Iluze pravdy

Iluze pravdy https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411770/bmid_iluze-pravdy-4Vw-411770.jpg 4 51 25

Strhující thriller z nedaleké budoucnosti. Šéf odboru kybernetické kriminálky, plukovník Marek, se chystá na odchod do penze. Těší se na klidné časy na svém statku v Posázaví. Před odchodem na odpočinek si nechá ještě odoperovat koleno u svého kamaráda ze studií. V nemocnici se však dějí podivné věci. Dojde k náhlému výpadku elektřiny, následně Marek dostává jiné prášky, než má. Poněkud zvláštním způsobem jej kontaktuje bývalá vedoucí oddělení informačního systému. Marek je proti své vůli zatažen do spletité hry, v níž zjišťuje, že pravda prakticky neexistuje, že téměř všechno, co se dá najít na internetu, prochází důslednou kontrolou a zejména úpravami a zkreslováním. Zjišťuje, že pravda je pouze to, čemu jsou lidé ochotni uvěřit. Pouští se do posledního pátrání ve svém životě, kde jde jemu i poněkud excentrické šéfce nemocničního IT doslova o krk. Jedinou záchranou pro ně zůstává, že i jejich protivníci budou nuceni uvěřit tomu, co jim tito dva profesionálové připraví za realitu. Příběh se odehrává v neurčitě nedaleké budoucnosti a vyvolává úvahy i obavy o tom, kam až může zajít manipulace s informacemi.... celý text

Přidat komentář

Vetinari
25.12.2023 3 z 5

Knížka se čte hodně dobře, ale je to krajně pritazene za vlasy, absolutně mimo realitu, hlavní postava je naprostý superman, až je tím nesnesitelný. Děj je dost prvoplánový a recyklovaný. Není zachována charakteristika postav, autor s nimi zachází, jak se mu zrovna hodí... ženská hlavní postava je geniální IQ nad 180, ale během "vyšetřování" má otázky jak z pomocné školy.

iceVS
14.09.2023 5 z 5

Úplně nevím, co na to pan Kadeřábek...
Každopádně já tuhle knihu doslova vdechla.

Jen to asi nebyl právě nejvhodnější preparát na moji už tak značnou paranoiu.


Tída
24.01.2023 odpad!

Odložila jsem už po třinácté straně, protože mi připadalo, že autor je zahořklý kvůli všemu, co se stalo od sametové revoluce a hlavní postava je tak trochu jeho alter ego. V thrilleru nechci číst autorovy politické názory.

evaval
29.12.2022 5 z 5

Opravdu skvělá a dobře napsaná kniha českého autora. Musím říct, že po přečtení Mlýna jsem věděla, že i tohle bude parádní čtení. Jen mě trochu děsí, že se to klidně může stát reálně. Knihu doporučuji, svižné, skvěle napsané.

JankaV80
27.11.2022 5 z 5

Za mě osobně velké překvapení českého autora. Kniha napínavá, plná zvratů a s tématem, které je teď velmi aktuální a dá se mu věřit. Přečetla jsem se zatajeným dechem, takže se další knížce od tohoto autora rozhodně bránit nebudu.

Hanulka25
29.10.2022 4 z 5

Po dlouhé době knížka, kterou jsem dočetla do konce, přestože nějak nevím, jak to vlastně dopadlo.

Kocourek
04.01.2022 4 z 5

Překvapivě dobrá knížka českého autora. Bohužel možná není ani daleko od reality.

wiana82
16.06.2021 4 z 5

Hodně aktuální myšlenky - v této době:

"Že nás za pomoci digitálních technologií uzavírají do světa, který stoprocentně řídí. Jsme vydáni na milost a nemilost tomu, co nám podsunou za informace, data, zprávy. Udělají z nás poslušně a přesně fungující hmyz."
"Až tady nakonec bude planeta hmyzu"...
"A co když už jsme na planetě hmyzu?"...

channah007
09.03.2021 5 z 5

Michal Vaněček se přesně trefil do myšlenek, které přináší doba pandemie. Pravda je to, čemu jste ochotni uvěřit....... Jednoduchá svižná detektivka, rozuzlení s přesahem detektivky. Trochu šmrncnuto Orwelovým 1984. Jděte do toho, je to jednohubka na večer, ale myslet na to budete dlouho.

vlkcz
15.11.2020 4 z 5

Jo, četlo se to dobře. Děj odsýpá, technických vysvětlivek jen tolik, aby to pochopil i laik, sympatické hlavní postavy, myšlenky k zamyšlení. Ale úplné wow to nebylo.

LussyP
09.08.2020 4 z 5

Knížka byla skvělá, velmi čtivá od začátku do konce, sympatické hlavní postavy, konec se mi taky líbil. Mohla by být delší.

Je v ní obsaženo hodně zajímavých (a reálných) myšlenek.

