Hrobka pro Borise Davidoviče / Encyklopedie mrtvých

Hrobka pro Borise Davidoviče / Encyklopedie mrtvých https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/132562/bmid_hrobka-pro-borise-davidovice-encykl-wt1-132562.jpg 4 7 7

Ústředním tématem sedmi kapitol/příběhů je smrt. Kiš sleduje revoluční bojovníky, kteří se pod vlivem ušlechtilých ideálů stávají účastníky a strůjci událostí, jež jejich ideály obracejí v pravý opak. Vypravěčský postup je založen na fiktovní dokumentárnosti.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Grobnica za Borisa Davidoviča / Encyklopedija mrtvih


více info...

Přidat komentář

Koňadra
01.11.2015 5 z 5

Neuveriteľne dobrá knižka poviedok. Iná, svojská, svojim osobitným spôsobom pútavá. Vskutku veľké prekvapenie po viac-menej intuitívnom nákupe v antikvariáte v Banskej Štiavnici. Ani som nevedel (hanba mi!), že niekto taký ako Danilo Kiš existuje, či skôr existoval. Vrelo, skutočne vrelo odporúčam.

Gentiana N.
28.10.2013 5 z 5

Anglický překlad, v kterém jsem ji četla, mi přijde poněkud příhodnější - více zachován fiktivní suchý dokumentaristický styl než český překlad, v něm jsem přečetla později ale jen několik stránek, takže možná svůj názor ještě poopravím.
Šest ze sedmi krátkých, úderných, zvláštně provázaných příběhů se vztahuje ke komunistické revoluci v 19. a 20.století v Rusku/Sovětském svazu a až na jeden příběh ze španělské občanské války se zde také odehrávají, sedmý příběh se odehrává ve středověkém Španělsku v době pogromů. Bez ohledu na to, jakým způsobem a s jakými úmysly se k revoluci či podobným hnutím jednotliví účastníci připletou, zda okolnostmi či se v ní angažují či jsou i třeba v jejím čele, zda jsou dobří, zlí, naivní či to vlastně mysleli dobře, nakonec je to všechny fatálně a bez možnosti úniku z různých důvodů zachytí a zničí.