Hvězda zvaná pelyněk

Hvězda zvaná pelyněk https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155279/hvezda-zvana-pelynek-155279.jpg 4 9 3

Historie slavné vzpoury plzeňského 7. pěšího pluku v Rumburku dne 21. května 1918. Tento pluk, složený převážně z navrátilců z ruského zajetí, kteří byli očitými svědky a často i nadšenými stoupenci revoluce, byl koncem války centrem nepokojů a protiválečných nálad, které vyvrcholily vojenskou vzpourou. Vzpoura byla potlačena a iniciátoři popraveni.... celý text

Přidat komentář

Sněžková
15.02.2020 4 z 5

Moc pěkně a lidsky napsaný příběh o vojácích, kteří se rozhodli, že už nechtějí válčit. Nevím, jak moc je kniha spjatá s realitou, ale vzpoura z historického hlediska opravdu proběhla, třeba jen postavy z ní smýšlely trochu jinak.
Nejsem příznivkyní vojenských románů či povídek, ale tahle knížka byla spíše pohledem do zbytečně trýzněných duší, které by si místo kulky zasložily spíše doživotí v kruhu rodiny, v „pracovním táboře“ své domoviny, kde by byly obklopeny takovými zbraněmi, jako je půda, nářadí a smích vnoučat.

ber-tram
16.05.2016 3 z 5

Radši prorežimní angažovaný spisovatel, co psát umí, nežli disidentský amatérský pisálek, co bojoval proti režimu.
Procházka, kdysi hlavní dramaturg seriálu 30 případů majora Zemana, příběhy sestrojit dokáže. Strohá historická fakta obměkčí lidskými city, láskou k domovině a vypadne z toho semknutý, podprahově agitační román. Nu, spíše románek, jehož Fričovu filmovou »předlohu« z r. 1964 jsem si přesto zanedlouho na Masaryčce koupil na DVD za 29,- Kč (a včera ji viděl; kniha je lepší, jak jinak). 22/16


Pavelpi
22.03.2013 5 z 5

Myslím,že kniha předčí i film,který byl podle scénáře Jiřího Procházky a to v něm hráli takoví herci jako Rudolf Deyl ml. a Jiřina Bohdalová.