Ivan Lendl

Ivan Lendl https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232596/bmid_ivan-lendl-232596.jpg 4 15 6

Tenisová legenda Ivan Lendl. Drtivý forhend, nikdy nekončící dřina v tréninku a první skutečný profesionál ve světovém tenisu. Tohle o něm víme. Ve svém sportu nastartoval novou éru. V Lendlově kariéře hráče a v letech po jejím skončení stále zůstávala spousta tajemství. Mnohé odhaluje kniha Marka Hodgkinsona. Před Ivanem Lendlem nikdy nestála otevřená brána s pozvánkou a slovy "buď vítán". Na každá vrata dlouze bouchal a pak se do nich musel vší silou opřít, aby mohl jít dál za svým cílem a snem. Ivan Lendl se prokousával po kousíčkách. Mnohokrát padl, aby znovu vstal a mohl se stát šampiónem šampiónů. Vnitřní síla, přísnost vůči sobě samotnému, nekompromisnost a na opačném pólu klacky naházené pod nohama. Pral se s vrchností ve svém rodném Československu, překonával nastavená záda od svých soupeřů, pro které byl pořád tím z Východu. Amerika a celý svět jen těžce přijímaly, že největší tenisové eso pochází z "druhé strany" zeměkoule. Používal psychologické zbraně a soupeře srážel třeba i drsnými vtipy. Skoro všechny hráče štval, ale ti samí jej zároveň maximálně uznávali. Poznejte Ivana Lendla, jak se vyrovnával s těžkými překážkami, jak se dostal na vrchol nebo co všechno dokázal jako "superkouč" přenést na Andyho Murraye, aby z něho byl dvojnásobný grandslamový vítěz. O své názory se dělí také Andy Murray, John McEnroe, Boris Becker, Pat Cash nebo Mats Wilander. I oni mu skládají poklonu, protože Ivan Lendl posunul světový tenis do jiné dimenze.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Columbus (ČR)
Originální název:

Ivan Lendl: The Man Who Made Murray , 2014


více info...

Přidat komentář

O42018
18.02.2024

Skvělá kniha o jednom z nejlepších tenistů všech, ne-li dokonce vůbec nejlepším!

Milanp044
15.01.2023 4 z 5

Asi povinna cetba pro tenisty a tenisove fanousky, vlastne vsechny sportovce a sportovni fanousky, vlastne pro vsechny, kteri chteji neceho dosahnout, kteri chteji vyhrat.


konicekbily
03.07.2020 5 z 5

Měl jsem v životě příležitost sledovat celou tenisovou kariéru Ivana Lendla, jeho úspěchy a i problémy s tehdejším režimem v Československu. Jako třešničku na dortu mám stále v paměti finále Davisova poháru v roce 1980 v Praze, kde jsem mohl být přítomen. Kniha obsahuje spoustu údajů a informací, které jsem neznal. Spousta informací o jeho začátcích v Ostravě je pravdivá, nebo téměř pravdivá. Kniha je podle mne určena pamětníkům tehdejší doby.

LadyCotton
16.08.2019 4 z 5

Velice čtivý životopis (biografie). Líbilo se mi jak autor (byť cizinec) pochopil a popsal československý tenis a vlastně Československo té doby. Dalo by se říct, že by se kniha dala rozdělit na 3 části - na začátky IL, kariéru IL a trenérství A. Murrayho. Část o tom co dělal mezi skončením kariéry a koučováním AM je v knize spíše nastíněna.
IL nepatřil (a nepatří) mezi mé oblíbené tenisty (a ani tato kniha můj názor na něj nezměnila), ale jako správný tenisový fanoušek jsem si knihu přečetla a jsem ráda. Je skutečně zajímavá, napsaná ne jako sbírka holých faktů ale spíše jako příběh.

Li-be-ro
04.05.2019 5 z 5

Ivana Lendla jsem potkával na školních chodbách (1978),kdy se stal juniorským mistrem světa a na kurtech v Komenského sadech jsem na vlastní oči viděl jeho semifinále a finále mistrovství Československa (Kodeš, finále Zedník).Od té doby jsem jeho kariéru velmi pozorně sledoval,včetně všech informaci o něm. Problém byl,že postupně informací ubývalo a Lendl se dostal do klatby režimu.
Kniha je zásadně jiná tím,že autor jde pod kůži všemu,co Ivan Lendl pro světový sport znamenal,zvláštnostem jeho osobnosti,rodinnému zázemí,fanatickému puntičkářství,profesionálním zásadám,ale také vztahům s jinými tenisty na okruhu. Mnohá fakta jsou pro mě i po letech dost překvapivým až šokujícím zjištěním.
Velká část knihy je věnována i nedávnému "tenisovému" obrození jako trenéra Andy Murrayho,do detailu popsané mozaiky,která musela zaklapnout,než Murray dosáhl svých top úspěchů. I zde je v detailech popsán mimořádný podíl osobnosti velké československé sportovní hvězdy.

mgeisselreiter
31.12.2014 5 z 5

Opravdu detailně zpracovaná studie Lendla od jeho začátků až po současnost. Není to ale jen nějaká popisná biografie faktů, je to velmi čtivý příběh nabitý údaji a zajímavostmi. I když se z velké části věnuje především Lendlovi, dovíme se další údaje ze světa tenisu a slušná část je věnována i Andy Murraymu. Velmi zajímavá je část, kdy Lendl musel manévrovat mezi komunistickou ČSSR a legálním pobytem v USA. Doplněno kvalitními barevnými fotografiemi. 90% a 5*, 31.12.2014.