu, jako major Oldřiška Milnerová z Deště Sáry Saudkové: sympatické děvče od rány, které nefňuká a rozhodně si od nikoho nenechává okopávat kotníky. Ano, takhle má vypadat kladný hrdina. Přesto si nemohu odpustit výtku: někdy se mi zdálo, že to předváděné "ženské chlapáctví" je až moc chtěné a tu a tam překlopené až někam do sektoru "mírně za hranou".
Co mi ovšem vadilo podstatně více, byl autorův alibistický prvoplánový kupecký kalkul: "když přihodím popis několika nechutností (to přece lidi fascinuje, ne?), prodám o pár tisícovek výtisků více"! Myslím si, že tlačit na pilu lidské záliby ve zvrácenostech pan Konrath vůbec neměl zapotřebí, protože příběh sám o sobě je natolik silný a nosný, že by sklidil uznání i bez zaživa uřezávaných stydkých pysků, stejně jako bez znásilňování ještě živých obětí do prořízlé díry v břiše! (To snad ne, chlape! Co chceš vymyslet příště?)
Takže sorry, Josephe Andrewe – JEN 80%.

encyklopedie
07.08.2019 5 z 5

.....jediná chyba této knihy je, že hlavní hrdinka se jmenuje jako můj neoblíbený alkohol ....
.....kurec, kdyby se jmenovala třeba "žlutá brkavka" za 50 haléřů.....to by byla jiná
Celých třináct let jsem tohle obcházel s výmluvami, že je pořád něco lepšího ke čtení .... a nezlomil mě ani opět vymyšlený trudošův komentář a do knihy jsem se pustil....
a to jsem neměl dělat.... jdu hned na druhý a třetí díl ..... a další nět?
Tohle je opravdová kniha ke čtení ....je tam sice zase brutální prasák .... leč nijak drastické popisy ....a hlavně je tam baba s velkým "B" ..... a ta sedla
100% jak vyšitých ....a jak se volá v reklamě "Mattoni už není" , tak já volám " Do pr....yč, tři a další Danielsová už není."......

alekis
03.08.2019 5 z 5

Další můj oblíbený detektiv... tedy, jak se to řekne v ženském rodě - že by detektivka? Zní mi to nějak divně. Spíš to bude kriminalistka, a získala si hned moje značné sympatie.
Jack Daniels(ová) je hrdinka podle mého gusta, trochu drsná, ale pravá žena, skvělá policistka, a její četné myšlenkové hlášky nemají chybu.
Velmi dramatický případ hledaní odporného úchylného vraždícího maniaka ji přivede do nebezpečí života. Přežije, a to jsem naštěstí věděla hned od začátku, takže jsem se až tak o ni nebála, protože následuje další díl série, který promptně hodlám přečíst.
Bude zřejmě také hodně krvavý a drsný, což není až tak příliš středobod mého zájmu. Ale protože honit zločince bude opět Jack, jdu do toho...

kalache
19.12.2018 4 z 5

..."Ahoj,Robertsone,"kývla jsem na strážníka."Upřímnou soustrast ke smrti tvýho táty."
Pokrčil rameny."Bylo mu sedmdesát a my pořád říkali,že jídlo přes ulici bude jeho smrt."
"Infarkt?"
"Srazila ho dodávka Pizzy expresu."
...

trudoš
03.10.2016 3 z 5

Podobně jako v případě série Nikki Heat Richarda Castla, i zde se autor až příliš zaobírá vizí žen tak, jak o nich pravděpodobně sní - krásné, drsné, neohrožené a samozřejmě skrytě citlivé. Ovšem kde spanilejší polovička spisovatelstva dokáže hrdinkám dát punc uvěřitelnosti, není žádným překvapením, že muži marně tápou. Stejné je to i obráceně, takže skóre je vyrovnané. A v tomhle ohledu není J. A. Konrath žádnou výjimkou. Ačkoli mu zápletka a její aktéři fungují v rámci jím vytvořeného prostředí, brzy to celé sklouzne do ženské obdoby seriálu Walker, Texas Ranger. Samozřejmě, proti gustu žádný dišputát, jen jsem čekal nějakou větší legraci, než vážně se beroucí průměr, který uvíznul v 90. letech.
Vzhledem k tomu, že jsem příliš nečekal, tak Whisky s ledem neurazila. Nápad pěkný, děj průhledný, figury prvoplánové a dialogy tuctové, to vše okořeněno nezbytnou dávkou psychopatické brutality v kulisách velkoměsta. Relax solidní, ale na první ligu to zatím kouká z desáté řady, sektor 113.

pobijecmuch
13.04.2015 5 z 5

Výborná detektivní série s Jack Danielsovou, která strčí do kapsy kdejakého mužského detektiva nebo policajta (hlavně určitě Cormorana). Knihy jsou psané srozumitelně a hlavně s humorem. Autor J.A. Konrath v sérii vydal už 11 dílů. Nepochopím české nakladatelství (v tomto případě BB art), že takového čteného autora přestanou vydávat.
Doporučuji všem čtenářům dobré detektivky.

twiggynka
02.03.2015 5 z 5

další z autorů, který to s perem opravdu umí! Kniha se čte jedním dechem... škoda že jich v česku nevydal více!

HoneyMM
01.09.2012 5 z 5

I když jsem se při čtení trochu bála, stejně jsem jí nedokázala ani v noci odložit :) Výborná a čtivá knížka!

odejana
20.07.2011 5 z 5

Tuze pěkná detektivka. Má spád, je hodně napínavá, plná překvapivých zvratů a vypointovaného závěru. Moc se mi líbila postava Jack Danielsové, duchapřítomné, vtipné, ale přitom efektivní policistky, která všechno řeší s nadhledem. Záběry její psychologie jsou velice zdařilé, až se divím, že to napsal chlap. Taky se mi moc líbilo, jak Konrath chytře informuje čtenáře - jednou s pomocí dvojice agentů FBI, kteří víc překážejí, než pomáhají, ale přinášejí cenné info. Podruhé zase přivolaný grafolog. Je to nenásilné a přitom zajímavé. Moc hezky vystavěné. Pět hvězdiček.

asam
30.11.-0001 4 z 5

Nechybí napětí, oplývá vtipem. Vřele všem doporučuji.Přečtu si určitě i další knihy

Autorovy další knížky

J. A. Konrath
americká, 1970
2006  89%Whisky s ledem
2007  90%Koktejl smrti
2006  86%Bloody Mary