J SS Bach

J SS Bach https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433173/bmid_j-ss-bach-S3e-433173.jpg 3 12 6

Silný příběh tří generací žen z rodiny nacistického důstojníka v koncentračním táboře Dachau a židovské rodiny z Vídně, v němž je každý hluboce poznamenán válečnými hrůzami bez ohledu na to, na které straně konfliktu stojí. V 90. letech 20. století se v Kalifornii setkávají dva přeživší z obou rodin. Rosa je mladá australská muzikoložka, Otto světoznámý skladatel a violoncellista. Spojuje je hudba i minulost, ale bude zapotřebí ještě něčeho dalšího, co jim pomůže překlenout rány i propasti způsobené dějinami. S dětskými vzpomínkami na rozbombardovaný Leicester a Coventry se Martin Goodman po škole přestěhoval do Berlína. Jeho dílo zkoumá způsoby, jimiž válka působí v šokových vlnách na další generace. Spisovatel, oceněný za své romány i vědecká díla, nyní přednáší jako profesor kreativního psaní na Univerzitě v Hullu.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Práh
Originální název:

J SS Bach , 2019


více info...

Přidat komentář

pydla
24.12.2021 3 z 5

Zajímavý pohled do duše hudebníka přeživšího Dachau. Kniha má dvě roviny, minulost druhé světové války a zvěrství německých vojáků v koncentračních táborech a současnost, ve které Otto, světem uznávaný hudebník a skladatel se vypořádává s minulostí skrz mladou muzikoložku. I já se však přikláním k tomu, přestože kniha je napsána hezky a jsou v ní silné pasáže, jako celek mi k sobě moc nejde. Druhá část knihy je jednoduše spíše fraška než melodrama.

juleska
02.10.2020 2 z 5

Jedna z mála knih, co jsem odložila nedočtené. Do cca druhé třetiny se mi líbila, zbytek snad ani nemohl napsat stejný autor. Fakt se to nedalo.


dagmar7365
07.08.2020 4 z 5

Jak píší komentáře níže, konec románu dost ublížil, ale i přesto je to pozoruhodná kniha. V současné záplavě knih z období druhé sv. války a z prostředí koncentračních táborů je to konečně něco jiného. Moc se mi líbilo, jak dokázal autor zachytit schopnost Otty vypořádat se s různými situacemi skrze hudbu. Stejně tak ukazuje, jak těžké je vypořádat se s minulostí, ať už jsou vaši předci viníci nebo oběti, jak nelehké je být přeživším a ještě navíc "sloužit" potřebám společnosti jako svědek...

"Ach, Roso, to je pravda, ale to jsem nechtěl říct. Nejste hloupá. Je to proto, že jste mladá? Hledíte na život a netrápíte se s ním, dokud to dává smysl. Ale nemůžete vidět, že to, co dává smysl vám, může být pro někoho jiného zcela špatné. Myslíme si, že jsme díky slovům schopni přenést své zkušenosti na druhé lidi. Ale to je nesmysl. Každý člověk může zjistit, že zkušenosti jiných jsou jen nepatrným zlomkem toho, co odráží jejich vlastní zkušenost." (str. 253)

Iwaeu
31.07.2020 2 z 5

Zacatek knihy je opravdu strhujici, tak jak byva zvykem u melodramatickych pribehu z koncetracnich taboru. V okamziku, kdy se dej zacne lamat mezi minulost a soucasnost, “zlomi” se i cely pribeh do naprosto predvidatelneho a kycoviteho pribehu, ktery se proste neda cist. Takovy zlom jsem opravdu necekala. Celkove to na me pusobilo tak, jako kdyby druhou pulku knihy napsal jiny autor, spise autorka harlekynek.

LukBook
19.05.2020 4 z 5

Zajímavá kniha řešící věci válečné i poválečné. Zabývá se nejen přímým zážitkem se samotným holocaustu, ale i jeho následky a traumaty u samotných obětí

intueri
11.05.2020 3 z 5

Pozoruhodně a velmi hezky zpracované téma hudby a života židovského violoncellisty Otta a manželky nacistického důstojníka Katje v rámci koncentračního tábora Dachau. Děj se dále slibně rozbíhá i poválečně, kdy se z Otty stává světově uznávaná osobnost a z vdovy Katji s dcerkou Uwe vypovězené osoby. Setkání vnučky Rosy se skladatelem už pro mě bylo "trápením se s horkou kaší" - asi tak, jak to je s vyrovnáváním se s vlastní minulostí a válečnými traumaty..