Hugo Haas

Hugo Haas https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82153/hugo-haas-82153.jpg 4 6 2

Přidat komentář

1amu
26.08.2020 4 z 5

Pan herec ! Nepostradatelný člen "Taflrundy" a nebýt Leoše Janáčka, tak možná by se hercem ani nestal. Ten si na konzervatoři všiml jeho talentu. Sám Hugo chtěl přitom původně studovat hudbu, stejně jako jeho bratr Pavel.
Herectví se však ukázalo být trefou do černého. Z mladého studenta se vyprofiloval slavný komik a spolutvůrce filmových scénářů. Ze spolupráce s režisérem Martinem Fričem vzešly nezapomenutelné veselohry jako Jedenácté přikázání, Mravnost nade vše či Život je pes . S českým filmem se rozloučil nezapomenutelným doktorem Galénem dle knihy Karla Čapka - Bílá nemoc.
Několik let provozoval Hugo Haas život velké filmové hvězdy: střídal milenky jako bačkory, prožil bouřlivý románek s Adinou Mandlovou, koketoval s kokainem a vymetal nóbl salóny. V roce 1937 ho Jan Masaryk seznámil s tehdy dvacetiletou baletkou Marií von Bibikoff, a zrodila se láska, která doslova vydržela až za hrob.
Zemřel ve Vídni v prosinci roku 1968, ,když krátce předtím navštívil po dlouhé době Prahu a sklidil velký úspěch svou návštěvou na FAMU.

Harry
30.04.2016 3 z 5

Československý filmový ústav vydával kdysi brožurky za 6 Kčs, ve kterých stručně informoval o umělecké dráze hereckých osobností. Nebyl to pohled nijak hloubavý, ale čtenář se to podstatné dozvěděl. Tato brožurka podává obraz o naší herecké převálečné hvězdě Hugo Haasovi, který kvůli svému židovskému původu a nacistům musel odejít ze své vlasti,působil v zahraničí, hlavně v USA a nikdy na Československo nezapomněl.


Autoři knihy

Jaroslav Brož
česká, 1907 - 1977
Myrtil Frída
česká, 1919 - 1978

Kniha Hugo Haas je v

Přečtených7x
Knihotéce5x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x