Ilustrované dějiny českého národa

Ilustrované dějiny českého národa https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100702/ilustrovane-dejiny-ceskeho-naroda-100702.jpg 5 19 5

Přepracované a doplněné vydání oblíbené a ceněné knihy autorů Jaroslava Kosiny, Antonína Rezka a Jana Dolenského. Původní kniha byla poprvé vydána v nakladatelství J. R. Vilímka v roce 1890. Od té doby vyšla několikrát, ale pouze v období do druhé světové války, po roce 1948 již vycházet nesměla. Mnohé rodiny ji uchovávají jako vzácnou relikvii, nejen kvůli textu, ale i nádherným rytinám, kterými je bohatě ilustrovaná.... celý text

Přidat komentář

veronika4001
10.10.2023 5 z 5

Kniha je orientována na přehlednost, podání hlavních/důležitých informací, nezachází do detailů, autorka jakoby si nekladla dotazy, přesto je znát, že se jimi zabývala, protože používá informace, o kterých jste neslyšeli/nečetli, nebo které nemusí být pro vás známé.
Nakolik jsou ověřené, nakolik pracuje s pravdivými informacemi, nevím, protože autorka nepoužívá poznámkový aparát pod textem, čímž ve mně umocňuje dojem, že chtěla, aby kniha byla určena co nejširšímu okruhu čtenářů a aby byla příjemným, nikoliv rušivým, rozptýlením.
Přesto mi tam chybí dokumentace podporující historické události a zároveň podporující vývoj autorčiných názorů a hledisek, které přichází v úvahu vlivem rozmanité literatury použité na sepis této knihy, ačkoliv na druhou stranu si velmi silně uvědomuji, že ji z let cca 620 - 1000 těžko lze dohledat.
Přesto si myslím, že se o to měla alespoň pokusit, aby čtenář nebyl na pochybách, že se o to pokusila. Začala bych s dokumentováním v místě a čase, jakmile by byla dokumentace zjistitelná, byť útržkovitě (o to je to důležitější pro vytváření vědeckých názorů), dohledatelná a použitelná, tedy v knize by můj text podporovala (třeba analogicky, mojí metodikou s jakou jsem dospěla k závěrům, výňatky z různých textů).
Co na knize obdivuji, je zachycení četného množství sporů, výbojů, nájezdů, vršících se bitev, válek, mord, bratrovražd, vražd mezi dalšími příbuznými, sebevražd, krutých a nelítostných úkladů, paktů, politikaření.
V historických knihách s vladaři a jejich (kolikrát protivládnoucími) příbuznými jsem si vždy přála mít zasunutou mapku pro orientaci a obraznost, abych viděla jednotlivé rodové větve, jejich příbuzenské linie (přímé, nepřímé, "adopce") a kam až sahaly.
Dále mapky jednotlivých zemí jak se utvářely v časové ose, která se kterou sousedily, kde přesně na jakém území a jak situovaném území (např. hornaté pásmo?) se bitvy odehrály a proč (proč zrovna na tomto území a ne na jiném geograficky a geopoliticky podobném území) a hlavně, jak tzn. za jakých paktů, politických ujednání (pokud možno sepsaných) se náš stát za jakých existujících vladařů a mocností utvářel.
Zastavila jsem se u výčtu ilustrovaných husitských zbraní. Škoda, že zbraně a jejich popisky nebyly očíslovány, aby si je čtenář správně přiřadil.
Přes kritiku mohu říci, že při prohlížení a letmé četbě ve mně vyvstaly příjemné vzpomínky.

HloupýHonza
03.04.2023 5 z 5

Tahle kniha je prostě poklad, který musí potěšit snad každého. Obsahuje chronologicky přínosné a důležité informace o našich dějinách, které doprovází opravdu pěkné ilustrace. Poslouží nejen jako pramen informací pro studenty, ale potěší také nadšence do historie, to z knihy dělá opravdu hodnotnou knihu, s edukativním charakterem.


Clivicus
08.08.2022 5 z 5

Skvělá suma českých dějin, doporučuji jak laikům, jimž stručnost a přímočarost knihy zlehčí chápání našich dějin, tak i pokročilejším. Mně osobně místy vlastenecky zabarvené části vůbec nevadí, ba jsem rád, že se na náš národ v této knize nezapomnělo, jak se občas stává v dnešních učebnicích a knihách o naší historii.

AlbionFoxyFox
24.02.2021 5 z 5

Z prvních kapitol knihy byla patrná závislost na kronikách dané doby, ale postupně se to zlepšovalo. Kniha je psaná krásnou češtinou, ilustrace jsou perfektním doplňkem a byť je mnohdy přítomen silný národní akcent (jak je patrné i ze samotného názvu), je kniha výbornou kombinací odborného a populárního.

JakubJiroušek
06.06.2019 5 z 5

Tato kniha je vynikající zdroj informací pro každého člověka zajímajícího se o českou historii. S ohledem na dobu v niž je text napsán se čtenář musí pouze oprostit od lehce nacionálního zabarvení některých výroků v textu a protiněmeckému pohledu na vývoj českých dějin. Jinak je text přínosný v tom, že v některých pasážích efektivně propojuje faktografii s pověstmi a hledá v nich alespoň malá zrnka pravdy. Ve vydání z roku 2011 vydaného pod dohledem Aleny Křivánkové se člověk setká s občasnými nepřesnostmi, například zájmena jmen, ale pokud čte knihu bystře, tak ho text navede opět do správné linie historického poznání.

Štítky knihy

české dějiny

Autorovy další knížky

Alena Křivánková
česká, 1946
2013  77%Sisi - 21 kapitol ze života rakouské císařovny
2001  76%Encyklopedie historie světa
2011  98%Ilustrované dějiny českého národa
2012  76%Velcí mužové českých dějin
1995  80%Pohádkový skřítek

Kniha Ilustrované dějiny českého národa je v

Právě čtených2x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce57x
Chystám se číst9x
Chci si koupit5x