Imperialismus jako nejvyšší stadium kapitalismu

Imperialismus jako nejvyšší stadium kapitalismu https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78531/mid_imperialismus-jako-nejvyssi-stadium-p0L-78531.jpg 3 17 2

Anotace 1949: Hluboká analysa hospodářské podstaty imperialismu, jenž je obdobím zahnívajícího, rozkládajícího se kapitalismu, a rozvedení učení marxismu pro toto období. Lenin označuje imperialismus „předvečerem socialistické revoluce“. Toto jeho zjištění se naplňuje velkou říjnovou socialistickou revolucí, které Lenin především tímto spisem, napsaným na jaře 1916 v Curychu, připravoval cestu. Lenin se také kriticky vyrovnává s oportunismem a maloměšťáctvím vůdců II. Internacionály, očišťuje původní učení klasiků marxismu a vrací mu jeho revoluční poslání. Jednotlivé kapitoly: I. Koncentrace výroby a monopoly. II. Banky a jejich nová úloha. III. Finanční kapitál a finanční oligarchie. IV. Vývoz kapitálu. V. Rozdělení světa mezi svazy kapitalistů. VI. Rozdělení světa mezi velmocemi. VII. Imperialismus jako zvláštní stadium kapitalismu. VIII. Parasitismus a zahnívání kapitalismu. IX. Kritika imperialismu. XX. Místo imperialismu v dějinách. 2., autoris. vyd.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Imperializm kak vysšaja stadija kapitalizma , 1916


více info...

Přidat komentář

coquus
25.02.2021 3 z 5

Docela obtížné čtení, na něž je potřeba se soustředit - což asi na každou knihu tohoto druhu. Tento spis byl napsán před více než sto lety, a proto je zajímavé, porovnat Leninovy závěry s dneškem. Ať se nám to líbí nebo ne, v mnoha věcech měl pravdu. A zatímco zde je zdlouhavě dokládá statistickými čísly, v realitě kolem nás jsou doslova hmatatelné, stačí se podívat na zprávy. Možná se od Leninových časů změnil slovník popisovaných jevů, čemu se tehdy říkalo nadvláda monopolů, dnes můžeme nazvat korporátním fašismem, ale podstata zůstává.
A jak je to s tím zahníváním? Lenin uvádí: "... jako každý monopol vytváří i tento monopol nezbytně tendenci k stagnaci a zahnívání. Pokud jsou zaváděny, byť i dočasně, monopolní ceny, mizí v jisté míře i podněty k technickému a tudíž i k jakémukoli jinému pokroku k vývoji vpřed, a vzniká pak hospodářská možnost uměle brzdit technický pokrok. V Americe např. vynalezl jakýsi Owens stroj na výrobu lahví, což znamená převrat v tomto výrobním odvětví. Německý kartel výrobců láhví skupuje Owensovy patenty a zavírá je do zásuvky, zabraňuje jejich využití." Nejsme snad i dnes svědky takovýchto jevů, kdy nástup nových technologií je bržděn z důvodu patřičného zpeněžení technologií dosavadních?

"...až se jednoho krásného dne probudíme, udiveně se rozhlédneme: kolem nás nic než trusty a před námi nutnost nahradit soukromé monopoly monopoly státními."

1amu
15.11.2019 odpad!

To bylo papíru - 100.000 ks vyšlo v roce 1949, 118 stránek překládali tři soudruzi. tedy cca 39 stránek těžké (myslím myšlenky autora) roboty. Efekt jak víme se projevil narvanými knihovnami na sekretariátech KSČ, to nestačilo, pořád ve skladech mnoho z "mamutích vydání". Co s tím souzi ! Jasná páka ! Budeme to udělovat soukmenovcům jako poděkování za jejich vynikající práci (třeba při rozkulačování).
Zaujala mě zejména VIII.kapitola o zahnívání kapitalismu. Tak nevím, jak k tomu autor dospěl. Žilo se mu dobře v zahnívajícím Švýcarsku, pracovat nechtěl, tak psal bláboly, ty ale nikdo nekupoval. Sakriš što dělať ? Tovarišči iz Germanii mě zavřou s dlabancem a vodkou do nákladního vagonu a budu dělat revoluci doma, až tam přijedu. I stalo se. Jak to bývá během revoluce, dost se vraždilo, i baťušku cara s rodinou postříleli. Ale začal se hledat vnitřní nepřítel. To již autor na svědomí neměl. I v tuzemsku jsme čekali od roku 1948 až ten kapitalismus zahnije.
Hódně dlooouho !
Nezahnil ! I bývalí bojovníci vstali znovu (teď slaví 30 roků), mastí si kapsy a pracují na plné pecky v parlamentu i jinde. A furt, ale opravdu furt to hnije. Tento komentář nepíši kvůli slibovaným 5 bodům, ale jako reakci na realitu, že dnes se objevila tato kniha a plno jí podobných v nově zařazených knihách v DK. Čest práci !


Autorovy další knížky

Vladimír Iljič Lenin (p)
ruská, 1870 - 1924
1949  67%Imperialismus jako nejvyšší stadium kapitalismu
1949  64%Stát a revoluce
1975  40%O židovské otázce
1975  77%Materialismus a empiriokriticismus
1949  69%K. Marx - B. Engels - Tři zdroje a tři součásti marxismu

Kniha Imperialismus jako nejvyšší stadium kapitalismu je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce5x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x