Hraní videoher v dětství a dospívání

Hraní videoher v dětství a dospívání https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449278/bmid_hrani-videoher-v-detstvi-a-dospivan-UAO-449278.jpg 3 3 3

Kniha seznamuje čtenáře s aktuálními názory odborníků na problematiku videoher v kontextu dětství a adolescence a s jejich doporučeními, jak se vyrovnat s potenciálními riziky a maximalizovat možné přínosy. Autoři popisují, jak a proč se videohry staly dominantním způsobem trávení volného času dnešní mládeže, jaké jsou jejich negativní, ale i pozitivní dopady. Podrobně je rozebrána problematika násilí ve videohrách a nekončící debata akademických odborníků o tom, nakolik videoherní násilí reálně ovlivňuje lidské chování. Poskytnuty jsou i výzkumně zakotvené informace, které umožní rodičům lépe zachytit známky skutečné závislosti na videohrách včetně dalších negativních dopadů nadměrného hraní.... celý text

Přidat komentář

hu_87
06.01.2021 4 z 5

Knížka je poměrně tenká a mé očekávání se od výsledku poměrně lišilo.
Velkou část se autor věnuje souvislosti agresivity a hraním videoher. Nutno podoknout, že je to asi z tématu videoher asi nejdiskutovanější a nejomílanější otázka, jako jejím zrcadlem budiž tato kniha (cca 64 stránek je věnováno agresivitě a videohrám - několika studiím, které jsou často na můj vkus až moc dopodrobna popsány a tím lehce mohou snižovat pozornost).
Dále se autor stručně věnuje závislostem a hraním videoher (prakticky pár stránek), pozitivním aspektům hraní videoher (zajímavá, leč velmi krátká kapitola), esportu a hraní her v rodinném kontextu.
Ta první a "nejobjemnější" část knihy trochu zkazila celkový dojem: ano, vztah hraní akčních her a násilí je hodně diskutované téma, ve kterém se často na základě studií dozvídáme spíše rozporuplné výsledky, ale myslím že tady to nebylo moc na místě.

Co se týče stylu psaní - kniha je psaná odborným jazykem (pro laiky může být hodně pojmů neznámých) a místy připomíná tak trochu výtah z nějaké učebnice.
Jako knížka mě docela i bavila, ale jak říkám - to nerovnoměrné rozložení kapitol mě docela překvapilo, čekala jsem, že to bude pestřejší.

Gaudericus
19.09.2020 2 z 5

Kniha určená více méně pro výzkumníky, ne pro laiky či rodiče doufající v rady, jak jednat s dětmi v souvislosti s hrami. I jako vědecká práce na mě však působila jako nafouknutá a nijak povedená diplomka. Zvlášť když závěry nejrůznějších výzkumů, které prezentuje, nedávají jednoznačné odpovědi (za což samozřejmě autor nemůže).


Štítky knihy

počítačové hry videohry počítače a zdraví

Autorovy další knížky

Petr Květon
česká, 1975
2020  60%Hraní videoher v dětství a dospívání
2011  0%Testování v psychologii
2020  0%Řízení třídy: studenti učitelství a jejich provázející učitelé