Hymny na noc

Hymny na noc https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115618/hymny-na-noc-fGB-115618.jpg 4 21 5

Hymny noci (německy Hymnen an die Nacht) je sbírka básní německého básníka a filosofa Novalise. V této sbírce nalézáme motivy ztracené lásky, touhy po smrti a oslavy Panny Marie. Setkáváme se s kontrasty dne a noci. Hymny noci je poměrně malá kniha rozdělená do 6 částí, ve které se objevují různé životní protiklady, které Novalis dokázal vyjádřit hymnickými zpěvy.... celý text

Poezie
Vydáno: , Veraikon
Originální název:

Hymnen an die Nacht , 1800


více info...

Přidat komentář

Jacck
01.11.2020 5 z 5

Jedna z nejlepších poezií, jaké jsem kdy četl - krásné, mystické, hluboké. Novalis byl produkt té vzácné doby, kdy osvícenství začalo přecházet do romantismu, podobně jako Goethe. Četl jsem to primárně v němčině s příhlédnutím k Dostalovu překladu.

Spajdy
05.12.2018 5 z 5

Hluboké, mistrné, krásné a člověka proměňující...


roman9739
03.12.2018 2 z 5

Náročná poezie s nepříliš dobrým překladem a s poněkud tendenční studií v druhé části.
Nutno ale podotknout, že pár okamžiků z četby mi zůstalo v srdci:)

Vera Silent
13.09.2018 3 z 5

Pro tesklive melancholiky urcite ten pravy salek kavy, ale nakonec jsem asi prece jen vice pro slunecni den nez stmivani na hrbitove. Nedotklo se me to.

Bonda
31.01.2016

Někdy přijde iracionální, nepochopitelný záchvat euforie uprostřed času trápení, v době noci duše. Jako by se na zlomek vteřiny rozevřela neviditelná opona a za ní se nemilé věci života i smrti ukázaly seskládané v nádherné, nečekané, smysluplné harmonii. Tohle na okamžik rozsvícené paradoxní a tajuplně zrozené světlo noci (tmy) se může zdát víc oslňující než radosti šťastných časů, víc než jasná a pokojná, klidnou rukou rozsvěcovaná světla dne.

V doslovu k vydání jsou s pomocí deníkových záznamů určeny okolnosti, za jakých se pro básníka náhle „protrhla pouta zrození – odvěké okovy“ a bolest se neočekávaně přeměnila v euforii (nadšení) a ve víru.

Ukázka:

Všechna má rozbolavělá lítost se pojednou přelila v nový, nezbadatelný svět – to ty ses mě zmocnilo, nadšení noci, ty, nebem prosvětlená dřímoto – kraj kolem se hebce pozvedl a nad ním, hle, se vznášel můj znovuzrozený duch, vyproštěný z pout těla. V oblak prachu se změnila mohyla – a jím, tím oblakem, jsem patřil na zjasněné rysy své milované. V očích jejích svítila věčnost – uchopil jsem její ruce, a slzy se slily v blyštivé, nezrušitelné pouto. Tisíciletí odplývala o dálek za obzorem, jako vzdalující se bouře. Na její šíji jsem plakal slzami ohnivé radosti z nového života. – Byl to první a jediný můj sen – a teprve od oné hodiny jsem naplněn věčnou, nezměnitelnou vírou v nebesa noci a v jejich světlo, jímž je má milovaná.

Autorovy další knížky

Novalis
německá, 1772 - 1801
1940  83%Modrý květ
1917  87%Hymny na noc
1996  73%Učedníci Sajští
1967  92%Květinový prach
1991  90%Zázračná hra světa: úvahy a fragmenty

Kniha Hymny na noc je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst22x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x