Intimní schránka Sabriny Black

Intimní schránka Sabriny Black https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16439/intimni-schranka-sabriny-black-16439.jpg 4 88 11

Po loňském debutu, povídkové knize Konec světa (Argo 2001), přichází první autorův román. Navzdory názvu v něm nejde pouze o výměnu tělesných tekutin, ale také o „transformaci tuzemské reality“ posledních let. Úderně vyprávěný příběh ústředního hrdiny je koncipován jako mozaika krátkých, na sebe navazujících nezapomenutelných historek o marném přátelství a ještě marnější lásce a o hledání aspoň trochu nezávislé existence uprostřed doby, která rychle ztrácí jak obsah, tak obrysy. Hlavní část se odehrává v Praze na Letné, kde si hlavní postava v naději, že konečně unikne z mlýnice únavných zaměstnaneckých rituálů, zakládá „eseróčko“. Typický vypravěčský styl, mísící černý humor s čirým zoufalstvím, výsměch s rezignací, dodává svižný rytmus, který čtenář zná už z autorových povídek, i této delší próze. Román o životě a o smrti a koneckonců i o životě po smrti a smrti za života nelze nepřečíst jedním dechem.... celý text

Přidat komentář

R47
21.01.2023 2 z 5

Nejsem velký fanoušek Hakla a po tomhle se jím rozhodně nestanu. Ubrečená zpověď chlapa, „který není schopný uživit ženu s dítětem“, se plácá od ničeho k ničemu. Musím Haklovi přiznat stylistické umění, některé obrazy a obraty mě fakt bavily. Ale celkově to nikam nespěje. V polovině románu by se mohlo stát cokoli jiného a vlastně by to nic nezměnilo. Stejně jako kdyby to skončilo o několik kapitol dřív nebo později. Možná nejsem cílový čtenář. Ale na druhou stranu mě hospodské historky u Hrabala nebo Haška baví. Tady ne.

radimch
05.08.2021 3 z 5

Oddychová kniha


Crimble
30.06.2021 3 z 5

Plusem je dobře vystihnutá devadesátková atmosféra a fajn suchý "reklamkový" humor. Jinak trochu nezáživné a příliš roztržité.

medlovice
28.06.2021 5 z 5

Mám ráda vědomostní soutěže , hlavně Kde domov můj ? , ale v úterky jsem pracovně mimo televizor a tak poslouchám rádio, Jednoho úterního večera mi automaticky signál vyhledal Vltavu a já se tak zaposlouchala do příběhu tohoto muže, že jsem málem zůstala přesčas. A pak si pěkně z archívu doposlouchala všechny díly . Tak návykově depresivní a reálné , jako se vrátit v čase , jako to znovu prožít.

Isew
10.06.2021 2 z 5

Četla jsem, že před vydáním byla z knihy vyházena zbytečná "vata". Nevím, jak by kniha vypadala s "vatou", ale takto to byl sled jednotlivých příhod. Kniha byla roztříštěná a jednotlivé úseky knihy nebyly konzistentní. Za pár týdnů na knihu úspěšně zapomenu.

Afilada
12.10.2020 5 z 5

Hakl se umí zcela zcela trefit do duševního rozpoložení svých postav. Přesné zasazení do místa a času, jeden by skoro řekl, že jde o (dílčí) autobiografii.

Sarka.Palka
07.01.2017 4 z 5

Tezko rict, proc se mi ta kniha libi. Kazdopadne vratila jsem se s k ni po par letech znovu a opet byla skvela. Prectena raz dva. Ten chlapek vubec neresi, co bude, patla se ve vlastni pritomnosti a je rad, ze je. Pres vsechnu tu nicotu, alkohol a pomijivost je to vlastne optimisticka kniha.

Gagarin
27.02.2015 5 z 5

Kronika doby, generace a místa. Tyhle tři věci jsou zdaleka nejdůležitější v devadesátkových věcech Emila Hakla. A pak je tu čtvrtá věc: jeho dar vypravovat a smysl pro humor, který asi nesedne každému, ale v Čechách si zjevně příznivců najde dost.

tanuki
10.02.2015 4 z 5

Po chodníku se belhal postarší chlápek a pohvizdoval si. Právě pod oknem si stoupl ke stromu, podklesl v kolenou a začal tence, přerývaně močit. Na závěr vypustil hlasitý pšouk. Kradmo se ohlédl a uviděl mě sedět v okně.
"Chcaní bez prdu je jako láska bez mrdu," poznamenal suše.
Přikývl jsem. Vedle v okně sousedka zalévala kytky. Bylo na ní vidět, co si myslí. Chlapi hnusný, myslela si.

undodendron
02.11.2011 5 z 5

Má v sobě trochu toho punkerství, kterým pulsuje Topol, ale mnohem mírnějšího. Zaujalo mě to pro svoji formu syrovosti při prožívání té doby... jak se ale tady dává hodnocení 90%?

Jirka73
17.07.2011 3 z 5

Emil Hakl je jistě dobrý vypravěč, bohužel tato kniha mě o to nepřesvědčila. Občas jsem se slušně bavil: snad i proto, že příběh je z prostředí reklamních agentur, ale většinou tomu tak nebylo. Román to není úplně špatný, ale vzhledem k recenzím jsem od něj čekal trochu více.