Já jsem OK, ty jsi OK

Já jsem OK, ty jsi OK https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126067/ja-jsem-ok-ty-jsi-ok-126067.jpg 4 20 6

Já jsem OK, ty jsi OK. Transakční analýza mění vědomí a chování lidí, kteří nikdy nepoznali pocit, že jsou OK. Bestseller o transakční analýze nabízí cestu lidem, kteří si nesou z dětství negativní životní postoj, který posléze ovlivňuje racionální potenciál dospělého... Průkopnická práce dr. Thomase Harrise o Transakční anylýze má zásadní vliv na naše chápání, jak se chovají lidé v mezilidských vztazích. Návodem k tomu, jak učinit vědomé rozhodnutí Já sem OK - ty jsi OK, pomáhá nalézt dr. Harris miliónům lidí svobodu, která je nutná k jejich změně a osvobození. Aktivně je vede k vzájemnému sblížení v životě.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: ,
Originální název:

I'm OK--You're OK , 1968


více info...

Přidat komentář

Elmicka
21.01.2021 4 z 5

Obcas byl trochu orisek prokopat se neaktualnima informacema dane doby a mistni rozlisnosti knizku taky lehce ztezuji, ale gro cele analyzy je pro me osobne zcela zasadni.

petra7309
06.10.2020 2 z 5

S transakční analýzou jsem se setkala už dříve, ale teprve tato kniha vysvětluje, jak a tak trochu i proč reagujeme z pozice Rodič (nejsi ok), Dítě (nejsem ok) a Dospělého (jsem ok, jsi ok).
Nicméně kniha je velmi těžko stravitelná, z mého pohledu plná nadbytečných grafů, na které autor hrdě odkazuje.
Jednotlivé informace (např., že Dítě manipuluje) je velmi složité v textu dohledat.
Neberu autorovi zásluhu, určitě šlo ve své době o převratnou knihu, ale když porovnám s knihami, které se věnují populární psychologii, rozvoji a práci na sobě, tak mají srozumitelnější strukturu a informace jsou tam více přehledně srovnané.
Hodně jsem váhala, kolik hvězdiček dát, jak říkám, autor určitě věnoval své práci hodně času a jednalo se pravděpodobně o převratnou práci. Ale mám obavu, že (stejně jako např. u Balanced Scorecard) by by pro problematiku stačil rozsah článku, nikoliv téměř 300 stran.
V podstatě, kdybych byla pedagog, byla by tato kniha jako povinná pro studenty za trest. Kdybych je měla ráda, sama bych jim těch 15 stran výtahu připravila.


Honza555
18.08.2019 4 z 5

Naprostý základ, tohle by si možná měli na úvod přečíst všichni ti dnešní psychospirituální buddhisti. Je to jako by všichni chtěli závodit s autama a řešili, jak so ho pomalujou, jakou reklamu si dají na kapotu atd, ale přitom nevěděli kde má motor a při kolika otáčkách mají řadit.

Knížka samozřejmě hodně zjednodušuje, degraduje člověka jen na jakýsi počítač, ale přesto na takové základní rozlišení, co a proč se v člověku odehrává, to bohatě stačí. Méně je někdy více, je to psáno pro laickou veřejnost, takže si myslím, že kdyby do toho autor začal ještě míchat archetypy a pod. už by se v tom většina lidí ztrácela.

Někdy se autom malinko vychloubá, jak jeho analýza spasí svět, někdy se zase snaží být vtipný, ale to jsou už jen takové drobné vady na kráse.

Beebee
12.04.2019 5 z 5

Důležité a poměrně jednoduché k pochopení, jak fungujeme ve vztazích (nebo spíše nefungujeme), transakční analýza pojmenovává i tři mody vztahování se ke druhým: můžeme vystupovat v roli dítěte, rodiče, nebo dospělého a on má také tyto tři možnosti. Zdá se, že nejvíce smysluplná kombinace je dospělý-dospělý, tito dva se zrale domluví, aniž by přebírali vládu nad druhým nebo před druhým všemožně ustupovali. Neboli poučení o tom, jak uznat sebe jako svéprávné bytosti a druhé také.

Jelitovna
24.08.2018

Čtyři možné postoje:
1. NEJSEM OK - JSI OK
2. NEJSEM OK - NEJSI OK
3. JSEM OK - NEJSI OK
4. JSEM OK - JSI OK
Rozhodnutí o prvním postoji je založeno na existenci nebo neexistenci hlazení. První tři rozhodnutí patří mezi neverbální. Teprve čtvrtá pozice je vědomá. Nemůžeme se rozhodnout pro tuto pozici, aniž bychom měli mnohem více informací v dřívějším rozhodnutí v dětství, než má většina lidí.

vesirena
19.12.2012 5 z 5

Tato kniha by se nechala nazvat biblí Transakční analýzy...jednoho ze směrů psychologie. Základ jí dal Erik Berne, tím, že stanovil jednoduchá a výstižná slova, kterým porozumí i laik...cílem bylo "sundat Freuda z pohovky a pomoci obyčejným lidem"... když jsem se připravovala na ročníkovou práci, zeptal se mne vnuk, co to pořád sepisuji...řekla jsem mu, že je to druh pomoci lidem a že z toho budu dělat zkoušku. Chtěl to vysvětlit a tak byl vlastně mým před-zkoušejícím a musím říci, že to celkem rychle, ve svých 19 letech, pochopil. Určitě mohu knihu doporučit i laickým čtenářům, kteří mají zájem na sobě pracovat a vyznat se v tom, proč....?

Štítky knihy

transakční analýza

Autorovy další knížky

Thomas Anthony Harris
americká, 1910 - 1995
1997  75%Já jsem OK, ty jsi OK
2022  %Zůstaň OK: Transakční analýza v praxi

Kniha Já jsem OK, ty jsi OK je v

Právě čtených3x
Přečtených39x
Doporučených3x
Knihotéce21x
Chystám se číst99x
Chci si koupit22x