Hvězdní pavouci

Hvězdní pavouci https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472610/bmid_hvezdni-pavouci-BBY-472610.jpg 4 12 12

Částečně autobiografický příběh, který zachycuje padesátá a šedesátá léta dvacátého století. Posedlost hlubinami kosmu poznamená otce i syna, život ve staré vile se zdivočelým parkem a tajemným rybníkem nedaleko znárodněné továrny se pohybuje mezi dramatem a absurdní groteskou. Otcův sen o postavení hvězdárny s kopií největšího dalekohledu světa se občas blíží svému naplnění, aby byl vzápětí nečekanými zvraty doby znemožněn. Jeho syn Tomáš prožívá svá dobrodružství, svá první hoře a první závratné, i když zmarněné lásky. Zahrada Eden, tajemný had měďák na ostrůvku v rybníce, přízračný pavouk, který svými sítěmi spoutává nejen hvězdy, ale i lidské osudy, drogový sen květinových dětí a kruté vystřízlivěni po ruské okupaci v srpnu 1968, první pípající „pomeranč s anténami“ v kosmu a první stopa lidské nohy na Měsíci – to jsou mezníky barvitých osudů několika hrdinů. Román nabízí pohled na kus české historie z nečekaného a zvláštního úhlu.... celý text

Přidat komentář

Katka2382
12.03.2022 5 z 5

Krásný,krásný a ještě jednou krásný.
Přesně takové čtení mám nejraději.

zuzana-koubkova
17.10.2021 5 z 5

Knížky Otomara Dvořáka mám opravdu ráda. Začínala jsem těmi záhodologickými, posunula se k historickým románům (v traileru na trilogii o královně Žofii si zahrála hlavní roli :-) ). Zatím asi největší bombou je Vřeteno osudu, těsně následované Srdcem v kleci. Ale příběhy, v nichž se nechal Otomar inspirovat osudem vlastní rodiny, se mi také velice líbí... Mou topkou je krásně magický Maxmilián. Něco z jeho kouzla a magie, byť silně rozředěné socialistickým realismem (nebo realitou???), je i v Pavoucích. Je to krásná knížka, po jejímž přečtení mi tekly slzy. Štábní strážmistr je v tomto ohledu možná ještě silnější, nebo - chcete-li hnusnější... Svědectví o lidech, kteří žili, jak nejlépe uměli, a co z toho posléze pošlo???


ViolettaCh.
12.09.2021 5 z 5

Nejnovější román pana Dvořáka nese autobiografické prvky a vztahuje se k místům, která i mně jsou velmi blízká. To už samo o sobě musím vysoce ocenit. Se čtivým stylem pana Dvořáka, jehož doménou jsou hlavně různé záhady, jsem se seznámila už v jeho předchozích knihách a nemůžu je než doporučit. Z románové oblasti je to hlavně opravdu skvělý román o K. J. Erbenovi. Knihy o záhadách a zajímavých místech se vztahují k různým končinám naší republiky, ale primárně jsou to opět autorovy rodné Střední Čechy a Praha. Rozhodně je z čeho vybírat.

Eicherik
26.08.2021 5 z 5

Otomara Dvořáka mám zaškatulkovaného jako záhadologa a jelikož se mi jeho psaný projev velmi líbil, byl jsem zvědavý, jak se vypořádal s románem. A vypořádal se s ním fantasticky. Kniha je převážně o klučičím světě, ale najde se v ní i dost místa na ten holčičí, ale i mužský a ženský. S hlavním hrdinou prožijeme dětství a dospívání v 50. až 60. letech 20. století. Kniha je o životě, starostech a touhách obyčejných lidí a také o fenoménech a problémech tohoto období. Na velmi zdařilém obalu je šest hvězd, já dávám knize pět, protože víc jich dát nemohu. Teď už vím, že Otomar Dvořák je autorem 111 knih, z nichž si určitě ještě nějaké přečtu.
Citace: "Nojo, v novinách," ušklíbl se Mariin otec, "tam se psává ledacos. Ještě nedávno noviny psaly, že Hitler vítězí na všech frontách!"

iceVS
23.08.2021 4 z 5

Klučičí svět, který jako holka nedokážu ani pochopit, ani řádně ocenit... :-(