Jménem krále

Jménem krále https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19599/bmid_jmenem-krale-ZTJ-19599.jpg 4 321 38

Samostatné vydání povídky Osudný turnaj z knihy Vražda v ambitu při příležitosti premiéry podle povídky natočeného stejnojmenného filmu. Případ, který rozřešil Oldřich z Chlumu, zástupce krále Přemysla II. Otakara a správce hradu Bezdězu, odjíždí z pověření svého panovníka na hrad Vartemberk… Mají se zde konat slavnostní zásnuby rytíře Beneše z Dubé a krásné Ludmily z Vartemberka, jimiž má být potvrzen mír mezi znepřátelenými šlechtickými rody. Během cesty narazí na mrtvolu kupce, kterého přepadli a oloupili. Po stopách lupičů pošle svého panoše Otu, ale vrahům se podaří uniknout. V té době ještě nikdo netuší, jak tento zločin ovlivní slavnost, která se má spolu s turnajem konat následujícího dne. Jenže ještě téhož večera se na slavnostní tabuli na hradě Vartemberku objeví citrony, které vrazi uloupili z kupeckého vozu. A vzápětí je zavražděn purkrabí Jošt. Ale není to poslední mrtvý…... celý text

Přidat komentář

hana4834
02.04.2024 3 z 5

Super příběh

Andrea864
22.09.2023 4 z 5

Tato kniha je druhá od autora Vondrušky, kterou jsem četla. Nevím, jestli je to tím, že jsem nic moc nečekala, ale tento příběh se mi líbil. Čtivé a má to spád.


pablito
07.07.2023 5 z 5

Nezklamalo ....

MadlenkaM
07.04.2022 5 z 5

Vcelku zajímavá historická detektivka. Byla jsem napjatá jak kšandy.

March
16.01.2022 3 z 5

Kniha je taková historická jednohubka, přečteno během odpoledne. Je moje druhá od autora, tak jsem se už orientovala v těch šílených jménech:-) je to takové odlehcenejsi od těch moderních vymožeností, ale to obyč pátrání má svoje kouzlo.

lenyleny
20.12.2021 4 z 5

Něco je na této knize jinak, než jsem u knih tohoto spisovatele zvyklá. Tak nějak strohé a bez vypravěčského kouzla. Nebo jsem to četla v období, které třeba není ani moje nejlepší. No nevím. Každopádně s chutí do dalšího příběhu.

jprst
23.10.2020 3 z 5

Po přečtení další dobře odvedené "řemeslné" práce musím připustit, že autor má své "řemeslo" zmáknuté, v ohýbání a přizpůsobování historických reálií je takřka nepřekonatelný a díky tomu dokáže čtenáře nalákat i upoutat. A pak je jen na čtenáři, aby se rozhodl, co od příběhu očekává.

MOu598
10.06.2020 3 z 5

Vyprávění mi přijde takové strohé, asi proto, že je to "jen" předloha k filmu. Čekala jsem víc dějepisu. Prostě detektivka z minulosti.

zdenaR
16.01.2020 4 z 5

Jako audioknihu mohu jen doporučit, další velmi příjemná kniha od autora.

davas
08.12.2019 5 z 5

moje první kniha pana Vondrušky a pro mne překvapení...bavilo mne to ,velice hezky a poutavě napsáno ...takže další autor ,kterého si rád přečtu

Amneris
07.12.2019 5 z 5

Knihu jsem přečetla až po shlédnutí stejnojmenného filmu. A velmi mě překvapila, četla se dobře. Pan Vondruška středověku zkrátka rozumí.

Peleus
27.05.2019 3 z 5

Musím s potěšením konstatovat, že kniha mě štvala mnohem méně, než promarněný potenciál filmového zpracování, který se pohyboval mezi parodií a televizní inscenací v divadelních kulisách s omezeným rozpočtem na rekvizity.

Děj velmi rychle odsýpá, hluchá místa jsem nezaznamenal. Jednoduché dialogy prosté intrik či úskoků ve stylu kardinála Richelieu z Dumasových Třech mušketýrů zpřístupňují čtenářský zážitek široké vrstvě veřejnosti takřka libovolného věku a pohlaví.

Ideální sandálové čtení.

P.S. Prosím nesrovnávat s kvalitativně na hony vzdáleným Soudcem Ti Roberta Van Gulika, a to ani v rámci pokusu o vtip! Nizozemský autor odvádí poctivou práci v rámci popisování prostředí a dobových reálií, včetně složitých formálních, i osobních, vztahů mezi postavami, zatímco jeho český protějšek si něčím podobným život nekomplikuje a zcela se soustředí na děj jako takový.

Jaruš7
30.04.2019 5 z 5

Audiokniha - pečlivě sestavený příběh, pozvánka na svatbu v zastoupení krále je výhrou pro vdovce Oldřicha z Chlumu. Loupež, zločin, mord a nejeden, láska, zrada, Boží soud a drama milostných vztahů je bohatým obsahem případu od mistra V.V.
Citace :"(Ota). Musí dbát na svou špatnou pověst."
Klasika od klasika.

konicekbily
15.10.2018 5 z 5

Velice krátký a hezký příběh, bez "vaty" a hluchých míst. Postavou Oldřicha z Chlumu je vytvořen středověký vyšetřovatel našich zemí, srovnávám se
"Soudcem TI" z historické Číny.

TaLu
08.08.2018 4 z 5

Našemu spisovateli jsem se poměrně dlouho a úspěšně vyhýbala. Díky Čtenářské výzvě jsem přečetla dvě knihy, každou z jiné série. Seznámila jsem se tedy s větším počtem osob. A musím se přiznat, že toto seznámení bylo překvapivě milé. Dobrodružný příběh z dob dávno minulých, kde zločinci páchají zlé skutky se stejnými emocemi, jaké známe z našich životů, mi přišel jako stvořený pro žhavé dny se kterými se potýkám. U knihy se nemusí zavařit mozkové záhyby přemýšlením, protože příběh plyne snadno a rychle. Odpočinula jsem si a určitě se podívám i na film.

mazlak
28.10.2017 5 z 5

Skvělá detektivka. Tento autor dokáže zaujmout. Toto je již druhá kniha, kterou jsem od něj přečetl, a opět nezklamal. Určitě to nebyla poslední kniha, rostou jsem četl.

katallinka
09.04.2017 5 z 5

Skvěle napsaná historická detektivka, od které se nešlo odtrhnout.

Majdule
05.03.2017 3 z 5

Příběh vydaný pod tímto názvem je v podstatě obsahově totožný s povídkou Osudný turnaj. V této podobě se jedná o předlohu k filmu (nebo přepis filmu?). Je to napínavé, zručně napsané, příjemné čtení. Vondruška potěší, pohladí, ovšem na druhou stranu na čtenáře neklade žádné zvláštní nároky.
70 %

MorriconeTheGod
10.01.2017 4 z 5

Vondruškova klasika, která má správný "drajv", a přestože jde o detektivku, má spíš takový letní, jakoby trochu pohádkový nádech. Nenudí, je psaná zlehka a stejně tak se i čte.

ManželéMannovi
27.07.2016 3 z 5

Nemám moc rád historické romány, ale po shlédnutí filmu jsem se rozhodl si knihu přečíst a nebyl jsem zklamán. Doporučuji

Mann