Habana
01.03.2020 3 z 5

Iluze pravdy je jednoduché čtení s jasnou detektivní zápletkou a jasným cílem. Hlavní linka neodbočuje, děj má hlavu a patu. Přestože je téma celkem zajímavé, čekala bych od něj víc. Přeci jenom závěrečné, ani ne rozuzlení, plkání bylo jako: "Hm, tak fajn, tak čau." Ten příběh se připravoval na něco světáckého a finiš celkem zklamal. Trochu mi to připomínalo (trochu vzdáleně) jednodušší verzi knihy - Muži, kteří nenávidí ženy.
Co mi děsivě překáželo byla každodenní informace o tom, že je potřeba chlastat a jíst.

Takže vlastně co?
Jako klady bych brala, že knihu přečtete za odpoledne. Nemá hluchá místa a ani žádné křižovatky dějových linek. Autor umí psát a ví co chce napsat, zároveň nese i varování.

Negativní je, že úvod do děje je křečovitý a nevěřím mu, stále se tam pije a jí a nakonec se z tématu dalo vytřískat víc.

Kniha neurazí ani si u ní neokoušete nehty. Chtělo by to asi více napětí.

Habana

ellis3
26.11.2019 4 z 5

Kniha je dobře napsaná a čte se snadno. Téma nutí k zamyšlení, co je skutečné a co se nám mocní snaží vnutit, aby z nás udělali tupé ovce... Možná, že zanedlouho by tento příběh nemusel být pojat jako z budoucnosti, ale jako ze současnosti. Hrozná představa...

jarin58
31.10.2019 4 z 5

Přečteno na jeden zátah.Dobrý.

LeSk
16.10.2019 2 z 5

Nuda, nezáživné čtení, nebavilo mě to, ale naštěstí to mělo málo stránek, tak jsem to s donucením přelouskala.
Za mě - nedoporučuji, bohužel.

TeaPeter
12.10.2019 3 z 5

Tato knížka je taková thrillerová jednohubka. Malá ale naše. Nic velkého ani složitého. A jen tak mimochodem poskytuje i stručný úvod do paranoie a konspiračních teorií pro začátečníky.

Chytuš
07.10.2019 3 z 5

Jmenuje se Marek. Josef Marek. Nepije Martini, ale pivo (má i slušně vybavenou vinotéku). Zkrátka takový český plukovník, expert na kybernetickou kriminalitu. Samozřejmě by to nešlo bez té správné krasavice - Barbora, krásná, mladá a vysoce inteligentní (IQ 180) hackerka. Ach ty postavy, s těmi jsem prostě měla vážný problém. Příběh se mi naopak docela líbil, rozhodně jde o neotřelé téma, které pro mnohé bude zavánět konspiračními teoriemi... Nakonec pravda je to, čemu jste ochotni uvěřit. A to už bude na každém jednotlivém čtenáři... Simulakrum je děsivá teorie...

L.Helena
06.10.2019 4 z 5

Přestože jde o příběh z prostředí expertů na IT, je kniha srozumitelná i pro běžné uživatele. Dobře se čte, nepostrádá napětí a čím víc se blíží k závěru, tím víc je znepokojivá...

zabinec
05.09.2019 5 z 5

Ke knize jsem se dostal po přečtení knihy Mlýn od Vaněčka. I když moc nejsem na thrillery, tenhle mě velmi bavil. Čtivé, napínavé a prostředí Posázaví a Česka mě také potěšilo. Jazyk je sice jednodušší, ale myslím, že pro tento typ knihy naprosto vyhovující.

Doporučuji a budu vyhlížet autorovy další knihy!

Marekh
03.07.2019 3 z 5

Knihu mi darovala Dana Goliášová. Knihu jsem přečetl za 2 dny s přerušením, ale pokud bych měl více času, tak bych knihu s největší pravděpodobností přečetl na jeden zásah. Knihu bych hodnotil na 3,5 hvězdičky (tj. 70 %).

Kniha se mi celkově líbila. Tématem knihy jsou informační technologie. Autor nám dává nahlédnout do této oblasti. Čtenáři se mohou zamyslet nad myšlenkami, které autor v knize prezentuje. Myslím si, že v době Internetu mohou být data zneužívána k různým účelům a ačkoliv kniha je zařazena do žánru thriller, tak románová podoba nemusí být daleko od pravdy..

Hlavní postavy - Marek a Barbora mi byli celkově sympatičtí (trochu více pili alkohol), v knize jsem nalezl také humor. Některé části mi připadaly zjednodušené, na těchto částech mohl autor více zapracovat. Závěr knihy byl výborný.

Kniha má nádherný přebal. :)

Citáty z knihy, které mne oslovily:

… smrt není trest, je to pomsta

Jsou lidi, co mají potřebu pořád něco povídat, něco vysvětlovat, takových lidí je plno. S někým se dá krásně mlčet. Jako s váma.