Černý & modrý

Černý & modrý https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36455/cerny-modry-36455.jpg 4 24 4

Inspektor Rebus série

< 8. díl >

Osmá kniha série Inspektor Rebus. Typické rysy Rankinových úspěšných a čtivých detektivek, jejichž osobitým hrdinou je skotský policista detektiv inspektor John Rebus, se v Černém a modrém projevují ještě výrazněji zejména proto, že Rebus zde souběžně řeší čtyři obtížné kriminální případy za nelehké situace, kdy sám je objektem vnitřního policejního vyšetřování vedeného člověkem, jehož právě obvinil z braní úplatků. Rebusovi komplikuje život také televize. Redaktoři odhalují omyl ve výkonu spravedlnosti a v očích milionů diváků by se Rebus mohl stát zločincem. Jediná chyba tak může mít za následek mučivou a pomalou smrt, nebo – což by bylo mnohem horší – by Rebus mohl přijít o svou práci. Českého čtenáře jistě také zaujme doba a prostředí, ve kterém se tyto dramatické děje odehrávají: šedesátá a devadesátá léta dvacátého století ve Skotsku. Je zde realisticky a barvitě zachycen život nejen ve třech největších skotských městech, ale i daleko na severu – na řídce obydlených a u nás málo známých Shetlandských ostrovech. Rankinův Rebus musí podniknout obtížnou cestu do končin ještě vzdálenějších – na ropnou plošinu v Severním moři, což nám dává vzácnou příležitost seznámit se s průběhem a důsledky skotského ropného boomu. Černý & modrý je také jedním ze čtyř Rankinových detektivních příběhů, které úspěšně uvedla na obrazovku britská televize ITV. Patří k Rankinovým detektivním románům oceňovaným jak odbornou kritikou, tak čtenáři v mnoha zemích, zejména ve Velké Británii a v USA. Právě za toto dílo byla autorovi udělena nejvyšší britská cena tohoto žánru – Zlatá dýka.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Black & Blue , 1997


více info...

Přidat komentář

Pall11
22.01.2024 4 z 5

Tento příběh mi nesedl. Byl na mě zbytečně dlouhý a popisných částí hodně. Když se něco dělo a osoby spolu komunikovaly hned se mi četlo líp. Dalšího Rebuse si dám až za nějaký čas.

SoňkaSoník
01.10.2017 5 z 5

Kniha, ke které se moc ráda vracím, pro pochopení jsem ji musela číst nadvakrát, než jsem si pořádně spojila, kdo je kdo, trvalo to nějakou chvíli. Ale jinak supr!


Jiparis
16.09.2017 3 z 5

I ja mam Rankina rada, a tak jsem se prinutila celou precist.Prokousavala jsem se tezce.

šipek
19.06.2017 5 z 5

Mě se detektivky od Rankina moc líbí a inspektor Rebus je jeden z mých nejoblíbenějších. Tohoto autora jsem měl jako prvého uvedeného v oblíbených autorech. Uchvátilo mě ponuré prostředí města Edinburgh, kde se většina dílů odehrává. Milovníkům detektivek vřele doporučuji tuto sérii přečíst.

Autorovy další knížky

Ian Rankin
britská, 1960
2000  74%Uzly a kříže
2011  89%Přehlídka
2001  79%Hra na schovávanou
2009  77%Jména mrtvých
2012  74%Dokonalá vražda